Po 12. aprilu bo znova začel veljati vladni semafor – a v kakšni obliki? Foto: BoBo
Po 12. aprilu bo znova začel veljati vladni semafor – a v kakšni obliki? Foto: BoBo

Kot je za TV Slovenija poročala Andreja Gregorič, je zagotovo znano le, da bodo spremembe zajemale delo šol. V strokovni skupini si namreč zelo prizadevajo za vrnitev šolarjev in dijakov v učilnice. Kot zagotavljajo, se bo to zgodilo prihodnji ponedeljek, in to ne glede na zdravstveno sliko. Že ta napoved ni popolnoma skladna z veljavnim semaforjem ukrepanja, ki ob oranžni oziroma rdeči stopnji epidemije, v kateri smo trenutno, odpiranje šol pogojuje z razmerami v posamezni statistični regiji.

Tako se zastavlja vprašanje, ali se bodo ukrepi rahljali oziroma zaostrovali na ravni države ali na regijski ravni in za katere dejavnosti bo to veljalo. Vladna svetovalna skupina za covid je o tem razpravljala zvečer, zadnjo besedo pa bo imela sredi tedna vlada. Minister za zdravje Janez Poklukar je glede tega dejal: "V tem tednu se je treba dogovoriti glede šol, aktivnosti na prostem, nošenja mask, športa, odpiranja kakšnih aktivnosti, morda teras ... Ne vem, ne bi ničesar prejudiciral. Pogovorili se bodo tudi o omejitvah vseh ostalih oblik gibanja, če so sprejemljive na varen način."

Poziv strokovnega sveta za šport

Svoj poziv ji je pred odločanjem o tem poslal tudi strokovni svet za šport, ki vlado poziva, naj s prihodnjim tednom znova dopusti vso športno dejavnost. Ta je namreč z zaporo države praktično zastala. Kot še opozarjajo v svetu za šport, se zaradi prekinitve treningov izgubljajo generacije športnikov, še huje pa je to, da se mladi odmikajo od športa. Poznamo katastrofalne posledice epidemije na gibalno sposobnost otrok, a vse glasnejša so tudi opozorila, da je neljube zdravstvene posledice zaradi omejitev in pomanjkanja gibanja pričakovati tudi pri zdravju odraslih.

Kakšne bodo spremembe na vladnem semaforju?

Kaj nas čaka po praznikih?

Kakšni ukrepi bodo sledili, je še preuranjeno reči, odvisno od razvoja epidemije, pojasnjuje vodja strokovne skupine Mateja Logar: "Ukrepi bodo veljali glede na to, v kateri fazi bomo glede na vladni semafor, bodisi v rdeči, oranžni, črni, od tega bo odvisno, kateri ukrepi bodo še v veljavi," je dejala.

Kot je še pojasnila, na vladnem semaforju spremembe lahko pričakujeta predvsem vzgoja in izobraževanje, potencialno pa tudi vrtovi gostinskih lokalov in drugi. "Pretežno bo šola, preostalo bomo pretresali, teoretično pridejo še zunanji prostori gostinskih lokalov, ni pa še opredeljeno, v kateri fazi bi se to sproščalo, zdaj se v rumeni, ali bi se morda lahko že v oranžni, to so še stvari, ki jih je treba natančno predebatirati," je še dejala.

Vnovično odprtje šol za vse je še vedno predvideno za ponedeljek, 12. aprila, in to ne glede na začetek samotestiranja dijakov in osnovnošolcev. Tovrstno testiranje je po mnenju Mateje Logar smiselno, ni pa pogoj za vnovično odprtje šol. "Vsekakor se šole lahko odprejo ne glede na to, ali bodo testi dostopni ali ne, predvideva se, da bodo testi do 12. dobavljivi, potem pa so tu še logistične težave, seznaniti je treba učence, kako naj jih uporabljajo, učitelje, kaj bodo morali pri tem upoštevati, nekatere stvari je treba še skoordinirati, a šole se ne glede na vse 12. odprejo," je sklenila.

Kaj bo glede vladnega semaforja predlagala stroka?

283 okužb, sedem smrti

Po 1536 PCR-testih v nedeljo je bilo potrjenih 283 okužb z novim koronavirusom, umrlo je sedem covidnih bolnikov. Delež pozitivnih izvidov testov je v nedeljo znašal 18,4 odstotka. V bolnišnicah se trenutno zdravi 557 bolnikov s covidom-19, 126 jih potrebuje intenzivno nego. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 23 ljudi, na novo hospitaliziranih pa je 52.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb trenutno znaša 1058, je vlada sporočila na Twitterju.

V nedeljo je bilo opravljenih tudi 1269 hitrih antigenskih testov (HAT). Trenutno so v državi 14.104 aktivni primeri okužbe z novim koronavirusom, kažejo podatki sledilnika za covid-19.

V Sloveniji je do zdaj umrlo 4082 bolnikov s covidom-19.

Foto: Twitter Vlada RS
Foto: Twitter Vlada RS
Sorodna novica Stroka bo pretresala vladni semafor. Logar: Šole se odprejo 12. aprila.

Dve regiji v črni fazi

Država je trenutno v rdeči fazi, sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb narašča in je doseglo 1058, dve regiji pa sta po podatkih sledilnika za covid-19 že dosegli črno fazo, to sta savinjska in goriška regija, kjer so razmere najslabše. V rdeči fazi so po vladnem semaforju odprte zgolj nujne trgovine in storitve ter vrtci in osnovna šola za učence prvih treh razredov. A vlada utegne že sredi tedna vladni semafor nekoliko spremeniti, je za Radio Slovenija poročala Snežana Iljaš.

Trenutni semafor je razdeljen na pet skupin, glavni merili pa sta sedemdnevno povprečje števila okuženih in število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19.