Aplikacija SwissCovid za sledenje okuženim z novim koronavirusom v Švici. Foto: EPA
Aplikacija SwissCovid za sledenje okuženim z novim koronavirusom v Švici. Foto: EPA

Na švicarskem rdečem seznamu so države in območja, kjer število okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju preseže 60. Švica je tako obvezno 10-dnevno karanteno uvedla za potnike iz desetih evropskih držav – poleg Slovenije še iz Belgije, Danske, Irske, z Islandije, iz Luksemburga, Madžarske, Nizozemske, Portugalske in Velike Britanije - ter Ekvadorja, Jamajke, Maroka, Nepala in Omana. Ukrep, namenjen zajezitvi širjenja novega koronavirusa, bo začel veljati v ponedeljek.

Pred tem je bila karantena že obvezna za potnike iz 44 drugih držav, med drugim iz Argentine, Brazilije, Indije, Španije in ZDA. Na seznamu so tudi posamezne regije v sosednjih Franciji, Italiji in Avstriji. Od ponedeljka bodo na njem tudi Bretanja, Ligurija ter Spodnja in Zgornja Avstrija.

WHO opozarja na pomanjkanje cepiva proti gripi

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila, da bi sredi pandemije covida-19 lahko primanjkovalo cepiva proti sezonski gripi. V organizaciji so pozvali države, v katerih ni dovolj cepiva, naj ga primarno rezervirajo za zdravstvene delavce in starejše. Težava nastaja, ker je treba cepivo naročiti najmanj devet mesecev pred začetkom sezone gripe, zdravstveni delavci pa za letošnjo sezono niso mogli dobro oceniti situacije, saj se pandemija še ni niti začela.

V Švici je v karanteni trenutno 10.148 ljudi, ki so se vrnili iz držav s poslabšano epidemiološko sliko. Tistim, ki ne prijavijo svojega prihoda ali ne upoštevajo pravil karantene, grozi do 10.000 frankov (9260 evrov) globe.

V državi z 8,5 milijona prebivalcev je marca število okužb preseglo 1000 na dan, nato pa je do sredine junija upadlo in se stabiliziralo. Do zdaj so potrdili 51.747 primerov okužbe, za covidom-19 pa je umrlo 1777 ljudi.

Ciper Slovenijo uvrstil na seznam C

Slovenijo pa je na t. i. seznam C uvrstil tudi Ciper (južni del otoka), kar pomeni, da slovenski turisti tja ne morejo potovati, razen če imajo ciprsko državljanstvo ali nepremično na Cipru ali posebno dovolilnico za vstop v državo in dokazilo o negativnem testu. V nasprotnem primeru morajo sami plačati testiranje, ki stane 60 evrov, kot tudi sami kriti stroške bivanja v samoosamitvi, 13. dan pa morajo, prav tako na lastne stroške, opraviti novo testiranje.

Italija: Več kot 1900 okužb

Sorodna novica Vlada svetuje: Omejite stike, kjer je to za vsakodnevno življenje mogoče

Iz Italije poročajo o 20 smrtnih primerih zaradi covida-19 in 1912 novookuženih pri opravljenih več kot 108.000 testih na okužbo z novim koronavirusom.

Na Apeninskem polotoku imajo trenutno 47.718 aktivnih okužb z novim koronavirusom, zaradi katerega se v bolnišnicah zdravi 2737 bolnikov. V Italiji je od začetka epidemije februarja letos zaradi covida-19 doslej umrl 35.801 bolnik.

V deželi Kampanija na jugu države je tamkajšnji predsednik Vicenzco De Luca zagrozil s karanteno, če se število novih okužb v prihodnjih dneh ne bo zmanjšalo. V deželi imajo trenutno več okužb kot marca letos. V veljavi je obvezna nošnja zaščitne maske tudi na prostem, ukrep velja do 4. oktobra.

Madridske oblasti omejile gibanje milijonu ljudem

Regionalne oblasti v Madridu so zaradi poslabšanja epidemiološke slike na začetku tedna šest mestnih četrti in nekaj okoliških krajev že zaprle za 14 dni. Zdaj pa so zaprli še dve četrti in s tem omejili gibanje za več kot milijon ljudi, ki bodo lahko svojo sosesko zapustili le zaradi posebnih razlogov: če bodo šli na delo, v šolo ali k zdravniku.

Madrid je postal žarišče okužb s skoraj 700 okužbami na 100.000 prebivalcev v zadnjih dveh tednih, kar je skoraj trikrat več od povprečja državi.

Španija je s skupno več kot 700.000 potrjenimi okužbami z novim koronavirusom in več kot 31.000 smrtnimi žrtvami covida-19 med evropskimi državami, ki jih je pandemija najhuje prizadela.

Virus se po svetu širi še hitreje

Na Poljskem rekordno število dnevnih okužb

V zadnjem dnevu so na Poljskem potrdili rekordno število novih okužb z novim koronavirusom, in sicer 1587 okužb, 23 obolelih je umrlo. Na Poljskem v zadnjih dneh število novih okužb vztrajno narašča, včeraj so potrdili 1136 novookuženih.

Zaradi povečanja števila novih okužb z novim koronavirusom so ponekod na Poljskem že obvezne zaščitne maske v vseh javnih prostorih, v prihodnjih dneh pa naj bi ukrepe zaostrili. Največ novih okužb so v zadnjih dneh potrdili v osrednji Poljski, kjer leži prestolnica Varšava, in na jugu države ob meji s Slovaško.

Moskovski župan poziva starejše občane, naj ostanejo doma

Moskovski župan Sergej Sobjanin je pozval starejše od 65 let, naj zaradi naraščajočega števila okužb z novim koronavirusom ostanejo doma, delodajalce pa, naj zaposlenim omogočijo delo od doma.

Po podatkih ruskih oblasti so v državi v preteklem dnevu potrdili 7212 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, kar je največ v več kot treh mesecih, v Moskvi pa 1560, kar je največ od 12. junija. Število okužb v prestolnici je bilo z okoli 700 primeri na dan več mesecev stabilno, od sredine septembra pa je znova začelo naraščati.

Rusija je četrta najbolj prizadeta država na svetu v pandemiji novega koronavirusa. Do zdaj so potrdili več kot 1,1 milijona primerov okužbe, za covidom-19 je umrlo več kot 20.000 ljudi.
Sobjanin je starejšim občanom svetoval, naj prosijo mlajše sorodnike, naj gredo po nakupih namesto njih.