Foto: UKC Ljubljana
Foto: UKC Ljubljana

Strokovna skupina za covid-19 pod vodstvom Mateje Logar se je v ponedeljek sestala glede novega semaforja ukrepov. Omejevalne ukrepe naj bi pripravili glede na število hospitaliziranih bolnikov in zasedenost intenzivnih postelj.

Po neuradnih informacijah predlagajo, da bi se v kriznih fazah širilo obvezno izpolnjevanje pogoja PCT. Prehod v določene faze bo odvisen od števila hospitalizacij covidnih bolnikov. Ministrstvu za zdravje predlagajo, da bi meje različnih faz sovpadale s strategijo za bolnišnično obravnavo covidnih bolnikov. Šole pa naj bi bile ves čas epidemije odprte.

Po poročanju portala N1 naj bi strokovna skupina za vnovično zapiranje družbe predlagala mejo 300 covidnih bolnikov na intenzivni negi. Trenutno jih je 30.

Med 20 in 300 bo ’gradacija’, ki jo moramo še opredeliti. Zapiranju se želimo izogniti, vendar se mu ne bomo mogli, če bodo bolnišnice prišle do točke, ko ne bodo več zmogle,” je po poročanju N1 povedala Mateja Logar in dodala, da če bi bilo število covidnih pacientov, ki potrebujejo intenzivno nego, večje od 300, ne bi mogli več poskrbeti za preostale bolnike, ki potrebujejo enako raven oskrbe.

Slovenija na robu četrte faze

Strategija za zdravljenje covidnih bolnikov, ki določa načrt odpiranja covidnih oddelkov v slovenskih bolnišnicah, sicer predvideva šest faz. V šesti fazi, ki se je v Sloveniji že končala, covidne bolnike zdravita univerzitetna klinična centra (UKC) Maribor in Ljubljana. Šesta faza velja, ko je s covidom-19 hospitaliziranih manj kot 70 bolnikov.

V peti fazi, ki velja, dokler se v bolnišnicah zdravi manj kot 150 covidnih bolnikov, oba klinična centra povečata število bolniških postelj, covidna oddelka pa se ponovno odpirata tudi v Splošni bolnišnici (SB) Celje in Kliniki Golnik.

V četrti fazi, v kateri je Slovenija zdaj, se štirim bolnišnicam iz prejšnje faze s svojimi covidnimi oddelki postopoma pridružujejo še SB Novo mesto, Murska Sobota in Nova Gorica. Poleg tega povečujejo zmogljivosti v obeh kliničnih centrih in v Celju ter na Kliniki Golnik. Četrta faza velja, dokler je v Sloveniji hospitaliziranih do 250 covidnih bolnikov.

Minister za zdravje: Vrh četrtega vala konec septembra oz. na začetku oktobra

V tretji fazi se bosta covidna oddelka odprla tudi v bolnišnicah Slovenj Gradec in Jesenice, povečali bodo zmogljivosti v dotedaj odprtih covidnih bolnišnicah. Tretja faza velja, ko se v bolnišnicah zdravi do 500 covidnih bolnikov.

V drugi fazi bodo covidne bolnike spet sprejemali v bolnišnicah Trbovlje, Ptuj, Brežice in Izola. Zmogljivosti se povečujejo tudi v drugih bolnišnicah. Druga faza bo sprožena, dokler se bo v bolnišnicah zdravilo manj kot 700 covidnih bolnikov.

V zadnji, prvi fazi strategije bodo covidne bolnike zdravile vse bolnišnice. Bolnišnicam iz druge faze se bosta pridružili še bolnišnica Topolšica in bolnišnica Sežana. Po strategiji prva faza velja, ko se v bolnišnicah zdravi do 900 bolnikov.

Skupna zmogljivost bolnišnic v tej fazi je glede na seštevek zmogljivosti vseh bolnišnic po strategiji sicer 926 postelj, od tega 762 navadnih in 164 intenzivnih.

Ukrepi še usklajujejo

Minister za zdravje Janez Poklukar je ob robu obiska pediatrične klinike UKC-ja Ljubljana potrdil, da predlog svetovalne skupine temelji na zasedenosti bolnišničnih postelj s covidnimi bolniki.

"Tempo zaostrovanja bo narekovala zasedenost hospitalnih oz. intenzivnih postelj," je povedal. Predlaganih ukrepov glede na posamezne faze pa ni razkril, saj bodo predstavljeni na novinarski konferenci, ko bodo usklajeni.

Obeta se spremenjen semafor ukrepov