Tisti, ki dokazila o cepljenju ali prebolelosti nimajo, so po opozorilih Štera na potovanjih
Tisti, ki dokazila o cepljenju ali prebolelosti nimajo, so po opozorilih Štera na potovanjih "soočeni s tem, da vedno več držav nekako pripira vrata in želi dodatne garancije, da potniki ne prinašajo s sabo kakšnega tveganja". Foto: MMC RTV SLO/Shutterstock

Zaradi hitrega širjenja okužbe je napovedano izredno zasedanje belgijske vlade, v zadnjem tednu sta se v Belgiji namreč občutno povečali tudi število bolnikov v bolnišnicah in število umrlih za covidom. V Srbiji je od preteklega konca tedna za obisk gostinskih lokalov po 22. uri obvezno izpolnjevanje PCT-pogoja. Zaradi naraščanja števila primerov okužbe pa so oblasti zelo omejile javno življenje v Bolgariji in Romuniji. V Romuniji, kjer število okuženih eksponentno narašča, je nošenje maske znova obvezno na vseh javnih krajih, tudi na prostem, nočni klubi, lokali, šole in vrtci pa so zaprti, je poročala Televizija Slovenija.

Sorodna novica Rusija z rekordnim številom okužb od začetka pandemije, Kitajci preložili maraton v Pekingu

Medtem se v počitniških dneh veliko Slovencev odpravlja v tujino. Kot je v Prvem dnevniku dejal vodja konzularnega sektorja Andrej Šter, na zunanjem ministrstvu ne odsvetujejo potovanja tistim, ki so cepljeni oziroma so bolezen covid-19 preboleli in imajo za to ustrezno potrdilo. "Te osebe pravzaprav za zdaj nimajo kakšnih posebnih omejitev," je pojasnil Šter. Ob tem je poudaril, da je ne glede na vse "zelo dobro vedeti, v kakšne razmere gremo in kako se bomo od tam vrnili".

Na drugi strani so po Šterovih besedah tisti, ki dokazila o cepljenju ali prebolelosti nimajo, "soočeni s tem, da vedno več držav nekako pripira vrata in želi dodatne garancije, da potniki ne prinašajo s sabo kakšnega tveganja". Med primere zaostrovanja ukrepov je navedel podaljšan čas karantene in dodatna testiranja, "najprej ob vstopu v državo in nato še kakšen teden po tem".

Opozorila in nasveti državljanom, ki se odpravljajo v tujino

Nemčija skoraj popolnoma prešla na pogoj PC

Glede Nemčije je Šter dejal, da "v dobrem delu daje takt oziroma predznak tistemu, čemur bodo sledile tudi druge države". Ob tem je še pojasnil, da je Nemčija prešla skoraj de facto na pogoj PC. "Testiranim nalaga obveznost karantene, ki jo najprej omejijo s testom ob vstopu v državo, prekinejo pa jo lahko s testom peti dan po vstopu v Nemčijo. To lahko izvzamejo samo v primeru redkih in točno določenih izjem, njihovo število pa se krči," je dejal.

Dodal je, da podatki, ki veljajo za Slovenijo, niso najugodnejši, zato ni pričakovati, da bi se ta omejitev za slovenske potnike sproščala. "Upamo, da se bo to končalo, preden bi temu zgledu sledile tudi druge države," je dodal Šter.