Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Predstavniki šol, vrtcev in sindikata so se v današnji oddaji Studio ob sedemnajstih na Radiu Slovenija sicer strinjali, da je petek skrajni rok, ko morajo navodila prejeti.

Ministrica je povedala, da vsa navodila, protokole in usmeritve za postopno odpiranje vrtec in šol v teh dneh intenzivno pripravljajo. Ravnatelji jih bodo po njenih besedah zagotovo dobili do konca tedna, v javnosti "pa se bo o njih zanesljivo veliko govorilo prihodnji teden". Za takrat je napovedala tudi skupno novinarsko konferenco s predstavniki ministrstva za zdravje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Sorodna novica Vrtčevski oddelki bodo manjši. Ob tem za zdaj več vprašanj kot odgovorov.

Sogovorniki v današnji oddaji Studio ob 17h na Radiu Slovenija so sicer opozorili, da je petek zadnji čas, ko morajo omenjena navodila prejeti, če želijo pravočasno pripraviti vse potrebno, da vrtci in šole (te za prve tri razrede) vrata odprejo 18. maja. "Če omenjenih informacij ne bomo imeli, bomo težko načrtovali delo za 18. maj," je dejala predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije Janja Bogataj. Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj je dodal, da če do petka "osnovnih elementov ne bo, bo potreben ponoven razmislek, ali je šole in vrtce smiselno odpreti 18. maja". Predsednik Združenja ravnateljev osnovnih in glasbenih šol Slovenije Gregor Pečan je sicer NIJZ vzel v bran rekoč, da je treba razumeti, da se "vsi gibamo po neznanem" in da nekih zelo konkretnih navodil ni mogoče podati takoj.

Ravnatelje v tem trenutku sicer najbolj zanima podatek, koliko otrok bo lahko v posameznem oddelku v vrtcu ali v razredu v šoli. V oddaji so opozorili, da bo težava nastala, če bodo v vrtec prišli vsi otroci in bo treba deliti oddelke na več delov, saj vrtci za to ne bodo imeli dovolj prostora. Postavlja se tudi vprašanje, ali bo dovolj vzgojiteljev.

Bogatajeva je dejala, da bodo otrokom ob morebitni delitvi oddelkov zagotovili vzgojitelje, ki jih že poznajo. Odločno pa je proti temu, da bi vrtci sami določali, kdo lahko pripelje otroka v vrtec in kdo ne. To naj po njenih besedah določi stroka.

18. maja naj bi se po trenutnem scenariju v šolo vrnili tudi dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, ki naj bi čas do začetka mature 30. maja izkoristili za priprave. Po besedah ravnatelja Gimnazije Celje center Gregorja Deleje kakšnih posebnih vsebinskih priprav ob vrnitvi dijakov ni mogoče pričakovati, ampak bodo priprave bolj psihološke.