Nemški šolarji in šolarke se testirajo od dva- do trikrat tedensko. Foto: EPA
Nemški šolarji in šolarke se testirajo od dva- do trikrat tedensko. Foto: EPA

Za del nemških šolarjev se je pouk začel že v začetku avgusta, danes pa se je začelo novo šolsko leto še za 2,5 milijona šoloobveznih otrok v najštevilčnejši nemški zvezni deželi Severno Porenje Vestfalija.

Kot poroča dopisnica RTV Slovenija iz Berlina Polona Fijavž, so pravila ob začetku jasna: testiranja dva do trikrat tedensko, razredi v polni postavi, potekajo vse obšolske dejavnosti in tako naj bi kljub hitremu višanju okužb tudi ostalo.

Maske naj bi bile obvezne prva dva do tri tedne, nato pa le v predelih, kjer bo število okužb zelo visoko. V zvezni deželi Mecklenburg Predpomorjansko, kjer so pouk začeli že 2. avgusta, maske s tem tednom pri pouku kljub višanju števila okužb niso več potrebne.

Ministrica za šolstvo Anja Karliczek je napovedala, da šol letos ne bodo več zapirali, zakaj ne, je pojasnila tudi ministrica za izobraževanje v deželi Brandenburg Britta Ernst. Po njenih besedah so otroke poučevali doma in izvajali izmenični pouk, da bi zmanjševali in preprečevali število okužb, da bi s tem prispevali k temu, da starejši ne bi zbolevali in umirali. To je bila cena, ki so jo otroci in mladi plačali v Nemčiji, in to zdaj ni več potrebno, je pojasnila.

Šele junija denar za naprave za čiščenje zraka

Nemška vlada je sicer šele sredi junija odobrila dodatnih 200 milijonov evrov za naprave za čiščenje zraka, zaradi česar je deležna ogromnih kritik. Naprave so delno namestili v šole in vrtce, najprej tam, kjer zračenje ni možno ali je oteženo. V Berlinu so jih namestili 8000, do jeseni jih bodo še dodatnih 3000, v Hamburgu preko 10.000.

V ponedeljek pa je cepilna komisija priporočila cepljenje za vse otroke, starejše od 12. leta, a med cepljenimi in necepljenimi otroki razlik ne bo, je obljubila ministrica za izobraževanje.

Otroci v nemških šolah se testirajo večkrat tedensko