Prazne ulice prestolnice Santiago de Chile ob ponovnem zaprtju. Foto: EPA
Prazne ulice prestolnice Santiago de Chile ob ponovnem zaprtju. Foto: EPA

"Zdi se, kot da se vračamo v preteklost," je povedala prebivalka prestolnice Santiago de Chile Sofia Pinto. "S spleta moramo prenesti posebne dovolilnice, s katerimi lahko dvakrat na teden zapustimo stanovanja za nujne stvari, kot je nakupovanje ali obisk zdravnika," je ukrepe opisala za BBC.

Prejšnji četrtek so v Čilu prvič od začetka pandemije potrdili več kot 9000 okužb z novim koronavirusom. Prejšnji rekord z lanskega junija je znašal nekaj več kot 7000 okužb.

Intenzivne enote v bolnišnicah so znova polne. "Stanje je skrb vzbujajoče. Gremo skozi kritično točko pandemije. Pozivam vas, da poskrbite zase in za bližnje," je na tiskovni konferenci pred tednom dni opozoril čilski minister za zdravje Enrique Paris.

Prehitro odprtje ali neučinkovitost cepiva?

Čilenci so ob novem zaprtju zmedeni in razočarani, saj je bilo cepljenje v državi doslej zgodba o uspehu, s katero se je rad pohvalil tudi predsednik Sebastian Piñera. Prvi odmerek cepiva v 18-milijonskem Čilu je do zdaj prejelo 7,6 milijona ljudi, drugega pa dobre štiri milijone. Kaj je torej razlog, da imajo v Čilu največ okužb od začetka epidemije?

Zdravstveni strokovnjaki menijo, da se je država po uspešnem začetku cepljenja odprla prehitro. Ogrožene skupine so namreč začeli cepiti ob koncu decembra, v času poletnih počitnic januarja in februarja pa so že odpravili stroge ukrepe. Odprli so tudi meje, s čimer naj bi se v državo vnesla brazilska različica novega koronavirusa P.1.

Imunologinja Susan Bueno meni, da je glavni vzrok porasta nova različica, pri tem pa naj bi ljudje v poletnih mesecih "pozabili" na osnovne ukrepe, kot sta nošnja mask in umivanje rok.

Protesti delavcev in sindikatov pred ministrstvom za delo. Foto: EPA
Protesti delavcev in sindikatov pred ministrstvom za delo. Foto: EPA

Čilska študija nakazuje na 67-odstotno učinkovitost kitajskega cepiva

Nekateri za porast okužb krivijo tudi domnevno neučinkovitost kitajskega cepiva CoronaVac, ki ga proizvaja kitajsko podjetje Sinovac in s katerim so cepili 93 odstotkov cepljenih Čilencev. Prebivalec Gonzalo Sir je za BBC povedal, da se ni želel cepiti s kitajskim cepivom in se je zato cepil v enem od redkih cepilnih centrov, kjer so ponujali cepivo proizvajalcev Pfizer/BioNTech.

Država je 5. aprila za 30 dni tujcem prepovedala vstop. Foto: EPA
Država je 5. aprila za 30 dni tujcem prepovedala vstop. Foto: EPA

Brazilska študija iz januarja je namreč nakazovala le na 50-odstotno učinkovitost, naslednji študiji iz Indonezije in Turčije pa sta nato pokazali na 65- oz. 83-odstotno učinkovitost cepiva.

Čilska vlada je prav danes predstavila izsledke njihove študije, po kateri je cepivo CoronaVac 67-odstotno učinkovito pri preprečevanju simptomatičnih okužb, 85-odstotno učinkovito pri preprečevanju hospitalizacij in 80-odstotno učinkovito pri preprečevanju smrti, navaja Reuters.

Zdravstveni strokovnjaki ob tem opozarjajo, da polno zaščito nudita šele oba odmerka proti covidu-19. Profesorica imunologije Susan Bueno za BBC poudarja, da je tudi v brazilski študiji, po kateri je cepivo 50-odstotno učinkovito, velika večina okuženih imela zelo blage simptome ali pa so bili asimptomatični. Imunologinja trdi, da cepivo preprečuje hud potek bolezni in da je učinkovito tudi proti brazilski različici koronavirusa.