Švedi na protestu proti protikoronskim omejitvam. Teh sicer Švedska prav veliko ni imela. Foto: EPA
Švedi na protestu proti protikoronskim omejitvam. Teh sicer Švedska prav veliko ni imela. Foto: EPA

Na Švedskem sicer že od januarja ne ponujajo oziroma ne priporočajo več cepljenja otrokom, starim od 5 do 11 let. Nove smernice bodo začele veljati 31. oktobra.

"Odločitev pomeni, da se bo od 1. novembra 2022 naprej cepljenje proti covidu-19 priporočalo in ponujalo le otrokom v nekaterih ranljivih skupinah," so sporočili iz agencije.

Sorodna novica Na Švedskem v času pandemije: kako država ubira povsem svojo pot

Potreba po oskrbi zaradi covida-19 med otroki in mladimi je bila na Švedskem že tako nizka, odkar pa se je začela širiti različica omikron, so zabeležili še izdatno zmanjšanje potrebe, je v izjavi pojasnil vodja oddelka za cepljenje pri agenciji Soren Andersson.

Na Švedskem sicer že od januarja naprej ne priporočajo oziroma ne ponujajo več cepljenja otrokom, starim od 5 do 11 let. Takrat so pri agenciji ocenili, da koristi tega niso večje od tveganj.

Za Švede, starejše od 18 let pristojni organi priporočajo cepljenje s tremi odmerki cepiva, četrti odmerek pa priporočajo starejšim od 65 let.

Število smrtnih primerov zaradi covida se je v skandinavski državi, ki v začetnih fazah pandemije za razliko od večine ostalih evropskih držav ni uvajala strogih omejitev, čez poletje nekoliko povečalo, vendar se zdaj zmanjšuje in je glede na število prebivalcev pod evropskim povprečjem.