Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO
Sorodna novica Minister Gantar: Mi nismo delali absolutno nobenih seznamov
Sorodna novica Noč: Starejši v bolnišnice, če za to obstaja jasen medicinski razlog

Tarča razkriva sezname, obrazce in zapisnike o ocenjevanju stanovalcev domov za ostarele: ali so ti primerni za zdravljenje v bolnišnici ali ne. V nekaterih domovih so bili stanovalci označeni z odstotki in številkami, v drugih s pisnim mnenjem: napotitev v bolnišnico je ali ni utemeljena.

Zdravstveni minister Tomaž Gantar je v oddaji Tarča vnovič zanikal obstoj seznamov, katere starostnike bi ob okužbi s koronavirusom prepeljali v bolnišnice. Zatrdil je, da so vložni listi ocene zdravstvenega stanja starostnika, o njegovem zdravljenju pa da bi morali biti po njihovih navodilih obveščeni svojci. Zdaj bodo preverili, če so koordinatorji to spoštovali.

Hkrati pa v zvezi s tem že poteka predkazenski postopek, je potrdilo tožilstvo. Prejeli naj bi kazensko ovadbo zoper več fizičnih oseb.

V zdravniški zbornici opozarjajo, da so se nanje obrnili številni zdravniki, ki so menili, da je tako ocenjevanje sporno, in ga v nekaterih primerih odklonili, vendar njihovih pomislekov na ministrstvu niso upoštevali.

Ker pa je to odločitev na ravni ministrstva, na ravni politike, ker na koncu politika vedno odloča, stroka pa daje mišljenje, pa je to grozljivo. To je nestrokovno, nezakonito in neetično

Dušan Keber o seznamih v domovih starejših

Keber o seznamih: "To je grozljivo"

Če bi bili t. i. seznami zgolj napaka, bi jo po besedah Dušana Kebra, nekdanjega ministra za zdravje, lahko priznali in rekli – tragična zmota. "Ker pa je to odločitev na ravni ministrstva, na ravni politike, ker na koncu politika vedno odloča, stroka pa daje mišljenje, pa je to grozljivo. To je nestrokovno, nezakonito in neetično," je dejal. Opozoril je, da ni res, da imajo starejši, ki obolijo za covidom-19, enake možnosti za zdravljenje kot mlajši, pač pa bi morali, ker so ranljivejši, imeti več pravic od mlajših, ki lažje prebolijo okužbo.

Dušan Keber. Foto: MMC RTV SLO
Dušan Keber. Foto: MMC RTV SLO

"Beseda seznam ... To je naravnost semantična ukana, ko se upirajo, da ne gre za seznam. Kaj pa pomeni, če 200 stanovalcev razdeliš v dve skupini – skupino A in B, pri čemer ena ni za v bolnišnico, druga pa je. Odreditev njegovega stanja, ko je še dober, kaj to pomeni?" je izjavil Keber.

Keber je za primerjavo navedel Španijo, ki je bila preplavljena z bolniki in kjer so bile bolnišnice polne. "Takrat sta pogled in razlaga drugačna, pri nas pa so bile kapacitete dobesedno prazne. Če je doktor Muževič vrgel dokumente v smeti, ne more vedeti, poznati vsebinskih navodil ministrstva. Ne gre le za ta obrazec, o katerem smo govorili. Gre za protokol, ki jasno kaže načrt, da se bodo starejši ljudje praviloma zdravili v domu. Da se bodo zdravili vsi lažji primeri in da se bo v težkih primerih ugotavljalo, ali so paliativni ali niso. Pri tem bi rekel samo še to: velika zmota je, če mislimo, da je paliativna nega enaka kot terminalna nega. Paliativna nega pomeni, da je lahko, če nekdo akutno zboli, na njej tudi 10 let, pa si še zmeraj zasluži bolnišnico. Želel se je sistematično zmanjšati pritisk na bolnišnice, mislim, da je stroka tista, ki je to želela doseči," je pojasnil Keber.

