Cepivo naj bi bilo javnosti na voljo od januarja. Foto: Reuters
Cepivo naj bi bilo javnosti na voljo od januarja. Foto: Reuters

Cepivo je v sodelovanju z ministrstvom za obrambo razvil Inštitut Gamaleja iz Moskve, ki je odobritev zanj prejel v torek. Putin je po poročanju ruskega portala rt.com izrazil upanje, da bo Rusija kmalu začela množično proizvodnjo cepiva, ki povzroča "stabilno imuniteto".

Predsednik, ki vztraja, da bi moralo biti cepljenje zgolj prostovoljno, ne prisilno, je dejal tudi, da je njegova hčerka "sodelovala v poskusu" in že prejela odmerek cepiva. Dodal je, da je hčerka po prejemu cepiva dobila rahlo vročino, a se je ta kmalu umirila.

Mateja Logar: O cepivu ni veliko znanega

Po besedah infektologinje Mateje Logar o ruskem cepivu ni veliko znanega. Zanj ni dobrih podatkov o mehanizmu in varnosti, zato ruski podatki trenutno niso na varni strani, je dejala in dodala, da je za evforijo zato prezgodaj: "Ne gre le za to, da nekoga po cepljenju boli roka, da ima morda oteklino. Cepivo mora biti varno tudi po šestih mesecih ali enem letu. In kar se tega tiče, so ruski podatki trenutno na zelo ne varni strani."

Kot je danes zatrdil zdravstveni minister Mihail Muraško, se je v kliničnem testiranju cepivo izkazalo kot zelo učinkovito in varno. "Vsi prostovoljci so razvili visoko raven protiteles in nihče od njih zaradi cepljenja ni trpel resnih komplikacij," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dejal Muraško.

Dvakratni odmerek cepiva naj bi zagotavljal do dve leti odpornosti.

Rusija registrirala cepivo proti covidu-19

Namestnica premierja Tatjana Golikova je dejala, da bodo zdravstveni delavci cepivo začeli prejemati septembra. Širši javnosti pa bo prostovoljno na voljo od januarja.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je Rusija sporočila, da je 20 držav že naročilo milijardo odmerkov.

Moskva je cepivo po sovjetskem satelitu poimenovala Sputnik V, je sporočil vodja nacionalnega investicijskega sklada, ki financira projekt cepiva, Kiril Dmitrijev.

Širši preizkus šele sledi

Reuters medtem poroča, da odobritev cepiva šele nakazuje začetek širšega preizkusa, ki vključuje tisoče udeležencev, znanega kot tretja faza. Ta zahteva sodelovanje določenega števila okuženih udeležencev, da se lahko opazuje učinek cepiva. Praviloma so takšni preizkusi ključni predhodniki odobritve cepiva, še poroča Reuters.

Pomisleki glede varnosti

Borut Štrukelj s Fakultete za farmacijo je za Televizijo Slovenija dejal, da se ne ve, kako je z varnostjo ruskega cepiva. Dodal je, da raziskovalci, ki po vsem svetu spremljajo ta razvoj, menijo, da je do cepiva prišlo prehitro.

Rusija je v zadnjih tednih zagotavljala, da bo v kratkem začela proizvajati cepivo proti novemu koronavirusu, proizvodnja pa naj bi se še dodatno okrepila na začetku prihodnjega leta. Tuji znanstveniki so sicer izražali pomisleke pri tovrstni hitrosti, Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa je pozvala k spoštovanju smernic in direktiv pri razvoju cepiva.

Razvoj, testiranje in proizvodnja cepiv sicer običajno trajajo več let. Cepiva trenutno razvijajo države po vsem svetu, ki si želijo upočasnitve pandemije covida-19 in vrnitev življenja v normalne tirnice, potem ko so karantena in ukrepi za preprečevanje širjenja okužb prizadeli milijarde ljudi.

Glede na pregled razvoja cepiv, ki ga je WHO objavil na začetku meseca, je trenutno potencialnih 26 cepiv, ki so še v fazi kliničnih testiranj, od tega jih je šest napredovalo v tretjo fazo testiranja.

Putin: Rusija je razvila in že registrirala cepivo proti covidu-19