Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

"Naš cilj je 70-odstotna precepljenost, ki pa jo moramo doseči pred vrhom četrtega vala. Ta se bo začel konec septembra oz. na začetku oktobra. Zato pozivam vse, naj ne oklevajo več in naj kot odgovorni državljani pristopijo k cepljenju že danes. Kdaj bomo dosegli ustrezno precepljenost, je odvisno od nas. Mi odločamo o tem, ali bodo šole odprte, ali bodo kulturne prireditve odprte, kako bo delovalo gospodarstvo in kakšne bodo posledice, če bomo gospodarstvo zapirali," je, kot je sporočila vlada na Twitterju, ob obisku pediatrične klinike pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar.

Ob tem je omenil, da so v preteklem letu in pol na pediatrični kliniki obravnavali več otrok s sindromom vnetja številnih organov in vnetja malih žil. "Gre za hudo bolezen, ki jo povzroči covid-19. Zoper to imamo danes zdravilo. To je cepivo," je poudaril minister za zdravje.

Foto: UKC Ljubljana
Foto: UKC Ljubljana

Potrjenih 538 okužb

Po 2916 PCR-testih v ponedeljek je potrjenih 538 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 18,4 odstotka.

V mariborskem kliničnem centru je oddelek za covidne bolnike, ki je na oddelku za psihiatrijo, poln. Njegovih 20 postelj za akutne bolnike in 12 za intenzivno terapijo je zasedenih. V sredo bodo odprli dodatnega, ta bo na oddelku za nevrokirurgijo, je poročala TV Slovenija. Ob tako strmem naraščanju okužb se UKC Maribor boji, da bo štiri mesece obravnaval le urgentne bolnike, vsi drugi programi pa bodo obstali. Večina hospitaliziranih covidnih bolnikov je necepljenih, in ko se zavejo, da je njihovo življenje ogroženo, jim je navadno žal, da se niso cepili.

V ponedeljek je bilo opravljenih tudi 33.796 hitrih antigenskih testov.

Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 146 bolnikov, 30 jih potrebuje intenzivno nego. S covidom-19 je umrl en bolnik.

Po podatkih NIJZ-ja je v Sloveniji 5374 aktivnih okužb z novim koronavirusom.

Število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev (incidenca) znaša 252, povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh pa je 431.

V Sloveniji je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 989.393 ljudi, kar predstavlja 47 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 56 odstotkov, med starejšimi od 50 pa 69 odstotkov ljudi.

Polno cepljenih je 902.437 oz. 43 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je polno cepljenih 51 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 64 odstotkov.

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

Različica delta v skoraj vseh vzorcih

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so v sodelovanju z Univerzitetnim kliničnim centrom Ljubljana v vzorcih v obdobju od 16. do 22. avgusta med 648 analiziranimi vzorci potrdili 644 primerov različice delta, kar predstavlja 99,4 odstotka vseh analiziranih vzorcev.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Največ primerov različice delta so v tem obdobju potrdili v Podravju (203), sledijo savinjska in obalno-kraška (91), gorenjska (87) in jugovzhodna regija (58). Najmanj primerov različice delta so potrdili v primorsko-notranjski (7), goriški (3) in zasavski regiji (1), piše na spletni strani nacionalnega laboratorija.

NLZOH je v tem obdobju potrdil tudi en primer različice alfa. Preostalih dveh različic beta in gama, ki imata status različic posebnega pomena, pa tokrat niso potrdili.

Skupaj sta NLZOH in Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo (IMI) v Sloveniji doslej potrdila 4187 primerov različice delta in 11 primerov različice delta plus. Potrdili so tudi 10.800 primerov različice alfa, 29 primerov različice beta in devet primerov različice gama.

Delta vzrok za polnjenje bolnišnic

Število bolnikov, ki zaradi covida-19 potrebujejo bolnišnično oskrbo, se je povečalo za pet, trije bolniki več potrebujejo intenzivno nego.

Študija, ki so jo opravili v Angliji, dokazuje, da je nevarnost, da bo okužena oseba zaradi zapletov morala v bolnišnico, pri okužbi z deltarazličico novega koronavirusa kar dvakrat višja v primerjavi z alfarazličico.

"Študija opozarja, da deltarazličica, ki zdaj prevladuje, ni samo bolj kužna, da se bolj širi, ampak več ljudi zboli, potrebuje kisik in mora v bolnišnico," je za TV Slovenija povedal imunolog Alojz Ihan.

Raziskava je pokazala tudi, da sta le okoli dva odstotka bolnikov v Združenem kraljestvu prejela dva odmerka cepiva, medtem ko je bilo kar 74 odstotkov hospitaliziranih necepljenih.

Zdravniki: Cepljenje je edino orožje
Manj prostora za necovidne paciente

Po vrnitvi iz Grčije med maturanti potrdili že 169 okužb

Grčija. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Grčija. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Epidemiologi Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) še naprej sledijo okužbam med dijaki, ki so se v več skupinah v drugi polovici avgusta udeležili maturantskega izleta v Grčiji. Skupaj so doslej potrdili 169 okužb med maturanti in 24 med njihovimi stiki.

Po zadnjih podatkih so med maturanti, ki so se 17. in 18. avgusta vračali z grškega otoka Krf, potrdili 113 primerov okužbe s covidom-19. Prepoznanih je bilo vsaj 20 sekundarnih okužb, ki so povezane z okuženimi udeleženci tega izleta, je razvidno iz zapisa na spletni strani NIJZ-ja.

Med maturanti v skupini, ki se je z izleta vrnila 22. avgusta, pa so epidemiologi doslej potrdili 56 primerov okužb, poleg tega pa tudi štiri sekundarne okužbe.

Na straneh NIJZ-ja je zapisano, da obravnava primerov iz tega izbruha in njihovih stikov poteka v najkrajšem možnem času po potrjeni okužbi glede na zmožnost epidemiološke službe NIJZ-ja. "Za udeležence in spremljevalce maturantskega izleta na Krfu je epidemiološka služba NIJZ-ja predlagala karanteno na domu in jim posredovala vsa ustrezna navodila," še sporočajo z NIJZ-ja.