Predstavitve ministrov so napovedane za danes, v četrtek in petek. Foto: DZ/Matija Sušnik
Predstavitve ministrov so napovedane za danes, v četrtek in petek. Foto: DZ/Matija Sušnik

Vlada je na torkovi seji popravila prvi protikoronski zakon za pomoč državljanom in gospodarstvu, na katerega so leteli očitki, da je izpustil nekatere skupine državljanov. Kot so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, predlog dodatno opredeljuje nekatere rešitve, s katerimi se popravljajo nejasnosti.

Sorodna novica "Omogočamo ohranitev proizvodnih potencialov gospodarstva"

Gre za izredno pomoč samozaposlenim, pomoč znanstvenoraziskovalnim projektom za boj z epidemijo novega koronavirusa, znižanje sejnin in funkcionarskih plač na državni ravni, oprostitev plačila storitev distribucije in pomoč kmetijstvu. Premier Janez Janša je v torek zvečer dejal, da je vlada pri pripravi ukrepov med prejemnike dodatkov zaradi posledic epidemije na več kot milijon podlage dodala še približno 300.000 upravičencev.

Drugi sveženj za zagotavljanje likvidnosti

S predlaganim drugim protikoronskim zakonom pa vlada zagotavlja državna poroštva za posojila, saj bodo podjetja za oživitev proizvodnje potrebovala dodatne finančne instrumente. Janša je dejal, da bo drugi protikoronski zakon z zagotavljanjem likvidnosti omogočil ohranitev proizvodnih in razvojnih potencialov slovenskega gospodarstva. S tem je po njegovih besedah oblikovan dodaten posojilni potencial v vrednosti več kot dve milijardi evrov, s katerim bo slovensko gospodarstvo bistveno lažje prebrodilo nekatere posledice epidemije.

Kolegij DZ-ja bo danes poleg tega določil časovnico sprejemanja obeh predlogov. Te bi lahko že konec tedna za sejo pripravil odbor DZ-ja za finance, DZ pa predloga obravnaval prihodnji teden.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.