Pravice in dolžnosti delavcev v času epidemije koronavirusa

Spremembo zahteva najpozneje v roku 24 ur, sicer bo svoje člane pozval k stavki tako, da ostanejo doma, so danes sporočili iz sindikata.

Sindikat pozdravlja zaprtje trgovin ob nedeljah in prednostni vstop v trgovino za ranljive skupine v določenem časovnem razponu, ostro pa nasprotuje minimalni dolžini delovnega časa od 8. do 20. ure, "saj to v praksi za zaposlene pomeni še daljši čas izpostavitve nevarnosti covida-19 in dodatne nadure, ki jih bodo morali oddelati zaposleni v prvi bojni liniji".

Zato zahteva, da se delovni čas omeji do 18. ure oz. se prilagodi lokalnim specifikam, saj da je lahko delovni čas na obrobnih območjih in v manjših krajih še krajši. "Ukrep naj se popravi najpozneje v roku 24 ur od prejema tega poziva, sicer bo Sindikat delavcev trgovine Slovenije svoje člane pozval k stavki tako, da ostanejo doma," so opozorili.

"Zaradi pomanjkanja zdravih zaposlenih danes v trgovinah delujejo večinoma v eni izmeni. Delodajalci kadre intenzivno iščejo prek najrazličnejših kanalov, tudi kadrovskih agencij. Če izgubimo zaposlene, ki danes junaško opravljajo svoje delo, se tako mi kot delodajalci bojimo sesutja trgovinskega sistema, v skrajnem primeru celo zaprtja. V tem pogledu je vladni odlok tisti, ki je neodgovoren," je, kot so dodatno sporočili iz sindikata, dejal generalni sekretar sindikata Ladi Rožič. "Situacija je urgentna in se mora nemudoma urediti, zato smo postavili rok 24 ur za popravek ukrepa in grožnja s stavko ostaja realna možnost v skrajni sili," je zatrdil.

Kot je povedal, so danes z njimi v stik stopili tudi predstavniki delodajalcev, med njimi vodje na najvišjih ravneh, ki pojasnjujejo, da se spoprijemajo s številnimi bolniškimi odsotnostmi, da nimajo dvojnih izmen in da je posel ob obstoječi vladni zahtevi po enotnem urniku za vso državo nemogoče organizirati.

Zato v sindikatu predlagajo, da se odpiralni čas določi ločeno po krajih, skladno z gostoto prebivalstva v določenem kraju v Sloveniji. "Povsem nesmiselno je, da bi bila denimo trgovina v Dolenji vasi, ki v seštevku nima niti 400 prebivalcev, odprta po minimalno določenem odpiralnem času od 8. ure do 20. ure. Zahtevamo logične ukrepe, ki bodo v dobrobit širše populacije in ne bodo pisani samo za večja mesta," je dejal in dodal, da naj jim odločevalci v nasprotnem primeru pojasnijo in argumentirajo, zakaj bi trgovina, ki je imela v nekriznih razmerah krajši odpiralni čas, danes morala podaljšati odpiralni čas. "Ukrep bo v teh primerih prinesel samo nadure in dodatni stres za zaposlene v takšnih trgovinah."

Trgovinska zbornica: Stavka bi bila družbeno neodgovorna

Stavka delavcev v trgovini, ki zahtevajo spremembo minimalnega časa obratovanja, bi bila v tem trenutku družbeno neodgovorna, je za STA dejala predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Marija Lah. Trgovci so namreč sklenili, da bodo storili vse za uveljavitev vladnega odloka, ki določa minimalen čas obratovanja prodajaln z živili.

"Sindikat nas s svojimi zahtevami ni seznanil, je pa zbornica po usklajevanju s trgovci ravno danes sklenila, da bodo napeli vse sile in vladni odlok uveljavili v praksi. Prosili pa smo ministrstvo, ali lahko odredijo izjeme za mikropodjetja in mala podjetja," je pojasnila predsednica zbornice.

Poudarila je, da sicer vsi zaposleni v trgovinah vlagajo izjemen napor v delo in ustvarjanje novih poslovnih modelov in kanalov. Strinja se, da so trgovke ogrožene zaradi epidemije širjenja novega koronavirusa, trgovine pa nimajo dovolj razkužil. "Razmere so izredne. Vendar menim, da bi bila v tem trenutku stavka družbeno neodgovorno dejanje," je dejala.

