Do tega virusa splošna javnost še ni imela tako neposrednega vpogleda v delovanje znanosti, ki pravzaprav poteka pred našimi očmi. Iz dneva v dan so se dopolnjevale informacije o značilnostih virusa, načinih prenosa, poteku bolezni, zaščiti pred njim in preprečevanju širjenja.

Sprotno učenje in sprotna dognanja lahko pojasnijo tudi spreminjajoče se informacije o (zaščitnem) ravnanju, zdravljenju, širjenju. Tudi temu smo v notranjepolitičnem uredništvu TV Slovenija namenili precej pozornosti, ko smo se spomnili razvoja dogodkov v svetu in Sloveniji – od pojava prvega primera na Kitajskem ob koncu leta 2019 do prvega primera v Sloveniji marca lani.

Je bila naša država res slabo pripravljena na pojav virusa? Smo se pravočasno odzvali na dogajanje v svetu? Smo ravnali po svoje ali primerljivo? Ob svetovni preizkušnji težko predvidljivih razsežnosti je Slovenijo doletel še notranji pretres, ki je privedel do menjave oblasti.

V Vuhanu v kitajski pokrajini Hubej je bil odkrit prvi primer novega koronavirusa. Foto: EPA
V Vuhanu v kitajski pokrajini Hubej je bil odkrit prvi primer novega koronavirusa. Foto: EPA

Skrivnostna pljučnica in "klinično mrtva" koalicija

Torek, 31. december 2019

V Vuhanu na Kitajskem so potrdili prvi primer skrivnostnega pljučnega obolenja. Naslednji dan so kot izvor bolezni opredelili eno od ribjih tržnic v mestu, kjer so prodajali tudi žive živali.

Kitajska ima izjemne zmogljivosti pri odzivanju na dogodke s področja javnega zdravja ter se proaktivno in hitro odziva na nedavne incidente v Vuhanu. Izolirali so paciente, raziskujejo stike, očistili so tržnico, raziskujejo vzrok in morebitne nove primere.

Svetovna zdravstvena organizacija, 4. januar 2020

Sobota, 4. januar 2020

Svetovna zdravstvena organizacija je v prvih odzivih na pojav virusa izražala prepričanje, da ima Kitajska odlične izkušnje s področja javnega zdravja. V mednarodni skupnosti je v prvem tednu novega leta najbolj odmeval ameriški atentat na iranskega generala Sulejmanija, na Hrvaškem pa je na predsedniških volitvah Zoran Milanović premagal dotedanjo predsednico Kolindo Grabar Kitarović.

Četrtek, 9. januar 2020

Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da bolezen povzroča nova vrsta koronavirusa, kamor spadajo povzročitelji vse od prehladov do sarsa. Poimenovali so ga 2019-nCoV.

Ta koalicija je bila klinično mrtva že od začetka. Umetno dihanje ji je zagotavljala Levica, tega umetnega dihanja ni več. Gre za politično truplo, ki se ohlaja. Hitrost ohlajanja je pa odvisna predvsem od cenika Zmaga Jelinčiča. Tako da je treba vprašanje glede dolžine trajanja te vlade naslavljati na Jelinčiča.

Janez Janša, predsednik SDS-a, 12. januar 2020

Sobota, 11. januar 2020

Za posledicami virusa je umrl prvi človek v mestu Vuhan, ki ima več kot 11 milijonov prebivalcev. Okužbo so potrdili že pri 41 ljudeh. Večina okuženih je bila delavcev ali obiskovalcev ene od tamkajšnjih tržnic, na kateri prodajajo ribe in divjačino. Takrat še ni bilo znano, ali se bolezen prenaša med ljudmi. Med simptomi pa so našteli vročino, oteženo dihanje in poškodbe pljuč.

Nedelja, 12. januar 2020

Po iranskem povračilnem raketiranju Iraka zaradi uboja generala Sulejmanija so se od tam hitro in politično neusklajeno umaknili slovenski vojaki, pri čemer sta glavni vlogi odigrala predsednik države Borut Pahor in obrambni minister Karl Erjavec. Gost oddaje Politično s Tanjo Gobec je bil opozicijski prvak in predsednik SDS-a Janez Janša. Janša je koalicijo označil za klinično mrtvo in ugotavljal, da v "tej sestavi parlamenta neke zelo razvojno naravnane koalicije ni mogoče sestaviti. Mogoče je sestaviti nekaj boljšega, da se predvsem prepreči škoda pa mogoče ne zapravijo vse priložnosti, ki jih Slovenija še vedno ima, navsezadnje sta recimo v Bruslju dve milijardi nepočrpanega evropskega denarja."

Politično s Tanjo Gobec: Janez Janša o aktualnih zadevah

Ponedeljek, 13. januar 2020

Virus se je začel širiti zunaj Kitajske, odkrili so ga na Tajskem.

Danes odgovornost za vodenje te države prehaja na novo generacijo politikov, ki bomo z drugačnimi pogledi, drugačnimi praksami skušali iskati odgovore na največje izzive sedanje in prihodnje generacije.

Aleksandra Pivec, 18. januar 2020

Četrtek, 16. januar 2020

Prvi primer okužbe so potrdili tudi na Japonskem.

