Odprte terase lokalov v Postojni. Foto: BoBo
Odprte terase lokalov v Postojni. Foto: BoBo

To nedeljo je bilo potrjenih za skoraj tretjino več pozitivnih primerov okužbe z novim koronavirusom kot prejšnjo nedeljo.

Opravljenih je bilo 1842 PCR-testov, pozitivnih je bilo 290, kar je 15,7 odstotka. Prejšnjo nedeljo jih je bilo 205.

Novopotrjene okužbe zadnjih sedem dni

Sobota - 516
Petek - 1030
Četrtek - 937
Sreda - 972
Torek - 1112
Ponedeljek - 918
Nedelja - 205

Hitrih antigenskih testov so to nedeljo opravili 6491, pozitivne izide teh preverjajo še s PCR-testi.

V nedeljo se je v bolnišnicah zdravilo 494 covidnih bolnikov, na intenzivni negi pa 94. Število se zadnje dni povečuje, je na novinarski konferenci povedala vladna govorka za covid-19 Maja Bratuša. Umrli so štirje covidni bolniki.

V državi je zdaj aktivnih (znanih) primerov okužbe 10.635.

Povprečje novih primerov na dan za zadnjih sedem dni znaša 820 in se povečuje, država pa se s tem odmika od prehoda v rumeno fazo.

Ptuj: Okužena dvakrat cepljena stanovalka doma starejših

V enoti ptujskega doma upokojencev v Kidričevem so našli novo okužbo z novim koronavirusom. Po navedbah direktorice doma Vesne Šiplič Horvat je okužena stanovalka, ki je bila cepljena proti covidu-19 z dvema odmerkoma cepiva družb Pfizer in BioNTech. Prvi odmerek je prejela konec decembra in drugi odmerek januarja.

Omenjena stanovalka je bila med 5. in 11. marcem na zdravljenju v bolnišnici, po enem tednu bivanja v domu pa so se pri njej pojavili znaki, značilni za covid-19. "Zaradi poslabšanja zdravstvenega stanja so jo odpeljali v bolnišnico Ptuj, kjer jo zdravijo na covidnem oddelku," je sporočila direktorica. Etažo, kjer je omenjena stanovalka bivala v domu, so uredili v sivo cono, kar pomeni, da se stanovalci tam zadržujejo v sobah in jih bodo testirali v skladu s protokolom prvi, četrti in osmi dan po zaznani okužbi.

Po Sloveniji se sicer nadaljuje cepljenje proti covidu-19. Po večjih zdravstvenih domovih med starejšimi še vedno cepijo skupino nad 75 let, sicer pa tudi šolnike in kronične bolnike. Začelo se je tudi cepljenje drugih poklicnih skupin prebivalstva, pomembnih za delovanje države.

Pogovor z Leonom Cizljem in Alešem Rozmanom o epidemičnih razmerah

Regijsko sproščanje ukrepov

V skladu s pretekli teden sprejetim vladnim odlokom se primorsko-notranjska regija poleg posavske in jugovzhodne uvršča v rumeno fazo, kar pomeni, da bodo lahko gostinci med 6. in 19. uro stregli pijačo in hrano na zunanjih površinah, piše Slovenska tiskovna agencija.

Pri tem je treba upoštevati navodila Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Med drugim morajo zaposleni v gostinskih lokalih in gostje ves čas nositi maske, razen ko sedijo pri mizi, zaposleni se morajo enkrat tedensko testirati (izjeme so cepljeni ali tisti, ki so bolezen preboleli in imajo zdravniško potrdilo).

Strežba je dovoljena izključno za mizami, te morajo biti postavljene na ustrezni razdalji, za eno pa lahko sedijo največ štiri osebe. Vstop v gostinski lokal je dovoljen le za uporabo toaletnih prostorov.

A možnost odprtja teras je izkoristilo malo lastnikov, saj se večina boji, da bodo morali ob naraščanju okužb spet zapreti vrata. Poleg tega je na območju Postojne za posedanje zunaj premrzlo. Mnogi so poslovanje uredili tako, da pripravljajo hrano za s seboj, jo dostavljajo naročnikom ali z malicami oskrbujejo podjetja. Nekateri pa so zaprtje lokalov izkoristili za manjša vzdrževalna in sanacijska dela.

Nekateri lokali odprli terase

Tudi obalno-kraška regija oranžna

Obalno-kraška regija je prešla iz rdeče v oranžno fazo, tako da od sobote ni več omejitve gibanja iz regije in vanjo, od danes (ponedeljek) pa bo veljal tudi režim delovanja trgovin in storitev, kot velja drugod po državi.

Sorodna novica Leto dni življenja v epidemiji

Brez testiranj zaposlenih lahko med drugim delujejo lekarne, bencinski servisi, pošta in dostavne službe, servisne delavnice za avtomobile in kolesa, opravljajo se gradbena dela. Ob pogoju tedenskega testiranja zaposlenih pa lahko delujejo med drugim trgovine, druge servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov, storitve nepremičninskega posredovanja, storitve higienske nege (frizerski saloni, kozmetične dejavnosti ...), saloni za nego živali ter storitve strokovnega izobraževanja do 10 oseb.

