Ruski inštitut za epidemiologijo Gamaleja je predstavil vzorce prvega odobrenega cepiva na svetu. Foto: Reuters
Ruski inštitut za epidemiologijo Gamaleja je predstavil vzorce prvega odobrenega cepiva na svetu. Foto: Reuters

Rusija je v torek registrirala in dovolila za uporabo prvo cepivo Sputnik V. Številni kritiki, v Sloveniji, denimo infektologinja Mateja Logar, so opozorili na pomanjkanje informacij in vprašanje varnosti novega cepiva.

"Kolegi iz tujine očitno poskušajo izraziti neko mnenje, ki je po našem prepričanju popolnoma neutemeljeno," se je na očitke odzval ruski minister za zdravstvo Mihail Muraško.

Po Muraškovih besedah je prve pošiljke novega cepiva pričakovati v naslednjih dveh tednih. "Danes poteka nadzor kakovosti," je dejal.

Proizvodnja v Rusiji naj bi bila v prvi vrsti namenjena cepljenju lastnega prebivalstva, čeprav je vodja ruske investicijske združbe Kiril Dimitriev dejal, da je Rusija prejela naročila 20 držav za milijardo doz cepiva, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

Sorodna novica Putin oznanil odobritev prvega cepiva proti covidu-19

Rusija je cepivo registrirala in dovolila za uporabo še pred znanimi rezultati t. i. tretje faze kliničnega testiranja, kar je v nasprotju z mednarodno uveljavljenim postopkom razvoja cepiva, pa poroča Slovenska tiskovna agencija.

Rusija bo sicer vzporedno z izvedbo tretje faze testiranja že začela cepljenje zdravstvenega osebja in učiteljev, pri čemer bo cepljenje zanje prostovoljno, je še dejal Muraško. Po njegovih besedah ga priporočajo zlasti ljudem s predhodnimi obolenji, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Cepivo je razvil državni inštitut za epidemiologijo in mikrobiologijo Gamaleja v Moskvi. Njegov direktor Aleksandr Ginzburg je dejal, da bodo cepivo najprej ocenili ruski znanstveniki. Šele nato bodo objavili vse podatke. Dokončne rezultate raziskave bi lahko po njegovih besedah objavili v ruski znanstveni reviji, pa tudi v tujini.

Italija: 3000 kandidatov za testiranje cepiva

V Italiji se medtem stopnjuje razprava o obveznosti cepljenja, ko bo na voljo cepivo. Polemiko je še podžgala odločitev rimske bolnišnice Spallanzani, da s 24. avgustom začne testiranje cepiva na prostovoljcih. Nekdanji premier Matteo Renzi zbira podpise za obvezno cepljenje, čemur nasprotuje trenutni premier Giuseppe Conte.

"Ne menim, da bi moralo biti cepljenje proti covidu-19 obvezno. Bi pa moralo biti cepivo vsakomur na voljo," je dejal Conte glede ukrepanja ob morebitni odobritvi cepiva. S tem se ne strinja Renzi. "Če bo na trg prišlo cepivo proti covidu-19, mora biti cepljenje obvezno za vse v Italiji," poziva Renzi, ki je v preteklih letih vodil tudi kampanjo proti gibanju, ki nasprotuje cepljenju in ga v pretežni meri sestavljajo starši, ki kljub leta 2017 zakonsko vpeljani obveznosti zavračajo cepljenje šoloobveznih otrok proti boleznim, kot so davica, tetanus in ošpice.

Francija uvaja strožje ukrepe

S poletjem je v Franciji oživel tudi turizem, v okviru katerega so v državi dobrodošli tudi tuji obiskovalci. Foto: Reuters
S poletjem je v Franciji oživel tudi turizem, v okviru katerega so v državi dobrodošli tudi tuji obiskovalci. Foto: Reuters

Francoska vlada je medtem ocenila, da se epidemiološka slika v državi slabša, zato je znova uvedla ostrejše ukrepe proti širjenju novega koronavirusa.

Premier Jean Castex je naznanil podaljšanje prepovedi zbiranja več kot 5000 ljudi. "Če se ne bomo skupno odzvali, se izpostavljamo visokemu tveganju vrnitve epidemije, ki jo bo težko nadzorovati," je posvaril Castex in pozval k odločnemu ukrepanju.

V Franciji so v torek potrdili 785 novih primerov okužbe, skupaj pa v zadnjem tednu 10.800. Kot je v Montpellieru dejal Castex, trenutno dnevno odkrijejo okoli 25 novih skupkov bolezni, medtem ko so jih še pred tremi tedni po pet. Širjenja virusa je po navedbah zdravstvenega ministrstva veliko zlasti med mladimi in v mestih, kot sta Pariz in Marseille.

Omejitev zbiranja več kot 5000 ljudi naj bi se sicer iztekla konec avgusta, a iz države poročajo tudi o kršitvah. Pretekli konec tedna se je denimo na plesni zabavi na odmaknjenem in redko poseljenem območju departmaja Lozere na jugu Francije zbralo več kot 10.000 ljudi.

