Borut Štrukelj. Foto: TV Slovenija
Borut Štrukelj. Foto: TV Slovenija

Trenutno je v fazi preizkušanja 23 cepiv. V Evropski uniji in na Evropski agenciji za zdravila (Ema) trenutno potekajo trije tekoči pregledi, in sicer za cepivo CureVac, za katerega smo tudi v Sloveniji že podpisali pogodbo, Sputnik, pri katerem gre pregled proti koncu, in ko bo dokumentacija popolna, bo evropska agencija za zdravila dokončno odločila, ter NovaVax, je na novinarski konferenci vlade povedal Borut Štrukelj z ljubljanske fakultete za farmacijo.

Samo množično cepljenje nam bo omogočilo vsaj približno normalno poletje.

Štrukelj

Ameriško cepivo NovaVax jih še posebej veseli, saj se po sestavi še najbolj približuje klasičnim cepivom, ki se uporabljajo za različne kužne bolezni. Vsebuje namreč kombinatni protein S, torej popolnoma enako beljakovino, kot jo uporablja novi koronavirus za pripetje na površino naših celic. Po dozdajšnjih podatkih je cepivo 90-odstotno učinkovito.

Kot predstavnik neodvisnih strokovnjakov je podprl odločitev Eme, da je cepivo AstraZenece varno in učinkovito.

Podal pa je dodatno pojasnilo: "Imamo idealno učinkovitost, ko cepivo varuje pred okužbo, in bazično, kjer cepivo prepreči hujši potek bolezni in hospitalizacijo. In to je tisti bazični cilj, ki mu sledimo zdaj. Idealno pa seveda je, da preprečimo okužbo."

Sorodna novica V primorsko-notranjski regiji odprte le redke terase lokalov. Od rumene faze se odmikamo.

Glede varnosti cepiva AstraZenece je bilo zadnje dni veliko govora o "izjemno redkem primeru" tromboze v možganih, kar preiskuje nemški institut Paul Erlich. Štrukelj je poudaril, da gre za en primer na milijon cepljenj. Podal je primerjavo z oralnimi kontracepcijskimi tabletkami, ki jih uporablja veliko žensk ‒ tam je možnost pojava strdka 1000 na milijon.

Kot pripadnik neodvisne skupine strokovnjakov je pozval k izdelavi boljšega potrdila o cepljenju, kjer cepljeni ne bodo dobili samo osnovnih informacij o dogodku, temveč tudi več o tem, kaj jih čaka v prihodnje, in na koga se obrniti, če se dogaja kaj nenavadnega. Po Štrukljevem mnenju je treba okrepiti, razširiti nacionalni klicni center za covid-19. Ljudje namreč potrebujejo dobre informacije, tako pred cepljenjem tako kot po njem.

Številni zamenjujejo pričakovane učinke cepiva s hujšimi. "Če pa po cepljenju pričakovani neželeni učinki v 72 urah ne izzvenijo, naj posameznik pokliče lečečega oz. osebnega zdravnika in mu pove, za kaj gre. Primeri: hudi glavoboli še teden dni po cepljenju, zamegljen vid ali otežen govor. V Sloveniji takega primera ni bilo in močno upamo, da ga tudi ne bo."

"Čeprav želimo, da bi se cepili v čim večjem številu, ponovno apeliramo na tiste, ki so se cepili in se bodo cepili, da ne izvajajo pritiska na posameznike, ki ta trenutek mogoče še dvomijo. Zato želimo, da bi bilo čim več klicnih centrov, da se razblinijo vsi dvomi."

Ptuj: Okužena dvakrat cepljena stanovalka doma starejših

V enoti ptujskega doma upokojencev v Kidričevem so našli novo okužbo z novim koronavirusom. Po navedbah direktorice doma Vesne Šiplič Horvat je okužena stanovalka, ki je bila cepljena proti covidu-19 z dvema odmerkoma cepiva Pfizer in BioNTech. Prvi odmerek je prejela konec decembra in drugi odmerek januarja.

Omenjena stanovalka je bila med 5. in 11. marcem na zdravljenju v bolnišnici, po enem tednu bivanja v domu pa so se pri njej pojavili znaki, značilni za covid-19. "Zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja so jo odpeljali v bolnišnico Ptuj, kjer jo zdravijo na covidnem oddelku," je sporočila direktorica. Etažo, kjer je omenjena stanovalka bivala v domu, so uredili v sivo cono, kar pomeni, da se stanovalci tam zadržujejo v sobah in jih bodo testirali v skladu s protokolom prvi, četrti in osmi dan po zaznani okužbi.

Po Sloveniji se sicer nadaljuje cepljenje proti covidu-19. Po večjih zdravstvenih domovih med starejšimi še vedno cepijo skupino nad 75 let, sicer pa tudi šolnike in kronične bolnike. Začelo se je tudi cepljenje drugih poklicnih skupin prebivalstva, pomembnih za delovanje države.

Odpovedi cepljenj na Obali
Ema preverja varnost še treh cepiv
Iz oddaje Tednik: Dileme cepljenja