Šole se v vsakem primeru znova odprejo 12. aprila, je zatrdila Mateja Logar. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Šole se v vsakem primeru znova odprejo 12. aprila, je zatrdila Mateja Logar. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Strokovna skupina za covid bo tako na velikonočni ponedeljek med drugim razpravljala o spremembah vladnega semaforja. Po besedah vodje skupine Mateje Logar bodo zagotovo predlagali spremembe glede šol, morda pa tudi glede odprtja teras gostinskih lokalov. Vnovično odprtje šol je še vedno predvideno za ponedeljek, 12. aprila. Po mnenju Logarjeve naj bi se to zgodilo ne glede na to, ali bo do takrat steklo samotestiranje dijakov in osnovnošolcev. To je po njenem mnenju smiselno, ni pa tudi pogoj za vnovično odprtje šol, je poročal Radio Slovenija.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V soboto 720 okužb in sedem smrti

Po 2797 PCR-testih v soboto je bilo potrjenih 720 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih izvidov testov je znašal 25,7 odstotka. S covidom-19 je v soboto umrlo sedem bolnikov.

V bolnišnicah se trenutno zdravi 535 bolnikov s covidom-19, 124 jih potrebuje intenzivno nego. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 25 ljudi, na novo hospitaliziranih pa je 36.

Goriška in savinjska regija že v črnem

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb trenutno znaša 1058, kar je 11 več kot dan prej, je vlada sporočila na Twitterju. Po tem merilu je Slovenija na rdeči stopnji epidemije. Več kot desetina včeraj potrjenih primerov okužbe je v goriški statistični regiji; prav tam so razmere najslabše. Goriška regija je, poleg savinjske, po podatkih sledilnika že dosegla merilo za uvrstitev na črno stopnjo epidemije.

V soboto je bilo opravljenih tudi 4042 hitrih antigenskih testov (HAT). Trenutno je v državi 14.110 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, kažejo podatki sledilnika za covid-19. V Sloveniji je doslej umrlo 4075 bolnikov s covidom-19.

Foto: Twitter Vlada RS
Foto: Twitter Vlada RS

Tretji val

Tretji val epidemije so bolnišnice pričakale z utrujenim osebjem in še vedno veliko bolniki iz drugega vala. Hitro širjenje angleške različice koronavirusa bi, če z delnim zaprtjem ne bomo uspešni, zdravstvo znova lahko potisnilo na rob, je poročal Radio Slovenija.

Intenzivne enote so ozko grlo, opozarja vodja oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki v Ljubljani Matjaž Jereb. Foto: BoBo
Intenzivne enote so ozko grlo, opozarja vodja oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki v Ljubljani Matjaž Jereb. Foto: BoBo

Angleška različica koronavirusa se prenaša do 60 odstotkov hitreje kot prejšnja. Posledično se okuži več ljudi, več jih potrebuje bolnišnično zdravljenje, zaradi nižanja starosti obolelih pa jih lahko več zdravijo v intenzivnih enotah. Ko se je krivulja hospitaliziranih sredi marca obrnila navzgor, se je v bolnišnicah zdravilo 431 bolnikov s covidom-19, od tega 83 na intenzivnih oddelkih.

Intenzivne enote so ozko grlo

Vodja oddelka za intenzivno terapijo na ljubljanski infekcijski kliniki Matjaž Jereb opozarja: "Intenzivne enote predstavljajo ozko grlo, na katerem naš zdravstveni sistem obstane ali pade."

Slovenske bolnišnice lahko zagotovijo približno 1500 navadnih in približno 230 intenzivnih postelj za bolnike s covidom-19, ob tem da se močno omeji zdravljenje bolnikov z drugimi boleznimi. "Vsaka covidna postelja zmanjša verjetnost obravnave drugih bolnikov, vemo, že zdaj so bile dolge čakalne dobe, zlasti pozimi je bila težava s prostorom," je dejala predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc, ki jo skrbi tudi močno utrujen zdravstveni kader.

"Imamo ljudi, ki že dolgo niso bili prosti, dopust pa je zdaj videti tako, da imaš vsakih pet minut poziv, kar spet ni dopust. Veliko je nočnih izmen, veliko več, kot bi bilo fiziološko to v redu, sobote, nedelje, v različnih turnusih, težave so doma. Marsikateri zdravstveni delavec je na robu izgorelosti," je opisala položaj Tatjana Lejko Zupanc.

Pritisk na bolnišnice bo zmanjšala le manjša prisotnost virusa v populaciji, k čemur lahko vsak posameznik pripomore s samozaščitnim vedenjem.

Kaj nas čaka po praznikih?
Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Mateja Logar, vodja svetovalne skupine za covid-19. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Kako stroka ocenjuje nedeljsko obiskovanje?

Na nedeljski velikonočni praznik so veljali nekoliko manj strogi ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa. Bilo je namreč dovoljeno prehajanje med regijami za obiske najožjih sorodnikov.

