Vlada je prek Twitterja sporočila, da je bilo do 14. ure na okužbo z novim koronavirusom testiranih 8730 oseb. Okužba je bila potrjena pri 286 osebah. Po podatkih, zbranih do 10. ure, je bilo največ okužb odkritih v starostni skupini od 30 do 49 let, okužba pa je bila potrjena pri 149 ženskah in 137 moških.

V UKC-ju Ljubljana je hospitaliziranih 18 okuženih, od tega jih je pet na intenzivni terapiji. V UKC-ju Maribor pa je hospitaliziranih 13 okuženih, eden je še vedno na intenzivni negi, eden pa potrebuje oskrbo s kisikom.

Bojana Beović: Vodilni strokovnjak je potrdil, da je naše ukrepanje ustrezno

Pogovor z Bojano Beović

Infektologinja Bojana Beović je v Poročilih ob petih na TV Slovenija glede testiranja obolelih s koronavirusom v Sloveniji, ko se po napovedih testirajo le še rizične skupine in oboleli s težjo obliko bolezni, pojasnila, da "Svetovna zdravstvena organizacija svetuje vsem državam in nekatere seveda testirajo bistveno manj kot Slovenija". "Slovenija je bila že prejšnji teden med državami, ki testirajo skoraj največ, vsaj v evropskem merilu," je pojasnila.

"Naše testiranje, naš pristop skrbno spremlja priporočila Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni ECDC v Stockholmu. Včeraj smo imeli tudi telekonferenco z vodilnim ekspertom programa za obvladovanje bolezni covid-19, ki je potrdil, da je naše ukrepanje ustrezno, tako da se število testov ni zmanjšalo in je bil verjetno komunikacijski šum. Spremenili smo fokus testiranja. Na začetku smo imeli posameznega bolnika in potem smo na vsak način hoteli izvedeti, od kod je prišel ta virus," je povedala vodja podporne strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje novega koronavirusa pri kriznem štabu.

Beovićeva je tudi povedala, da so s strokovnjakom iz ECDC-ja v torek preigravali, kaj bi prineslo, če bi vedeli za vse, ki so pozitivni ali niso. "To bi vzbujalo lažno varnost," je poudarila.

Nova navodila za ravnanje z odpadki
Sorodna novica Trgovci bodo okrepili varnostne ukrepe

Poziv k previdnemu ravnanju z osebnimi odpadki

Preventivni ukrepi so pomembni tudi v domačem okolju. Ministrstvo za okolje poziva osebe, ki imajo potrjeno okužbo ali so zaradi suma na okužbo z novim koronavirusom v domači oskrbi, k previdnemu ravnanju z osebnimi odpadki. Ko z odpadki, kot so uporabljeni robčki, rokavice, krpe in maske, napolnijo vrečo za smeti, naj to namestijo v še eno vrečo.

Vrečo naj tesno zavežejo in hranijo ločeno, po 72 urah pa jo lahko odložijo v zunanji zabojnik, in sicer tistega za mešane komunalne odpadke. Takšni odpadki ne sodijo med biološke odpadke ali embalažo iz plastike, so opozorili na ministrstvu za okolje in prostor. Druge gospodinjske odpadke lahko odlagajo kot običajno.

Sorodna novica Kako ravnati, da se ne okužite, in kaj storiti, če sumite, da ste se

Okužbo potrdili pri zunanjem delavcu zapora na Dobu

Pri delavcu zunanjega podjetja, ki deluje na območju zapora Dob pri Mirni, je potrjena okužba s koronavirusom, so potrdili na upravi za izvrševanje kazenskih sankcij. Kot so zagotovili, so že uvedli preventivne in zaščitne ukrepe za nekaj zaprtih oseb, ki so bile z njim v stiku. Nihče od zaprtih pa ne kaže znakov obolelosti.

Portal Dolenjska news je neuradno poročal, da naj bi bil okužen eden izmed inštruktorjev, ki delajo v nemškem podjetju in je bil več dni v stiku s sodelavci, pravosodnimi policisti in obsojenci. Preventivno naj bi bilo v izolaciji še osem obsojencev, v omenjenem podjetju pa naj bi danes ustavili proizvodnjo.