Petek, 17. januar 2020

V jutranjih poročilih ob deseti uri smo poročali "o nenavadni obliki pljučnice, ki jo povzroča nova vrsta koronavirusa … V mestu Vuhan v osrednjem delu države je zahtevala že drugo smrtno žrtev. Virus, ki razsaja trenutno, izhaja iz iste skupine kot respiratorni virus, ki povzroča sars, ki je pred več kot desetletjem zahteval več sto smrtnih žrtev."

Umikam se iz politike in javnega življenja.

Karl Erjavec, 19. januar 2020

Sobota, 18. januar 2020

Na kongresu DeSUS-a je v ostri bitki za vodenje stranke kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, ki ji je bil naklonjen tudi predsednik vlade Marjan Šarec, premagala dolgoletnega predsednika Karla Erjavca.

Večina bolnikov, ki se okuži s tem novim virusom, dobi temperaturo nad 38 stopinj, slabo počutje, potem pa se pojavijo težave z dihanjem, na koncu se razvije pljučnica. Pri tistih najhujših primerih pa pride do dihalne stiske in potrebujejo umetno ventilacijo.

Dr. Tatjana Frelih, epidemiologinja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje, 20. januar 2020

Ponedeljek, 20. januar 2020

Prvi primer okužbe so odkrili v Južni Koreji. V javnosti se je začelo pojavljati vse več ocen, da se lahko okužba prenaša s človeka na človeka, saj so na Kitajskem potrdili že 200 primerov. Svetovna zdravstvena organizacija pa je sporočila, da je vir virusa žival.

"Slovenija je glede kitajske atipične pljučnice še na varni strani, saj ni neposrednih letalskih povezav s kitajskim mestom Vuhan," je dejala epidemiologinja in specialistka javnega zdravja na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje Tatjana Frelih. V Dnevniku smo tako poročali: "Pri nas smo, tako strokovnjaki, glede nove pljučnice za zdaj lahko brez skrbi." In še: "Strokovnjaki sicer pravijo, da novi virus za zdaj ni tako agresiven kot tisti, ki povzroča sars, vendar je glede novega koronavirusa še veliko vprašanj, zato je zelo težko napovedati, kdaj bi se, če sploh, ta virus pojavil v Evropi."

Torek, 21. januar 2020

Prvo okužbo so potrdili še v ZDA in na Tajvanu.

Sreda, 22. januar 2020

Prve primere so odkrili v Hongkongu in Macau.

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je povišal stopnjo tveganja za vnos virusa v Evropsko unijo z nizke na zmerno. Zaradi novega virusa je več letališč po svetu (tudi v Evropi) uvajalo preventivne ukrepe, da bi preprečili morebiten vnos bolezni.

Na letališčih po vsem svetu so začeli uvajati varnostne ukrepe za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Foto: EPA
Na letališčih po vsem svetu so začeli uvajati varnostne ukrepe za preprečitev širjenja novega koronavirusa. Foto: EPA

Četrtek, 23. januar 2020

Stopnja tveganja za pojav novega virusa je za Slovenijo relativno nizka, je na novinarski konferenci povedala Maja Sočan z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Vsem, ki so načrtovali obisk Kitajske, so svetovali previdnost. Podatkov o virusu je bilo namreč še vedno zelo malo. Znano je bilo, da je podoben tistemu, ki povzroča sars, ni pa še bil znan potek bolezni ali smrtnost obolelih. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč ali sladkorno bolezen. Težek potek naj bi imela približno petina bolnikov. Prav tako še ni bilo jasno, ali je človek po preboleli bolezni zaščiten pred ponovno okužbo. Inkubacijska doba virusa je bila ocenjena na od dva do 12 dni. Ni bilo znano, ali je oseba kužna že pred pojavom simptomov, je bilo pa že potrjeno, da se virus tako kot sars s človeka na človeka lahko širi preko dihalnih poti.

Stopnja tveganja za pojav novega virusa v Sloveniji je relativno nizka. Dogajanje spremljamo in temu prilagajamo ukrepe.

Maja Sočan, NIJZ, 23. januar 2020

Svetovna zdravstvena organizacija novega koronavirusa še ni razglasila za grožnjo svetovnemu javnemu zdravju.

Petek, 24. januar 2020

Potrjena sta bila prva primera v Evropi, in sicer v Franciji.

Nedelja, 26. januar 2020

Kitajski znanstveniki so uspešno izolirali sev novega koronavirusa, kar je ključni korak pri izdelavi cepiva.

Nam ni še povsem jasno, kako se bo (virus) obnašal, a se bodo zadeve še kaj zapletle, za zdaj je videti, da ogroža predvsem ljudi, ki so imunsko šibkejši, kronično bolni.

Dr. Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Infekcijske klinike UKC Ljubljana, 27. januar 2020

Virus na evropskih tleh in politična kriza v Sloveniji

Ponedeljek, 27. januar 2020

Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da je tveganje za okužbo na globalni ravni visoko, na Kitajskem pa zelo visoko. Ob tem so se njeni predstavniki popravili, da so prej narobe navajali, da je tveganje na globalni ravni zmerno.

