Primer ocene stanovalca. Foto: TV Slovenija
Primer ocene stanovalca. Foto: TV Slovenija

Tako obravnavo na ministrstvu odločno zanikajo, mi pa smo pridobili obrazce in pričevanja zaposlenih v domovih, ki tako razvrščanje potrjujejo.

Oživljanje NE, intubacija NE, predihavanje NE, dializa NE, diagnostične preiskave NE, antibiotiki NE … Tako piše na obrazcu za oskrbovanca enega izmed slovenskih domov za starostnike z diagnozo demenca, nepokreten, hipertenzija … Regijska komisija ministrstva za zdravje je presodila, da se ob morebitni okužbi z novim koronavirusom pri tem starostniku opusti medicinsko neutemeljeno zdravljenje in se nadaljuje samo paliativna oskrba. 10. aprila je bila komisija v Centru starejših občanov (CSO) Lucija, kjer k sreči niso imeli okužb. Oskrbovancev niso pregledali v "živo", pač pa samo na papirju.

"Komisija je bila povezana z domsko zdravnico, mi nimamo dostopov do teh kartonov, na podlagi teh kartonov so naredili klinično sliko teh uporabnikov, popisali njihovo zdravstveno stanje," je za TV Slovenija povedala direktorica lucijskega doma Marinela Šavle Reščič.

Diplomirana medicinska sestra Maja Anžič je vodja zdravstvene nege v CSO-ju Lucija: "Prisotna sem bila pri delu komisije. To so sestavljali štirje zdravniki; dva s področja interne medicine in dve zdravnici družinske medicine."

Mnenje konzilija. Foto: TV Slovenija
Mnenje konzilija. Foto: TV Slovenija

So izpolnjevali kakšne formularje? "Ministrstvo nam je poslalo formular na A4-papirju, poimenovali so ga 'vložni list', ker se ga potem vloži v karton starostnika. Ta formular se je izpolnilo s podatki o zdravstvenem stanju oskrbovanca, to je kompetenca zdravnika, kako oceni in se odloči ..."

Mnenje konzilija. Foto: TV Slovenija
Mnenje konzilija. Foto: TV Slovenija

So to bili formularji, kjer na koncu piše, da bi v primeru okužbe opustili npr. reanimacijo, intubacijo, ventiliranje, antibiotik ... Je bilo to na teh formularjih? "Je bilo, da."

Torej da se v primeru poslabšanja stanja opusti zgoraj našteto – dializa, krvne preiskave ...?
"Komisijsko so se zdravniki odločali o morebitnem zdravljenju. Na podlagi kartonov so ocenili to lestvico, ki so jo dobili z ministrstva. Če pride do epidemije, se upošteva vložni list, ki ga ima v kartonu vsak uporabnik. Seveda se ne moremo odločati me, medicinske sestre, še vedno obstaja možnost, da se konzultira zdravnika."

Ste kdaj v preteklosti izpolnjevali kaj podobnega tem obrazcem? "Ne."

Na enem izmed obrazcev, ki smo jih pridobili, jasno piše, da za 91-letnega bolnika v primeru okužbe z novim koronavirusom ni mogoče pričakovati izboljšanja prognoze in da napotitev v bolnišnico ni utemeljena.

Pri tem ni nezanemarljiv podatek, da je take ocene ministrstvo zbiralo na zalogo – v času, ko so bile bolnišnične kapacitete le 35-odstotno zasedene, in kar je najbolj strah vzbujajoče: za te sezname ne vedo ne starostniki ne njihovi svojci.

Kdo je odločal, kdo bo šel v bolnišnico, prispevek Vanje Kovač