V ZDA je s covidom-19 umrlo skoraj sto otrok, starih od pet do enajst let. Foto: EPA
V ZDA je s covidom-19 umrlo skoraj sto otrok, starih od pet do enajst let. Foto: EPA

Za odobritev cepljenja otrok je glasovalo 17 članov skupine, eden se je vzdržal. Njihova odločitev ni zavezujoča, le posvetovalna, kljub temu pa mediji pišejo, da bi lahko to starostno skupino v ZDA začeli cepiti že naslednji teden.

Že Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) je potrdil, da se lahko otroci prav tako okužijo z novim koronavirusom kot odrasli. Otroci so sicer izpostavljeni manjšemu tveganju za hujši potek covida-19, vendar pa so znanstveniki menili, da je treba staršem dati možnost za zaščito otrok, še posebej tistih, ki so izpostavljeni večjemu tveganju za okužbo, ker na primer v šolah ni treba nositi zaščitnih mask.

Strokovnjaki so še dejali, da je testiranje otrok manj množično in se zato številni primeri okužb niti ne zaznajo. Ugotovili so tudi, da je stopnja hospitalizacije trikrat večja pri temnopoltih otrocih, kar je podobno kot pri odraslih.

Odločanje o cepljenju otrok sledi že ustaljenemu scenariju. Najprej svoje mnenje podajo strokovnjaki pri FDA-ju, nato se agencija odloči v skladu s tem. Sledi odločanje skupine strokovnjakov pri CDC-ju, nato se odloči še vodstvo CDC-ja.

Foto: EPA
Foto: EPA

Covid-19 osmi najpogostejši vzrok smrti med otroki

V ZDA so doslej zaradi covida-19 hospitalizirali 8300 otrok, starih od pet do enajst let, tretjina jih je končala na intenzivni negi, skoraj sto pa jih je umrlo. "Covid-19 je bil lani na osmem mestu vzrokov smrti v tej starostni skupini. S cepljenjem bomo lahko preprečili te smrti in sprostili mesta v bolnišnicah," je dejala strokovnjakinja za cepljenje otrok Amanda Cohn.

Pfizerjeva študija med šolskimi otroki je ugotovila, da je cepivo 91-odstotno učinkovito pri preprečevanju simptomatičnih okužb, čeprav so jim dali le tretjino odmerka, ki ga vbrizgajo odraslim. Za mlajše otroke so uporabili odmerek z 10 mikrogrami, za starejše od 12 let pa uporabljajo 30 mikrogramov.

Moderna: Naše cepivo varno za otroke, stare od šest do enajst let

Za zdaj so strokovnjaki presojali le primernost Pfizerjevega cepiva, v prihodnje pa bo na podoben način najverjetneje potrjeno še cepivo Moderne. Moderna je v ponedeljek že predstavila izsledke klinične študije, ki je pokazala, da je njihovo cepivo proti covidu-19 varno in sproži močen imunski odziv pri otrocih, starih od šest do enajst let. Glede na začasne ugotovitve kliničnih poskusov, v katere so vključili 4753 otrok, sta dva odmerka cepiva sprožila visoko raven nevtralizirajočih protiteles. V študiji so uporabili enkrat manjši odmerek kot pri odraslih. Nastalo je za 1,5-krat več protiteles kot pri mlajših odraslih, ki dobijo večji odmerek. Trenutno še nimajo ocene učinkovitosti cepiva pri mlajših otrocih.

V ZDA je polno cepljenih le 57 odstotkov odraslih, v starostni skupini od 12 do 15 let je ta odstotek še nižji (47). Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) države poziva, naj se ne odločajo za cepljenje otrok, ampak naj cepivo raje podarijo revnejšim državam, ki ga nimajo dovolj.