Odlok velja do 26. marca, vlada bo vmes glede na epidemiološko sliko odločala o morebitnem podaljšanju.

Skladno z vladnim odlokom o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode pa bo Islamska skupnost v Sloveniji s ponedeljkom začela izvajanje verskih obredov v omejenem obsegu.

Znova pozivi k delu od doma, če je to le mogoče

Gostinci ogorčeni nad izjavo Logarjeve

Gostinci, združeni v sekciji za gostinstvo in turizem pri Obrtni zbornici Slovenije, so zgroženi zaradi izjave vodje svetovalne skupine za covid-19 Mateje Logar, da bi najprej zapirali tiste dejavnosti, ki so manj pomembne, tako za gospodarstvo kot počutje ljudi. Ob tem je Logarjeva omenila terase kavarn v rumenih regijah. "Gostinci in zaposleni v gostinstvu in turizmu smo naravnost zgroženi, da se naša panoga dojema kot manj pomembno. Zaprti smo že več kot pol leta, gospodarska škoda je ogromna. Podatki kažejo, da panogi gostinstva in turizma skupaj s povezanimi panogami predstavljata 20 odstotkov BDP-ja, kar pomeni, da sta to izjemno pomembni gospodarski panogi. Izjava Logarjeve, da je panoga manj pomembna, je obenem tudi huda žalitev za vseh 40.000 zaposlenih v gostinstvu," se je odzval predsednik sekcije za gostinstvo in turizem pri OZS-ju Blaž Cvar.

Čeprav so podjetja in zaposleni v gostinstvu in turizmu ves čas solidarni do zdravstvene krize, pa se v sekciji sprašujejo, ali terase gostinskih lokalov res predstavljajo tveganje za širitev okužb. "Argumentiranega odgovora na to vprašanje vse do danes nismo dobili. V najbolj kritičnih petih mesecih epidemije v Sloveniji so bili gostinski lokali vseskozi zaprti, ljudje pa so se medtem družili v prostorih, kjer se zaščitni ukrepi ne spoštujejo in nadzirajo. Prepričani smo, da je druženje ljudi v nadzorovanem okolju v gostinskih obratih precej manj tvegano kot druženje v zasebnih prostorih, zato si vnovičnega zapiranja tega segmenta gospodarstva ne želimo," je še pojasnil Cvar.

Sekcija obenem pričakuje, da bo strokovna skupina pod vodstvom Mateje Logar javno predstavila metodologijo, po kateri razvrščajo in določajo manj in bolj pomembne gospodarske panoge.

Svetovalna skupina bo pretresala sistem ukrepov

Sorodna novica Logar: Epidemične razmere resne, upamo pa, da bo priliv v bolnišnice manjši

Toda število dnevno potrjenih okužb znova narašča. V petek je sedemdnevno povprečje po več kot mesecu dni spet preseglo številko 800, v soboto pa je glede na dan prej še naraslo in doseglo število 808. 14-dnevna incidenca okužb je po podatkih vlade narasla za sedem, na 500. Po podatkih sledilnika za covid je število aktivnih primerov okužb naraslo na 10.554.

Vladna svetovalna skupina za covid-19 bo na rednem sestanku pretresala morebitne nove ukrepe za zajezitev epidemije. Vodja skupine Mateja Logar je že v soboto ocenila, da smo na pragu tretjega vala epidemije. Razmere se bodo verjetno slabšale, je dejala, in napovedala, da bodo potrebni nadaljnji ukrepi.

Na ministrstvu za zdravje pa so navedli, da odločitev svetovalne skupine danes (ponedeljek) ne bodo pojasnjevali, ampak bodo javnost seznanili z ukrepi, ko bodo ti dokončno sprejeti, torej na vladi, česar pa ni pričakovati pred sredo.

Cizelj: Kmalu nazaj v rdečo fazo

Foto: Radio Slovenija
Foto: Radio Slovenija

Naraščanje števila dnevno potrjenih okužb se bo nadaljevalo še vsaj dva tedna, po poročanju Radia Slovenija pravi Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan, ki med vzroke uvršča hitro prenosljivo britansko različico novega koronavirusa. To se bo nadaljevalo še najmanj dva tedna. Cizelj napoveduje, da bomo kot država zadnje dni marca ali pa na začetku aprila prešli v rdečo fazo, torej na slabše. Dobra novica je sicer, da je vedno več prekuženih in precepljenih. "V tem smislu smo zdaj v tekmi, ali bomo hitreje cepili ali pa se bo hitreje razširjala angleška različica virusa."

Obala in testiranje
Umiranje težko za covidnega bolnika in za njegove bližnje