Prvi primer obolelega z novim virusom so potrdili v Nemčiji, kar je bil tudi prvi primer prenosa s človeka na človeka v Evropi – dotedanji naj bi bili vsi vneseni primeri. Podoben primer so potrdili na Japonskem.

Dnevnik, 27. januarja 2020: Slovenija pripravljena na novi koronavirus

Jaz sem se s to vlado trudil, kolikor sem se pač lahko.

Marjan Šarec, predsednik vlade v odstopu, 27. januar 2020

V Sloveniji je potekal prvi sestanek koordinacijske skupine za spremljanje in obvladovanje nalezljivih bolezni. Po sestanku je Mojca Gobec z ministrstva za zdravje povedala, da Slovenija pozorno spremlja razmere glede širjenja novega koronavirusa, in zagotovila, da "smo pripravljeni na morebiten pojav virusa v Sloveniji".

So pa seveda daleč najbolj verjetne po tem odstopu predsednika vlade, ki ga toplo pozdravljamo, predčasne volitve.

Janez Janša, predsednik SDS-a, 27. januar 2020

Predstojnica ljubljanske klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja Tatjana Lejko Zupanc je dejala, da smo se s podobnimi okužbami že srečali, a je obenem priznala, da jim glede obnašanja novega virusa še ni vse znano, da pa so za zdaj med bolj ogroženimi predvsem tisti, ki imajo kronične bolezni in so bolj krhki.

V tem trenutku ne vidim potrebe, da bi zaradi odstopa vlade nujno morali imeti nove volitve.

Zdravko Počivalšek, predsednik SMC-ja, 27. januar 2020

Na NIJZ-ju so odsvetovali potovanja na Kitajsko. Rečeno je bilo še, da v Sloveniji ne bomo uvedli termokamer na letališču, kot so to storili v nekaterih drugih državah. Prva navodila za ravnanje v primeru suma okužbe z novim virusom pa da bodo zdravstveni delavci dobili v prihodnjih dneh. Mojca Gobec z Direktorata za javno zdravje je poudarila: "Da zdravstveni sistem primere ujame, jih prepozna in zmanjša možnost nadaljnje okužbe."

Predsednik vlade Marjan Šarec je dopoldne na tiskovni konferenci nepričakovano odstopil. Bodo Slovenci odšli na predčasne volitve ali se bo v parlamentu oblikovala nova večina?

Šarec odstopil: S to vlado ne morem izpolniti pričakovanj

Sreda, 29. januar 2020

Vsekakor se postopki za pripravo cepiva za neki novi virus, kot je ta novi virus, ne morejo zgoditi v nekaj mesecih, to je utopija.

Dr. Tatjana Avšič Županc, specialistka medicinske mikrobiologije, 29. januar 2020

Države so začele vračati svoje državljane iz Vuhana, letalske družbe so začele ukinjati letalske povezave s Kitajsko, tuja podjetja pa zapirati svoje podružnice. Prvi primer so potrdili na Finskem.

V Sloveniji je sicer razsajala gripa. V laboratorijih so potrdili gripo pri 704 bolnikih ‒ večina jih je zbolela za influenco tipa A, 63 pa za influenco tipa B. Med zbolelimi je bilo največ otrok ‒ v tej skupini prebivalstva je, so ugotavljali strokovnjaki, tudi najmanjši delež cepljenih. V ljubljanskem UKC-ju je zaradi zapletov umrlo šest gripoznih bolnikov ‒ vsi so imeli še katero drugo bolezen. V Dnevniku smo primerjali gripo in novi koronavirus: "Zaradi zapletov, povezanih z gripo, na svetu vsako leto umre od 300.000 do 650.000 ljudi, najmanj 25.000 na mesec torej. Pljučnica, ki jo povzroča novi koronavirus, je, za primerjavo, v enem mesecu od izbruha zahtevala 132 življenj."

Ne vemo, kakšno škodo lahko ta virus povzroči, če se bo razširil v kakšni državi s šibkejšim zdravstvenim sistemom. Odzvati se moramo zdaj, da se države pripravijo na možnost širjenja. Razglašamo mednarodne izredne zdravstvene razmere.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije, 30. januar 2020

Četrtek, 30. januar 2020

Novi virus je v 24 urah na Kitajskem zahteval 38 smrtnih žrtev, kar je bilo največ v enem dnevu od izbruha. Rusija je zaprla mejo s to državo na Daljnem vzhodu. Prve primere okužbe so odkrili v Indiji in na Filipinih. Kitajski strokovnjaki so ugotovili, da je inkubacijska doba virusa povprečno 5,2 dneva. Svetovna zdravstvena organizacija je razglasila izredne zdravstvene razmere po svetu. Ob tem so države pozvali k usklajevanju ukrepov v skladu z njihovimi smernicami.

SDS, DeSUS, NSi, SNS, SMC so po razpadu vlade Marjana Šarca sporočili, da so odprti za pogovore o morebitni novi koaliciji.

Dnevnik, 30. januar 2020: Nova koalicija ali predčasne volitve

Čisto vsaka zdravstvena ustanova ima protokol ravnanja v takem primeru in ima država načrt ravnanja v takem primeru. In seveda imamo rezerve v takem primeru, zaščitna sredstva.