Cigler Kralj: Ni bilo govora o seznamih

Na vprašanje, ali je vedel za ocenjevanje primernosti starejših za bolnišnično zdravljenje, je odvrnil, da sta z ministrom Gantarjem ves čas skrbela, da je komunikacija med zdravstvenim in socialnim delom oskrbe potekala nemoteno. Po njegovih besedah je bil odgovoren predvsem za to, da so priporočila in navodila medicinske stroke kar najbolje upoštevali in izvajali. "Tu ni bilo govora, kot je že minister Gantar povedal, o nobenih seznamih," je zatrdil minister za socialo Janez Cigler Kralj.

Ministra Tomaž Gantar in Janez Cigler Kralj. Foto: MMC RTV SLO
Ministra Tomaž Gantar in Janez Cigler Kralj. Foto: MMC RTV SLO

Na vprašanje, da so nekateri direktorji domov starejših prosili, naj se obolele premesti v bolnišnice, in ali lahko zagotovi, da tisti, ki niso prišli v bolnišnice, v resnici od njih ne bi imeli koristi, je odvrnil: "Sam sem medicinski laik, zato težko ocenjujem te odločitve. Kot politik ne morem in ne smem prevzemati odgovornosti za te odločitve. Vem pa, ker sem pozorno spremljal dogajanje, da lahko zaupam medicinski stroki, da je vsak, ki je potreboval bolnišnično zdravljenje, to tudi dobil. To je zame kot ministra za socialni vidik oskrbe v domovih pomembno".

Gantar: Od koordinatorjev bom zahteval pojasnila

Minister za zdravje Tomaž Gantar je ponovil, da ne gre za nikakršne sezname, temveč za obrazec, ki je objavljen na spletnih straneh ministrstva in ni nikakršna skrivnost. Obrazec je pripravila koordinatorka Republike Slovenije za paliativo, po ministrovem mnenju pa bi moral biti v vsakem zdravniškem kartonu oskrbovanca. Vsebuje podatke o oskrbovancu v optimalnem stanju, ki so uporabni, če do akutno obolelega pride zdravnik, s tem dobi nujne podatke in sprejme odločitev. Gantar je poudaril, da je bilo po navodilu ministrstva o tem treba obvestiti svojce. Pa tudi, da se konziliarni pregledi ne opravljajo tam, kjer okužb s covidom-19 ni. Dopustil pa je možnost, da so posamezni koordinatorji ravnali drugače, uporabljali druge postopke ali celo druge obrazce. Napovedal je, da bo zahteval pojasnila, kaj so počeli, in da bo ministrstvo tudi predlagalo nadzor, da se bo videlo, kaj se je na terenu dogajalo.

Muževič: Obrazec sam sploh ni problematičen

Igor Muževič. Foto: MMC RTV SLO
Igor Muževič. Foto: MMC RTV SLO

Zdravnik Igor Muževič je zavrnil izpolnjevanje obrazca. Kot razlog je navedel, da je ministrstvo dalo navodilo, da je treba za vse stanovalce pripraviti načrt zdravljenja. Ta načrt oz. paliativni načrt pa je nemogoče pripraviti tako hitro, za to je potrebno eno ali celo dve leti. Dejal je, da je šlo za nesporazum oziroma za napačna ali nejasna navodila. Obrazec je namreč že bil za paliativni načrt, v resnici pa je bil nekaj drugega. "Lahko povem, da tisti, ki so to delali, niso delali paliativnih načrtov. Vse, kar je bilo v kartoteki, so samo dali na list papirja, da bi morebitni dežurni zdravnik lahko dobil približno sliko, za kakšnega bolnika gre. Tako sem tudi dobil korespondenco, ko so bile nejasnosti in zdravniki niso razumeli teh navodil. In od avtorice so dobili pojasnilo, da ne gre za paliativne načrte, ampak da je treba vsako tako zadevo nujno skomunicirati z zdravnikom in s svojci." To jasno piše v obrazcu, zato Muževič meni, da obrazec sploh ni problematičen. Če pa se je kje ravnalo v nasprotju z njim oziroma se svojcev ni obveščalo – in trije domovi so bili v Tarči našteti –, potem je treba tam opraviti strokovni nadzor in javnost obvestiti, kaj se je zgodilo.


Podrobneje o vsebini oddaje v povzetku MMCŽivo na dnu članka, še največ pa v samem posnetku: