Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Umrlim s covidom-19 so se na Žalah poklonili štirje predsedniki, predsednik države Borut Pahor, ki je imel govor, premier Janez Janša ter predsednika državnega zbora Igor Zorčič in državnega sveta Alojz Kovšca. Slovesnost na prostem je zaradi upoštevanja epidemioloških razmer in ukrepov potekala brez prisotnosti svojcev umrlih.

"Preštevilni so se v tem neusmiljenem času poslovili v globoki in boleči osamljenosti, brez zadnjega, nežnega dotika in grenkih solz slovesa njihovih svojcev. Slovo brez pozdrava boli oba. Pri tistem, ki ostane, pusti globoko, nikoli zaceljeno rano," je v nagovoru zbranim dejal predsednik Pahor. "Čez leta, ko se bomo tega časa epidemije spominjali z vednostjo, ki bo drugačna od današnje, bo ta vrba mogočno drevo tisočerih spominov. Takrat bo govorila o negotovosti spopadanja z neznanim, ki ji je bilo v zgodovini malo enakih. O tem, kako je hudournik bolezni, ki ne priznava meja, ljudem pokazal, kaj je v življenju v resnici pomembno – sočutje in človečnost," je dejal predsednik.

V spomin na žrtve epidemije so v parku na Žalah posadili vrbo, ki jo je blagoslovil predsednik Slovenske škofovske konference, ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore, ki je zbrane tudi nagovoril. "Pokojnim ne moremo vrniti življenja, žalujočim ne moremo odvzeti bolečine, zdravstveni delavci ne potrebujejo plitvih besed. Lahko pa smo z njimi, lahko iskreno živimo zavest istega čolna in pokojnim poklonimo spomin, verni pa tudi molitev zanje, žalujočim lahko pokažemo bližino in sočutje, zdravstvenim delavcem lahko izrazimo hvaležnost," je v nagovoru dejal Zore, ki je vse pozval, da stopimo skupaj, saj virus še ni premagan. Slovesnosti sta se udeležila tudi duhovnik Evangeličanske cerkve Geza Filo, mufti Nedžad Grabus in predstavnik Islamske skupnosti v Sloveniji Nevzet Porić. Pokojnim so se poklonili tudi varuh človekovih pravic, predsednik ustavnega sodišča in nekaj drugih najvišjih predstavnikov institucij.

Leto dni od prve smrti bolnika s covidom-19

Na današnji dan pred enim letom je v Sloveniji umrl prvi človek s covidom-19. Foto: Shutterstock
Na današnji dan pred enim letom je v Sloveniji umrl prvi človek s covidom-19. Foto: Shutterstock

Uradni podatki o številu smrti, povezanih s covidom-19, se sicer razlikujejo od evidence, ki jo vodi sledilnik za covid-19 – tam navajajo, da je v enem letu umrlo 3934 bolnikov, medtem ko uradna vladna statistika kaže 4205 umrlih. Prva smrt, povezana s covidom, je bila v statistiko zapisana točno pred enim letom, 14. marca 2020, dva dni po razglasitvi epidemije.

Kar 95 odstotkov vseh smrti bolnikov s covidom je bilo v starostni skupini nad 65 let, polovica vseh smrti zaradi omenjene bolezni je v starostni skupini nad 85 let, podatke navaja sledilnik. Okužbe so se predvsem v drugem valu hitro širile v domovih za starejše, tudi zaradi prostorske stiske in nizkih standardov.

Širjenje okužb v domovih je zdaj po večini ustavljeno, tudi zaradi cepljenja tako stanovalcev kot zaposlenih. Zdaj se virus bolj pojavlja med mlajšimi in delovno aktivnimi, a kot kažejo krivulje, se epidemija počasi umirja. Po državi se medtem nadaljuje cepljenje, zlasti zaposlenih v šolstvu.

V spomin na žrtve covida zasadili spominsko vrbo