Simona Repar Bornšek, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, 31. januar 2020

Petek, 31. januar 2020

V Sloveniji smo do konca januarja obravnavali dva suma okužbe z novim koronavirusom, oba sta bila ovržena.

Na vprašanje, kako nevaren je novi koronavirus in ali morajo biti ljudje zaskrbljeni, je Maja Sočan z NIJZ-ja odgovorila, da v tem trenutku "običajen državljan zagotovo nima vzroka za skrb". Poudarila je še, da so čustva, ki spremljajo takšna stanja, "neustrezna, odveč in nesmiselna". Z njo se je strinjala tudi državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek, ki je dejala, da ni treba ustvarjati nepotrebne panike. Uporaba zaščitnih mask kot poskus zavarovanja pred okužbo pa se je Sočanovi zdela zgolj nepotreben strošek: "Masko je namreč treba znati uporabljati. Precej učinkoviteje je, da se izogibaš kraju, kjer je veliko ljudi, da paziš na higieno rok in da si na varni razdalji od bolnika oziroma osebe, ki je vidno bolna."

Zagotovo pa SDS ne bo skakal v bazen, v katerem ni vode.

Janez Janša, predsednik SDS-a, 3. februar 2020

Ponedeljek, 3. februar 2020

Predsednik največje parlamentarne stranke, SDS-a, Janez Janša je drugim parlamentarnim strankam poslal vabilo na pogovore o novi koaliciji. Ocenil je, da je mogoče za preostanek mandata državnega zbora sestaviti vlado, ki bo ambiciozna in večinska. Predsednica SAB-a Alenka Bratušek je medtem parlamentarne stranke z izjemo SDS-a povabila k pogovorom za oblikovanje morebitne projektne koalicije. V LMŠ-ju, SD-ju in Levici so se že zavzeli za predčasne volitve, medtem ko druge stranke pogovorov o morebitni novi koaliciji niso zavrnile.

Odmevi, 3. februar 2020: Pahor začenja pogovore z vodji poslanskih skupin

Torek, 4. februar 2020

Predsednik republike Borut Pahor je začel posvetovanja z vodji poslanskih skupin o možnostih oblikovanja nove vlade.

Sreda, 5. februar 2020

Ministrstvo za zunanje zadeve je slovenskim državljanom svetovalo, da preložijo vsa nenujna potovanja na Kitajsko, in odsvetovalo vsa potovanja na območja, kjer je uvedena karantena zaradi virusa.

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je opozoril na pomanjkanje zapščitne opreme po vsem svetu. Foto: Reuters
Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je opozoril na pomanjkanje zapščitne opreme po vsem svetu. Foto: Reuters

Petek, 7. februar 2020

"Svet se sooča s kroničnim pomanjkanjem osebne zaščitne opreme," je opozoril generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. Organizacija je začela pošiljati zaščitno opremo in pakete za testiranje državam, ki potrebujejo pomoč.

V Italiji so potrdili prvi primer okužbe z novim virusom.

Predsednik SDS-a Janez Janša se je ločeno sešel z vodstvi strank SMC, NSi in DeSUS. Sklenili so, da se bodo pogovori o oblikovanju koalicije naštetih partnerjev nadaljevali.

Nedelja, 9. februar 2020

Število smrti zaradi novega virusa (811) je preseglo število smrtnih žrtev virusa sarsa.

Ponedeljek, 10. februar 2020

SDS je zahteval nujno sejo parlamentarnega odbora o pripravljenosti na pojav novega koronavirusa v Sloveniji.

Torek, 11. februar 2020

Svetovna zdravstvena organizacija je bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus, poimenovala covid-19. Njeni strokovnjaki so ocenili, da obstajajo realne možnosti za zaustavitev smrtonosnega virusa, ki je do tedaj zahteval že več kot tisoč smrtnih žrtev.

Bolezen, ki jo povzroča novi koronavirus, je dobila ime covid-19.

Četrtek, 13. februar 2020

Slovenija je Kitajski poslala 1,2 milijona zaščitnih mask. Svetovni zdravstveni organizaciji pa je za nujno humanitarno pomoč namenila 60.000 evrov.

Pri tokratni epidemiji imamo srečo, da je sicer virus zelo nalezljiv, ne povzroča pa zelo težke bolezni, kot na primer pri ptičji gripi ali pa pri sarsu.

Andrej Trampuž, infektolog, 13. februar 2020

Ker v Sloveniji še nismo imeli nobenega potrjenega primera okužbe z novim koronavirusom, nošenje zaščitnih mask pri nas ni potrebno, so pojasnjevali na ministrstvu za zdravje. Je pa uporaba mask smiselna v zdravstvenih ustanovah.

