Šolar v eni izmed urugvajskih podeželskih šol, v katerih po mesecu premora od 22. aprila znova poteka pouk. Foto: Reuters
Šolar v eni izmed urugvajskih podeželskih šol, v katerih po mesecu premora od 22. aprila znova poteka pouk. Foto: Reuters

Valtanenova, tudi častna konzulka Republike Slovenije na Finskem, je le ena izmed slovenske gore listov, ki smo jih prosili, da nam približajo svoj vsakdan in dogajanje v svoji novi državi v času pandemije novega koronavirusa. V današnjem, prvem delu, predstavljamo tudi izkušnje in opažanja Lucije Perko, Slovenke, ki z možem Italijanom in hčerkama že več kot dvanajst let živi v Bangkoku. Sama je sicer v začetku marca z otrokoma obtičala v Sloveniji, a jo mož vsak dan obvešča o ukrepih tajskih oblasti in življenju v trenutno neverjetno mirnem Bangkoku.

Tretji Slovenec, ki nam je opisal življenje v času koronakrize, pa je Aleksander Temlin, računalniški programer, Prekmurec, ki je svoj novi dom našel v urugvajski prestolnici Montevideo. Pravi, da ljudje ukrepe oblasti podpirajo, a jih pogosto ne upoštevajo.
Vse tri, ki so bili pred leti že gostje rubrike Glej ga, Sloven'c na našem portalu, smo vprašali naslednje:
- Kateri omejevalni ukrepi, ki jih je uvedla država, najbolj vplivajo na vaše življenje in navade?
- Kako vi, vaši znanci, družba dojemajo te ukrepe? So podkrepljeni s strokovno razlago? Se pojavljajo kakšni protesti?
- Opažate, da so zadnji tedni kljub vsemu prinesli tudi kakšno pozitivno stvar?
Njihovi odgovori, pripetljaji, razmišljanja in opažanja so nanizani spodaj. V drugem delu bomo predstavili "koronazgodbe" Slovencev iz še treh držav, o katerih ne slišimo veliko – Singapurja, Ruande in Kanade.

Naslov infografike: Koronavirus Slovenci, 1. del