Zaradi strahu pred širjenjem britanske različice so lani v Franciji zaprli mejo, zaradi česar je v pristanišču Dover obstalo več tisoč tovornjakov.  Foto: EPA
Zaradi strahu pred širjenjem britanske različice so lani v Franciji zaprli mejo, zaradi česar je v pristanišču Dover obstalo več tisoč tovornjakov. Foto: EPA

Študija je analizirala skupino 496 bolnikov s covidom-19, ki so bili novembra in decembra lani sprejeti v britanski bolnišnici University College London Hospital in North Middlesex University Hospital.

Pri vzorcih 341 bolnikov so lahko izvedli sekvencioniranje genoma. 198 oziroma 58 odstotkov jih je bilo okuženih z britansko različico B.1.1.7, 143 oziroma 42 odstotkov pa s katero izmed drugih različic virusa SARS-CoV-2.

Raziskovalci niso našli povezave med britansko različico in hujšo obliko bolezni. Med bolniki s to različico jih je hudo zbolelo ali umrlo 36 odstotkov, med tistimi, ki so bili okuženi z drugimi različicam, pa 38 odstotkov.

Ugotovili so še, da pri okuženih z različico B.1.1.7 ni obstajala večja verjetnost, da bodo umrli, kot pri okuženih z drugimi različicami. Med prvimi jih je v 28 dneh po okužbi umrlo 16 odstotkov, med drugimi pa 17.

So pa v vzorcih britanske različice odkrili večjo količino virusa oziroma je bilo "virusno breme" večje kot pri vzorcih drugih različic. Britanska različica virusa se tudi širi za 40-70 odstotkov hitreje od preteklih.

Singapur: Ugotovitve v nasprotju s preteklimi študijami

Znanstveniki z Nacionalnega centra za infekcijske bolezni v Singapurju, ki niso sodelovali pri študiji, Sean Wei Xiang Ong, Barnaby Edward Young in David Chien Lye so poudarili, da so te ugotovitve v nasprotju z ugotovitvami treh preteklih študij, ki so ugotovile, da je britanska različica koronavirusa smrtonosnejša od drugih. Poudarili so, da so ugotovitve britanskih znanstvenikov spodbudne, a jih je treba potrditi na večjem vzorcu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Britanska različica postaja prevladujoča v številnih evropskih državah

Britansko oziroma angleško različico so prvič zaznali konec lanskega leta v angleškem Kentu. V zadnjem času postaja prevladujoča v vse več državah. Tudi slovenska stroka je pretekli teden sporočila, da je v zadnjem času ta različica potrjena že v polovici vseh testiranih pozitivnih vzorcev. Direktor NIJZ-a Milan Krek je ocenil, da bo čez nekaj tednov v Sloveniji to že prevladujoča različica.