V posebni oddaji na Televiziji Slovenija smo preverjali pripravljenost države na izbruh novega koronavirusa. Simona Repar Bornšek z ministrstva za zdravje je poudarila, da "maske za splošno rabo niso primerne", in mirila, da je "potek covida-19 v 80 odstotkih v blagi obliki in/ali asimptomatski". Infektolog Andrej Trampuž pa je poudaril, da je virus zelo nalezljiv, ne povzroča pa hujših obolenj, in opozoril na dvoodstotno smrtnost. Med drugim je pomirjal, da "se virusi iz azijskega okolja pri nas ne širijo v tako nevarni obliki". Maja Sočan z NIJZ-ja je povedala, da še nimamo informacij, kako bi toplejše vreme vplivalo na virus, a da upa, da bo pripomoglo k ustavitvi širjenja. Predstojnica Infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc pa je opozorila, da se mora država pripraviti na morebitni izbruh.

V posebni oddaji na Televiziji Slovenija smo preverjali pripravljenost države na izbruh novega koronavirusa.

Se spomnite sarsa, ptičje gripe, pandemske gripe, ebole? Ne moremo pričakovati, da bomo mi vedno ostali na obrobju. Vedeti morate, da nam nobena druga država ne bo pomagala in prevzemala naših bolnikov. Sami se moramo pobrigati, da bomo imeli ustrezne razmere za izolacijo.

Dr. Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Infekcijske klinike UKC Ljubljana, 13. februar 2020

Pred kamere je stopil predsednik SDS-a Janez Janša in ocenil, da "je večinsko koalicijo mogoče sestaviti". To je bil eden redkih javnih komentarjev katerega koli od sodelujočih v pogajanjih o novi koaliciji, ki so ves čas potekala za tesno zaprtimi vrati.

Petek, 14. februar 2020

V Egiptu so potrdili prvi primer novega koronavirusa, ki je bil tudi prvi v Afriki.

Torek, 18. februar 2020

Vlada se je na dopisni seji seznanila z razmerami glede novega virusa. Sprejela je ukrepe za zgodnje odkrivanje posameznikov s sumom okužbe ter za njihovo obravnavo in ukrepe, ki zmanjšujejo tveganja za širjenje okužbe. Med drugim je izdala priporočila za potnike, ki so se vračali s Kitajskega ali tja potovali, ter navodila za ravnanje na vstopnih točkah v Slovenijo in navodila za obravnavo oseb s sumom okužbe v osnovnem zdravstvenem varstvu in bolnišnicah. Aktivirana je bila koordinacijska skupina za obvladovanje nalezljivih bolezni v zdravstvu in vzpostavljena medresorska koordinacija med pristojnimi ministrstvi.

Bi pa izkoristila to priliko, da bi se morda odločevalci vseeno odločili za izgradnjo infrastrukture, ki bi omogočala ustrezno izolacijo zelo kužnih bolnikov, še bolj kužnih, kot so konkretno ti bolniki.

Dr. Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Infekcijske klinike UKC Ljubljana, 18. februar 2020

Nacionalni inštitut za javno zdravje je vzpostavil spletno stran o novem koronavirusu in posebno telefonsko številko.

Parlamentarni odbor za zdravstvo je razpravljal o pripravljenosti Slovenije na pojav virusa. Strokovnjaki so zagotovili, da je zdravstveni sistem dobro pripravljen na zgodnje odkrivanje obolelih, slišati pa je bilo tudi opozorila o dolgoletnem zanemarjanju bolnišnične infrastrukture in pomanjkanju ustreznih zmogljivosti.

Četrtek, 20. februar 2020

Med okuženimi z novim koronavirusom sta bila tudi dva od šestih slovenskih potnikov z ladje Diamond Princess, ki je bila v karanteni na Japonskem. Dva neokužena potnika sta se medtem že vrnila v Slovenijo.

Odmevi, 20. februar 2020: Slovenca kljub okužbi nimata znakov bolezni

Petek, 21. februar 2020

V Italiji se je z novim koronavirusom okužil 38-letnik, ki ni bil na Kitajskem. V njegovem kraju bivanja, Codognu, so našteli najmanj osem okužb in sprejeli več ukrepov. Med drugim so za pet dni zaprli šole, urade in športne objekte.

Naraščala je skrb zaradi zimskih počitnic v Sloveniji in letovanj v Italiji.

Sobota, 22. februar 2020

Novi koronavirus je zahteval prvo smrtno žrtev v Italiji.

Na ladji za križarjenje Diamond Princess so bili med okuženimi potniki tudi Slovenci. Foto: EPA
Na ladji za križarjenje Diamond Princess so bili med okuženimi potniki tudi Slovenci. Foto: EPA

Druga dva potnika od šestih z ladje Diamond Princess sta se vrnila v Slovenijo. Za 14 dni so ju poslali v domačo izolacijo, čeprav sta bila ob prihodu testirana in negativna.

Nedelja, 23. februar 2020

V Sloveniji še ni potrjenega primera okužbe s koronavirusom, zato ni razloga za preplah, je zagotovil minister za zdravje Aleš Šabeder.

Infektologinja Tatjana Lejko Zupanc je poudarila, da skoraj ni več dvoma, da se bo virus pojavil tudi pri nas. Zdravstvene ustanove so se na takšno možnost pripravljale. Ob manjšem številu bolnikov je omenila možnost hospitalizacije 10 ali 20 bolnikov na enem od oddelkov njihove klinike, teoretično lahko tudi več. Prav tako so bili sposobni zagotoviti 10 postelj na intenzivnem oddelku. "Mislim, da bi to moralo biti za primer manjšega izbruha dovolj," je dejala. Če bi prišlo do množičnega izbruha, pa so postopki po njenih besedah popolnoma drugačni, tudi z vključitvijo civilne zaščite in drugimi mehanizmi. Panika in strah po njenih besedah nista potrebna.