Ob nič kaj spodbudnih epidemioloških podatkih, ki iz dneva v dan spet rastejo, stroka v nedeljski sprostitvi in možnosti druženja večjega tveganja ne vidi. A le, če bomo velikonočni praznik res preživeli v širšem krogu družine, torej največ šest odraslih, in pri tem seveda, kolikor se le da, upoštevali preventivne ukrepe, zlasti prezračevanje prostorov in upoštevanje razdalje. Po besedah vodje strokovne skupine za covid-19 Mateje Logar zaradi nedeljskega druženja tako ni pričakovati večjega porasta okužb, kot se je to zgodilo po božično-novoletnih praznikih, je za Radio Slovenija poročala Snežana Iljaš. "Ocenili smo, da je kljub vsemu, če gre v resnici samo za res družinska druženja, tveganje tukaj razmeroma majhno, namreč v zimskih mesecih je bilo nekoliko drugače, zdaj menimo, da to bistveno k pojavnosti ne bo vplivalo," je povedala.

Nedeljske izjeme so veljale samo do 22.00, ko je nastopila policijska ura, tako da so se meje regij zdaj znova zaprle.

Kako so praznični dan preživeli na obali?

V treh tednih bi se morali razjasniti dvomi o uporabi AstraZenece za mlajše od 60 let

Posvetovalna skupina za cepljenje je sredi tedna odločila, da se vsa razpoložljiva cepiva trenutno uporabijo za starejše od 60 let in za kronične bolnike. Pri tem za starostno skupino med 60. in 64. letom predlagajo cepivo AstraZenece, za mlajše od 60. leta pa so po besedah vodje Bojane Beovič do razjasnitve nekaterih dilem glede varnosti predlagali začasno ustavitev cepljenja. "To je začasno ustavljeno, kar zadeva mlajše, je to začasna odločitev za tri tedne, ker je treba biti previden, to je previdnostni ukrep, na drugi strani pa je seveda smiselno, da razpoložljiva cepiva uporabimo za populacijo, ki je res v ospredju," je povedala.

Sorodna novica Beović: Predlagamo začasno ustavitev cepljenja z AstraZeneco za mlajše od 60 let

Mateja Logar pa je v Dnevniku Televizije Slovenija o tem dejala: "Pri nas je tako ali tako po novi strategiji od prvega aprila naprej predvideno, da se cepijo samo starejši od 60 let, tako da ob tem ne bo dodatne ustavitve. Za tiste, ki so že bili cepljeni z AstraZeneco, pa velja, da bodo prišli na vrsto takrat, kot so bili predvideni, torej po 12 tednih od prvega odmerka. Do takrat upamo, da se bodo razjasnili vsi dvomi. Če se ne bodo, bomo iskali alternative."

Še v tem tednu naj bi tako cepili vse nad 60 let, cepiva za to je, kot trdijo pristojni, za zdaj dovolj, je še poročal Radio Slovenija.

Samotestiranje šolarjev: "Preverjen in varen ukrep, preprost za izvajanje"

Logarjeva je komentirala tudi napovedano samotestiranje dijakov in starejših otrok v osvnovnih šolah. Na številne pomisleke ravnateljev in staršev je odgovorila, da se njej ta ukrep zdi smiseln. "Če zaznamo nekoga, ki je na takem testiranju pozitiven, lahko ves razred še naprej hodi v šolo, sicer pa bi moral ves razred v karanteno. S tem bo karanten veliko manj, omejili bomo tudi število okužb. Ta ukrep svetovalna skupina podpira. Povzet je po avstrijskem modelu, podobno imajo tudi v Nemčiji, verjetno še v nekaterih državah, tako da so to preverjeni ukrepi, ki so varni in preprosti za izvajanje."

Sorodna novica V Mariboru večstoglava množica vzklikala: "Maske dol, vlada pa v zapor"

Množično kršenje ukrepov na protestu v Mariboru

Številni novim zajezitvenim ukrepom zelo nasprotujejo. V soboto je na dveh protestnih shodih v Mariboru nestrinjanje z zajezitvenimi ukrepi po ocenah policije izrazilo približno 800 ljudi, veliko staršev pa je s seboj pripeljalo tudi otroke, in čeprav sta dogodka minila mirno, Miran Šadl s Policijske uprave Maribor opozarja, naj otroci ne hodijo na proteste: "Nikoli ne vemo, kako in kaj se lahko na takšnem shodu zgodi, kdaj lahko eskalira neko nepredvideno nasilje, to je lahko zelo nevarno."

Sorodna novica Po opozorilu zaradi nenošenja maske vpitje, žalitve in tudi grožnja z orožjem

Ker veliko udeležencev ni upoštevalo zaščitnih ukrepov, jih bo policija, ki je kršitve na shodu posnela, oglobila. "Toliko ljudi kot bo identificiranih, toliko bo tudi sankcioniranih, torej vsi, ki niso imeli maske, niso vzdrževali razdalje, pa tudi, ker so se sploh udeležili prepovedanih združevanj," je pojasnil Šadl.

V nedeljo se je v Mariboru ponovil veliko manjši protest, zbralo se je okoli sto ljudi. Na Trgu svobode so se zbrali protestniki, policija pa jih je nekaj popisala in neuradno tudi oglobila. Prav tako so vse zbrane pozvali k upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje, protestniki pa so jih izžvižgali.

Zbrani, ki so s seboj prinesli tudi zastave, so dogodek pospremili z žvižganjem policistom in vzkliki "Mi smo Maribor!". Eden izmed glasnejših govornikov na mariborskem protestu je bil ustanovitelj mariborskih Viol Roman Križnjak.

Policija bo kaznovala mariborske protestnike