Počivalšek se pogovarja z zbornico

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so STA povedali, da je minister danes z vodstvom Trgovinske zbornice Slovenije govoril o delovnem času trgovin ter da pričakujejo, da bo v petek prišlo do dogovora. Počivalšek je zvečer za TV Slovenija dodal, da če bodo s TZS in podjetji našli rešitev, ki bo omogočila uresničitev ciljev vlade - dovolj prostora v trgovinah za preprečitev stikov, zaprtje ob nedeljah in časovna obdobja za ranljive skupine - "bomo reagirali na dopisni seji vlade".

Nižanje koncentracije kupcev

Za preprečevanje stikov med ljudmi in širjenja novega koronavirusa je vlada uvedla tudi določene spremembe v delovnem času prodajaln. Da bi zmanjšali koncentracijo kupcev v prodajalnah, bodo od danes prodajalne z živili lahko odprte vsak dan vsaj od 8. ure in najmanj do 20. ure.

Med 8. in 10. uro bodo prednost pri nakupu in vstopu v trgovine imele ranljive skupine, med drugim invalidi, upokojenci in nosečnice.

Ob nedeljah in dela prostih dneh so zaprte vse prodajalne razen bencinskih servisov in lekarn, ki lahko obratujejo.

Lekarne po Sloveniji bodo v dogovoru z ministrstvom za zdravje sicer skrajšale odpiralne čase. Lekarniška zbornica Slovenije prebivalce prosi, da pred obiskom lekarne preverijo odpiralni čas svoje poslovalnice. "Lekarne namreč ne bodo enako organizirane, vsaka bo imela drugačen delovnik," je pojasnil predsednik zbornice Miran Golub.

Minister se pogovarja z vodstvom Trgovinske zbornice

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so STA povedali, da je minister Počivalšek danes z vodstvom Trgovinske zbornice Slovenije govoril o delovnem času trgovin ter da pričakujejo, da bo v petek prišlo do dogovora.

Vrsta zakonodajnih ukrepov za blaženje posledic epidemije

Inšpektorat za delo napoveduje poostren nadzor

Ob domnevno nezadostnih in delnih zaščitnih ukrepih se povečuje tudi število prijav s področja zagotavljanja pravne varnosti delavcev. Inšpektorat RS za delo je v zadnjih dneh prejel več prijav, da delodajalci v svojih delovnih procesih ne izvajajo predvidenih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s koronavirusom ali pa so ti pomanjkljivi. Prav tako je več prijavljenih kršitev delovne zakonodaje. Zato bodo inšpektorji poostrili nadzor, so sporočili z inšpektorata.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) je že izdal splošne usmeritve glede varovanja pred tveganji zaradi koronavirusa, na inšpektoratu pa ob tem pričakujejo, da se bo zdravstvena stroka še konkretneje opredelila do dodatnih ukrepov za primere, ko splošni ukrepi niso več zadostni oziroma jih delodajalci zaradi specifike delovnega procesa ne morejo uvesti.

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je v sredo ponovil stališče, da bi zapiranje proizvodnih obratov zaradi epidemije novega koronavirusa lahko ogrozilo oskrbo prebivalstva. Delodajalce je pozval, naj delovne procese organizirajo tako, da bodo v največji meri zaščitili zdravje svojih zaposlenih.

Minister za obrambo Matej Tonin je v Odmevih opozoril, da je pomanjkanje zaščitne opreme "alarmantno kritično". Glede pričakovane pošiljke, ki naj bi prišla že v sredo, je povedal, da se je zapletlo pri prevozu 1,5 milijona zaščitnih mask iz Hamburga v Slovenijo. Po ministrovih besedah si prizadevajo razrešiti ta zaplet, če bo treba, bodo ponje poslali letalo.

Od danes bodo na cestnih povezavah z Italijo delovale le še štiri nadzorne točke, in sicer na mejnih prehodih Vrtojba, Fernetiči, Škofije in Krvavi Potok. Nadzorne točke Vrtojba, Fernetiči in Škofije bodo odprte ves čas, nadzorna točka Krvavi Potok pa od 5. do 23. ure.

Vladni ukrepi za pomoč gospodarstvu6