NIJZ je svetoval, da glede na takratno epidemiološko stanje splošna uporaba zaščitnih mask ni potrebna.

Ob zimskih počitnicah pri nas in razmerah v Italiji so vsem, ki so se vrnili od tam, so svetovali, naj se opazujejo, če se pojavijo simptomi, naj pokličejo zdravnika. Vsem, ki so se tja odpravljali, pa so priporočali, naj spremljajo razmere in se pozanimajo, kakšni so ukrepi na njihovem cilju.

Dnevnik, 23. februar 2020: Minister Šabeder o novem koronavirusu

Naraščanje števila novih okužb s koronavirusom je skrb vzbujajoče, a še ne gre za pandemijo. Se je pa treba nanjo pripraviti.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije, 30. januar 2020

Ponedeljek, 24. februar 2020

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus je dejal, da je naraščanje števila novih okužb skrb vzbujajoče, a še ne gre za pandemijo, se je pa treba nanjo pripraviti.

Sekretariat Sveta za nacionalno varnost se je seznanil z razmerami in dejavnostmi glede novega koronavirusa. Sklenili so, da je treba odločitve o ukrepanju na meji z Italijo smiselno uskladiti z državami, ki mejijo nanjo. Možnost pojava novega koronavirusa pri nas je bila po oceni ministrstva za zdravje velika. "Kapacitete so, denar je tudi na voljo za interveniranje, če bi prišlo do širšega obsega," je dejal premier Marjan Šarec.

V lekarnah po državi je zmanjkovalo zaščitnih mask. "Danes, recimo, je kolegica iz glavne lekarne dobila 25 paketov pa so v kaki uri pošle," je povedal Bojan Madjar iz Pomurskih lekarn.

Zelo verjetno je, da bo to lahko tudi sezonski virus, in s 1. aprilom se bo umaknil tako kot vsi ti respiratorni virusi. Tako da jaz mislim, da če en mesec držimo bolnike nekako na relativno nizkem številu, da jih osamimo, da jih pravzaprav dobro obravnavamo, da se ne razširi bolezen, bomo lahko dokaj dobro prišli skozi.

Dr. Aleš Rozman, direktor Klinike Golnik, 25. februar 2020

Zdravniška zbornica je opozorila, da zdravniki nimajo navodil, kako ravnati, če pridejo v stik z okuženimi. Na ministrstvu za zdravje so nasprotno zagotavljali, da so bila poslana vsem.

Promet iz Italije in prek meje v Italijo je potekal normalno, a MZZ je ljudem svetoval, naj spremljajo razmere v sosednji državi.

Zaradi razmer v Italiji so bili še posebno previdni v Novi Gorici – povečano tveganje so zaznali v igralnicah in nakupovalnih centrih. V novogoriškem domu za starejše so prepovedali obiske, v Zdravstvenem domu Nova Gorica pa so odpovedali preventivne preglede. V bolnišnici so opredelili protokole obravnave bolnikov s covidom. Direktorica bolnišnice Dunja Savnik Winkler je povedala, da "je na državni ravni dogovorjeno, da najprej zasedemo proste kapacitete na Infekcijski kliniki v Ljubljani in na Kliniki Golnik, v nadaljevanju pa se organizira zdravljenje po regionalnih bolnišnicah".

Sever Italije je obstal. Najhuje je bilo v Lombardij in Benečiji.

V Italiji je bila najhuje prizadeta Lombardija. Foto: EPA
V Italiji je bila najhuje prizadeta Lombardija. Foto: EPA

Torek, 25. februar 2020

Ta hip ne vidim razloga za paniko. Mislim, da je predvsem pomembno, da ljudje ne izgubijo glave, da si ne nabavljajo po nepotrebnem zalog mask in razkužil in ne vem česa, kajti menim, da država ne bo zastala in da bodo stvari funkcionirale naprej.

Dr. Tatjana Lejko Zupanc, predstojnica Infekcijske klinike Ljubljana, 25. februar 2020

Prvi primer so odkrili na Hrvaškem, v Avstriji pa dva okužena.

Na ministrstvu za zdravje so se z vodstvi bolnišnic dogovorili o usklajevanju med bolnišnicami pri nameščanju bolnikov s covidom. Najprej jih bodo nameščali v Ljubljano, Maribor in na Golnik. Vse bolnišnice so se pripravljale na krizne razmere in po lastni presoji odpovedovale obiske.

Določene so bile vstopne točke za obravnavo bolnikov s sumom okužbe. Protokoli obravnave okuženih so bili dorečeni. Vedeli smo, da virus najlaže prehaja skozi nosno in očesno sluznico.

Strah pred izbruhom koronavirusa v Sloveniji je bil opazen tudi v trgovinah in trgovskih centrih ter lekarnah. Kupci so opravljali večje nakupe, več je bilo povpraševanja po osnovnih živilih in izdelkih z daljšim rokom uporabe.