Castex pozval k nošenju mask na javnih mestih

Castex je tudi napovedal, da bo lokalne oblasti pozval k čim širšemu uvajanju obveznosti nošenja mask na javnih mestih na prostem. Več deset mest se je za ta korak že odločilo, med drugim Pariz, kjer so maske obvezne v nekaterih turistično najbolj obiskanih predelih. Odločanje o maskah na prostem je v rokah lokalnih oblasti, medtem ko je v celotni državi obvezno nošenje mask na javnem prevozu in v zaprtih javnih prostorih.

Po strogi karanteni, ki jo je Francija uvedla na začetku epidemije, so maja in junija ukrepe omilili. V Franciji, ki je marca in aprila zaznavala veliko število okužb, je covid-19 zahteval 30.340 življenj. V torek so poročali o dodatnih 14 smrtnih žrtvah.

Nemčija: Največ novih okužb po začetku maja

V Nemčiji so v zadnjem dnevu potrdili 1226 novih okužb, kar je največ od začetka maja. Skupaj so do zdaj ugotovili 218.000 okužb. Na vrhuncu epidemije na začetku aprila so na dan naštevali po 6000 okužb. Po 7. maju je dnevno število padlo po tisoč, od konca julija pa znova narašča. Covid-19 je doslej v Nemčiji zahteval 9207 življenj, od tega šest v zadnjem dnevu.

V nekaterih nemških deželah se je že začel pouk. Foto: Reuters
V nekaterih nemških deželah se je že začel pouk. Foto: Reuters

Minister za zdravje Jens Spahn je naraščanje števila okužb označil za skrb vzbujajoče. "Opažamo, da imamo zaradi turistov, ki se vračajo, in zabav vseh vrst manjše in večje izbruhe po vseh nemških deželah," je dejal za radio Deutschlandfunk in pozval državljane, naj bodo "zelo, zelo previdni".

Za zdaj ni jasno, kako bo na širjenje novega koronavirusa vplival ponoven začetek pouka v šolah. V šolske klopi so se vrnili učenci v Severnem Porenju – Vestfaliji, deželi z največ prebivalci. Tam morajo učenci tudi med poukom nositi zaščitne maske, medtem ko so se nekatere dežele, kjer se je pouk že začel, odločile za manj stroge ukrepe.

Kot prva od 16 nemških zveznih dežel je počitnice 3. avgusta končala Mecklenburg – Predpomorjanska. Tam so za zmanjšanje možnosti širjenja okužbe razrede razdelili v več skupin, ki se med sabo ne smejo družiti. Na hodnikih šol so obvezne maske, razrede morajo redno prezračevati, učenci pa se ne smejo objemati in si morajo redno umivati roke.

Conte pričakuje, da bi bilo lahko cepivo na voljo že do konca leta. Gre za cepivo, ki je bilo razvito v Italiji in je plod dogovora, ki ga je vlada podpisala z bolnišnico Lazzaro Spallanzani. Za razvoj je bilo namenjenih osem milijonov evrov. Bolnišnica namerava že 24. avgusta začeti testiranje cepiva na ljudeh. V preteklih dneh se je tam javilo okoli 3000 kandidatov za testiranje, začeli bodo z 90, ki bodo za sodelovanje prejeli 700 evrov. Sodelujoči spadajo v starostni skupini med 18 in 55 let ter med 65 in 85 let. Javilo se je tudi več zdravnikov.

Cepivo je razvilo in patentiralo biotehnološko podjetje ReiThera s sedežem v Castelromanu pri Rimu skupaj z münchenskim podjetjem Leukocare in bruseljskim Univercells. Proizvodnja naj bi se začela šele po testiranju. Cepivo naj bi glede na prve ugotovitve spodbudilo razvoj protiteles in dejavnost imunskih celic.

V Bruslju obvezne zaščitne maske

Na območju Bruslja so zaradi naraščanja števila okužb obvezne zaščitne maske, je sporočila regionalna vlada. Na javnih krajih in tudi na zasebnih mestih, dostopnih za javnost, jih morajo nositi vsi, stari 12 let in več, čeprav veljajo tudi nekatere izjeme. Izjeme veljajo med športom, opravljanjem težjih fizičnih del in za osebe s posebnimi potrebami, ki ne morejo nositi maske ali vizirja.

Odločitev regionalnih oblasti v Bruslju ne velja za drugi dve belgijski regiji, Flandrijo in Valonijo. Foto: Reuters
Odločitev regionalnih oblasti v Bruslju ne velja za drugi dve belgijski regiji, Flandrijo in Valonijo. Foto: Reuters

Nošenje zaščitnih mask je bilo na območju belgijske prestolnice že od 11. julija obvezno na večini javnih krajev, zdaj pa so regionalne oblasti to obveznost razširile. Kot so pojasnile v sporočilu za javnost, so se za to odločile, ker so v regiji presegli 50 okužb dnevno na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh.

V Belgiji so do zdaj potrdili več kot 75.000 okužb z novim koronavirusom, za posledicami covida-19 pa je umrlo skoraj 10.000 ljudi.