Okužba v celjskem zdravstvenem domu

Prvi primer okužbe zdravstvenega delavca so danes zaznali v Zdravstvenem domu Celje. Kot so pojasnili, so vse njegove sodelavce izolirali in jih bodo poslali na odvzem brisa. Prostore so razkužili in očistili, glede na rezultate testiranj pa bodo ukrepali naprej. Ker je šlo za stik z okuženim zaposlenim, ko ta še ni kazal znakov bolezni, v celjskem zdravstvenem domu po posvetu z epidemiologinjo menijo, da to pomeni majhno verjetnost okužbe.

Okužena ena izmed delavk Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah

O okužbi poročajo iz Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah. Potem ko je bil test ene izmed zaposlenih v ponedeljek negativen, so dodatna testiranja odvzetih brisov med 23 zaposlenimi pokazala, da je ena izmed preostalih delavk vendarle okužena z novim koronavirusom, vsi drugi testi pa so bili negativni. Kot so danes sporočili iz šmarske občine, delavka, pri kateri je bila potrjena okužba, v preteklih dneh ni kazala nobenega znaka okužbe, ne povišane telesne temperature, prehlada ali kakršnega koli slabega počutja.

Sorodna novica Novi koronavirus na ulici - kaj bo, ko zbolijo brezdomci?

V omenjenem domu, ki skrbi za okoli 200 starostnikov, že od pojava koronavirusa v državi izvajajo vse ukrepe po navodilih pristojnih služb. Tako so tudi takoj po prejemu obvestila o potrjeni okužbi izvedli vse ukrepe po navodilih dežurnega epidemiologa. Zaposlene, ki so bili v neposrednem stiku z uslužbenko, pri kateri je bila okužba potrjena, so poslali domov, na vseh oddelkih pa začeli stanovalce pogosteje opazovati in jim meriti telesno temperaturo.

Danes ponoči so se bolezenski znaki pojavili pri eni izmed oskrbovank, ki so jo po navodilih dežurnega zdravnika takoj osamili in je pod zdravniškim nadzorom. Drugi stanovalci se počutijo dobro in je zanje ustrezno poskrbljeno, so še sporočili.

Razmere v domovih za starejše občane

Iz Doma starejših občanov Metlika, ki je v stiku z javnostjo zgolj prek spleta, so sporočili, da so tam testirali vseh nekaj več kot 170 stanovalcev. Pozitivnih je bilo sedem stanovalcev in pet zaposlenih, vse okužene stanovalce so premestili na Golnik.

V preostalih domovih, v Črnomlju, Novem mestu, Trebnjem, Brežicah in Sevnici, okuženih do zdaj niso odkrili, vsi pa delujejo brez posebnosti.

Direktorica Doma starejših občanov Črnomelj Valerija Lekić Poljšak je za Slovensko tiskovno agencijo danes povedala, da življenje v domu teče stanju primerno. Delajo sicer "s polno paro" in skušajo biti čim več s stanovalci, ki pogrešajo svojce. V črnomaljskem domu z nekaj manj kot 200 varovanci so doslej odvzeli le en bris, ki je bil negativen, za zdravstveno oskrbo stanovalcev pa je poskrbljeno, je dodala.

V novomeškem domu starejših s 350 varovanci vse dejavnosti potekajo po rednem urniku, je zagotovila direktorica Milena Dular. Ob zaprtju doma za obiske se tudi trudijo nadomestiti odsotnost svojcev. Pri varovancih in zaposlenih stalno skrbijo za preventivne ukrepe, kakšnih zdravstvenih posebnosti zaradi koronavirusa pa niso zaznali, je še dejala.

V Domu starejših občanov Trebnje, kjer oskrbujejo nekaj več kot 180 varovancev in v svoji šmarješki enoti še 36, sledijo navodilom in priporočilom pristojnih ter izvajajo ukrepe za preprečevanje tveganja za pojav okužb. Vsi njihovi stanovalci se počutijo dobro, je zatrdila vršilka dolžnosti direktorice Mateja Povhe.

V Posavju je osrednja tovrstna ustanova Dom upokojencev Brežice, ki združuje nekaj manj kot 550 oskrbovancev Doma upokojencev in oskrbovancev Impoljca, Doma upokojencev Sevnica in Doma upokojencev Brežice. Njegova direktorica Darja Cizelj je za Slovensko tiskovno agencijo dejala, da so "trenutno zdravi" in da varovancem zagotavljajo redno zdravstveno oskrbo. Njihova dejavnost poteka nemoteno. Največ težav imajo z zagotavljanjem zaščitne opreme, najbolj pa jim primanjkuje zaščitnih mask, je opozorila in pristavila, da so zato pri svojem delu zelo racionalni.