Odmevi, 25. februar 2020: V Italiji več kot 300 okuženih

Ali bo ta virus dejansko s toplejšimi temperaturami odšel, prekinil epidemijo, težko rečem, obstaja tudi scenarij, da bo ostal v človeški populaciji in nadalje povzročal vsakoletne okužbe.

Dr. Tatjana Avšič Županc, Inštitut za mikrobiologijo, 25. februar 2020

Primorski župani so se sešli s pristojnimi službami. Strinjali so se, da razloga za strah ni. V stiku so bili z italijanskimi kolegi. Zaradi pričakovanih težav z zaščitno opremo so napovedali, da bodo državo pozvali k sprostitvi blagovnih rezerv. Odpovedali so nekatere množične prireditve. V Luki Koper so že kakšen teden pred sestankom uvedli prve ukrepe.

Dr. Tatjana Avšič Županc z Inštituta za mikrobiologijo je v Odmevih pojasnila, da "se število sumljivih oseb, ki bi morebiti lahko bile okužene zaradi povečanega števila oseb v Italiji, povečuje". Povedala je, da so že pred mesecem dni uvedli specifično diagnostiko za novi koronavirus, ki jo zdaj uporabljajo. "Zdaj gremo v nekaj, česar dobro ne poznamo." O virusu smo vedeli, da ima reprodukcijsko število 4 oziroma 5, kar je precej več kot pri gripi. Širi se kapljično, verjetno s tesnimi stiki, delci morajo priti na površino respiratorne sluznice. Ali se širi tudi drugače, morda z izločki, še nismo vedeli, prav tako ne veliko o poteku bolezni.

Predsedniki strank SDS, SMC, NSi in DeSUS so stran od medijskih žarometov podpisali koalicijsko pogodbo, potem ko so sodelovanje podprli organi teh strank.

Tik pred sestavo nove vlade

Zadeve so neurejene, ponekod kaotične.

Zdenka Čebašek - Travnik, predsednica Zdravniške zbornice, 26. februar 2020

Sreda, 26. februar 2020

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek - Travnik je povedala, da je zdravnike zaradi novega koronavirusa strah, ker ni na voljo dovolj zaščitne opreme in tudi ne jasnih navodil, kam z bolniki s sumom okužbe s tem virusom.

Po državi je bilo vzpostavljenih 55 vstopnih točk za odvzem brisov.

Naraščala je zaskrbljenost zaradi konca zimskih počitnic in predvidevanj, da so ljudje dopustovali v tujini, predvsem je vzbujala skrbi Italija.

Predsednik republike Borut Pahor je za novega predsednika vlade predlagal Janeza Janšo.

Po svetu ja zečlo primanjkovati zaščitne opreme. Foto: Pixabay
Po svetu ja zečlo primanjkovati zaščitne opreme. Foto: Pixabay

Četrtek, 27. februar 2020

Vlada je sprostila državne blagovne rezerve, da zdravstveni delavci ne bi ostali brez zaščitne opreme. Šlo je za 48.000 zaščitnih mask, 5000 kombinezonov, 500.000 rokavic in praške za razkuževanje v skupni vrednosti 200.000 evrov.

Javne ustanove so uvajale preventivne ukrepe za zaščito pred morebitnim širjenjem virusa. Zdravstvene ustanove so same zaostrovale ukrepe. V klicni center so klicali predvsem ljudje, ki so nedavno letovali v Italiji.

To, da se zdravniki bojijo virusa, je podobno, kot če bi rekli, da se policisti bojijo strelnega orožja.

Marjan Šarec, predsednik vlade v odstopu, 27. februar 2020

Premier Marjan Šarec je po pozivih, da mora Slovenija zapreti meje, aktivirati civilno zaščito in podobno, opozoril, da "je treba ravnati odgovorno, da se ne bo zgodilo, da bodo stranske posledice večje, kot je nevarnost virusa".

Minister za zdravje Aleš Šabeder je zagotovil, da ključni organi stanje spremljajo iz ure v uro, navodila in obvestila pa sproti posodabljajo. Popisujejo tudi zaščitno opremo v vseh bolnišnicah in zdravstvenih domovih, na ministrstvu pa da nimajo informacij, da bi bil kateri zavod brez zaščitne opreme.

Ne bomo zapirali mej, ne bomo odpovedovali vsepovprek vsega, ne bomo zapirali šol, vrtcev in javnih ustanov, ker to, tudi ko bo virus tu, ne bo potrebno.

Simona Repar Bornšek, državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, 27. februar 2020

Šarec in Šabeder sta zavrnila navedbe Zdravniške zbornice. Šabeder pa je zbornico pozval, "da nemudoma preneha s sejanjem strahu in panike med prebivalci in stroko".

Šarec je vztrajal, da je Slovenija dobro pripravljena na pojav okužbe.

Pojav virusa je močno vplival na turizem. V prvem četrtletju se je obetala manjša gospodarska rast – za 0,2 odstotni točki.

