Analiza Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo je pokazala, da je angleška različica virusa že v polovici vzorcev. Foto: Pixabay
Analiza Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo je pokazala, da je angleška različica virusa že v polovici vzorcev. Foto: Pixabay

Južnoafriške različice tokrat niso zaznali, prav tako ne brazilske.

Med 568 vzorci jih je bilo 62 odstotkov iz osrednjeslovenske regije, 17 odstotkov iz goriške, šest odstotkov iz zasavske regije, štirje odstotki iz jugovzhodne regije, po dva odstotka iz obalno-kraške, gorenjske, posavske, pomurske, primorsko-notranjske in savinjske regije. Pet vzorcev je pripadalo ljudem, ki imajo stalno prebivališče v tujini.

Različico, ki je najbolj razširjena v francoski čezmorski skupnosti Mayotte, so do zdaj potrdili v skupaj 27 vzorcih iz osrednjeslovenske in jugovzhodne regije. Nigerijsko različico pa so do zdaj potrdili pri 22 vzorcih iz osrednjeslovenske, jugovzhodne in savinjske regije.

V prejšnjem tednu niso potrdili južnoafriške različice, ki so jo skupaj do zdaj zaznali pri 23 ljudeh. Prav tako niso potrdili brazilske različice virusa, so pa ugotovili višje deleže posameznih, za brazilsko različico značilnih mutacij v različnih kliničnih vzorcih, še navajajo na inštitutu.

Angleške različice vedno več

Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) bo svoje poročilo o ugotovljenih različicah predstavil v petek.

Delež angleške različice med vzorci, pri katerih so potrdili okužbo z novim koronavirusom in so jih sekvencirali, se sicer povečuje. Še prejšnji teden je znašal 41,8 odstotka, teden prej 33 odstotkov.