V Tarči na Televiziji Slovenija smo med drugim podvomili o ustrezni pripravljenosti na pojav virusa pri nas. V dnevih pred oddajo so se razmere v svetu zaostrovale, nastopov pristojnih pa je bilo dokaj malo, prav tako se je zdelo, da imamo premalo informacij o dogajanju in razmerah. Infektolog dr. Franc Strle je ocenil, da smo slabo pripravljeni. Strokovnjak za krizni menedžment Iztok Prezelj je namigoval, da smo pripravljeni le na papirju. Družinski zdravniki so svarili, da nimajo ustreznih navodil o obravnavi morebitnih okuženih, predvsem pa da jim primanjkuje zaščitna oprema.

Zaradi dogajanja v Italiji so bili zaskrbljeni tudi v Novi Gorici. Direktorica NIJZ-ja Nina Pirnat je znova poudarila, da nošenje mask v splošni javnosti ni smiselno. Minister za zdravje Aleš Šabeder je zanikal, da so informacije neusklajene in pomanjkljive, poudaril je, da razlogov za paniko ni.

Tarča 27. februarja 2020: Koronavirus - med pretiranim preplahom in odločnim ukrepanjem

Petek, 28. februar 2020

Na ministrstvu za zdravje so se sešli s predstavniki županov in vodilnimi v zdravstvenih domovih. Dogovorili so se, kako bodo ukrepali, ko se bo tudi v Sloveniji pojavil prvi primer okuženega s koronavirusom. Do takrat je bilo testiranih 142 ljudi, vsi testi so bili negativni.

Krepili so se pozivi pristojnih, naj ljudje z znaki okužbe z novim virusom svojega zdravnika o tem obvestijo po telefonu in naj ne prihajajo v ambulanto.

V Sloveniji smo še naprej testirali le ljudi, ki so se vrnili z rizičnih območij in so že imeli simptome, ki bi jih lahko pripisali novi bolezni. Okužba se prenaša kapljično, zato je malo verjetno, da bi okužbo prenašal tisti, ki ne kašlja ali kiha, so omenjali pristojni.

Sobota, 29. februar 2020

Zadnja dva slovenska potnika z ladje za križarjenje Diamond Princess sta prispela v domovino, potem ko sta zaradi okužbe ostala v karanteni na Japonskem.

Nedelja, 1. marec 2020

Prvi primer okužbe so ugotovili v italijanski Gorici.

Po Sloveniji so bile vzpostavljene vstopne točke za obravnavo bolnikov s sumom okužbe. Foto: BoBo
Po Sloveniji so bile vzpostavljene vstopne točke za obravnavo bolnikov s sumom okužbe. Foto: BoBo

Ponedeljek, 2. marec 2020

Predsednik vlade v odstopu Marjan Šarec je v odgovoru na poslansko vprašanje zavrnil očitke, da vlada glede pojava virusa ni ukrepala pravočasno.

Vstopnih točk za sprejem oseb s sumom okužbe ni bilo več 55, ampak 16.

Na številna vprašanja, zakaj se na novi virus ne testira več ljudi, so strokovnjaki odgovarjali, da testiranje zdravih oseb ni smiselno.

Torek, 3. marec 2020

Ker je v prodaji zmanjkovalo mask, do njih niso mogli bolniki, ki bi jih nujno potrebovali, tudi otroci z rakom. Zato je oče deklice z rakom Matija Gradišar v sodelovanju z Društvom Viljem Julijan začel akcijo zbiranja zaščitnih mask za otroke.

Janez Janša je z 52 poslanskimi glasovi podpore postal predsednik vlade. Zanj so glasovali poslanci prihodnje koalicijske četverice razen poslanca Janija Möderndorferja iz SMC-ja, poslanca manjšin in poslanci SNS-a. Tisti dan je Janša v državnem zboru novi virus omenil dvakrat, od tega enkrat v uvodnem govoru: "Potem je tukaj ta grozeča epidemija ali pandemija koronavirusa. Negativne gospodarske posledice je nemogoče oceniti. Zagotovo bomo epidemijo obvladali. Če pogledate nazaj, zadnjih 20 let, nekaj podobnega se pojavi vsaka štiri leta, zelo zanimiv slučaj. Je pa cena neznana, kot je bila vedno doslej; in je to tveganje."

Zaskrbljeno smo spremljali, kaj se dogaja v Italiji. Razsežnosti dogajanja je bilo težko razumeti – nabito polne bolnišnice, strmo vzpenjajoča se krivulja smrti, zaustavitev življenja, prazna mesta … V strahu pred podobnim scenarijem smo pričakovali dan, ko bomo izvedeli, da je virus med nami.

V sredo, 4. marca, je zvečer odjeknila vest, ki se ji nismo mogli izogniti – Slovenijo je dosegel novi virus. Razmere so hitro postajale vse bolj resne. Poročanje o stanju po svetu, zlasti v Italiji, je zamenjalo izčrpno poročanje o tem, kako nam ta virus življenje kroji doma. V dnevnoinformativnih oddajah naše televizije pravzaprav ni bilo več druge teme. O tem, kako se je življenje spremenilo po 4. marcu, pa v drugem delu pregleda dogajanja lansko pomlad.