Foto: BoBo
Foto: BoBo
Tretji odmerek priporočili stanovalcem DSO-jev

"S tretjim oziroma poživitvenim odmerkom se lahko cepijo tudi vsi drugi, če tako želijo, čeprav za zdaj ni dokazov o potrebi po tretjem odmerku pri drugih skupinah," so navedli v posvetovalni skupini pod vodstvom infektologinje Bojane Beović.

Za tretji odmerek priporočajo uporabo cepiv mRNA ter da presledek med osnovnim cepljenjem in tretjim odmerkom znaša vsaj šest mesecev.

Posvetovalna skupina predlaga še, da se v ustreznem odloku dopolni, da se zaščita po drugem odmerku cepiva podjetja Pfizer vzpostavi v sedmih dneh, pri drugih cepivih pa v 14 dneh. Od 30. avgusta namreč velja sprememba vladnega odloka, po katerem pogoj cepljenosti nemudoma izpolni vsak, ki je polno cepljen.

Člani so v zapisniku ob začetku šolskega leta še posebej poudarili pomen cepljenja staršev in starih staršev šoloobveznih otrok ter šolnikov.

Foto: Twitter/Vlada RS
Foto: Twitter/Vlada RS

Potrjenih 610 okužb

Sorodna novica Potrditve semaforja ukrepov še ni, vlada pravno usklajuje skupni odlok

Po 3303 PCR-testih v četrtek je bilo potrjenih 610 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih testov je znašal 18,5 odstotka.

V četrtek je bilo opravljenih tudi 21.113 hitrih antigenskih testov.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov znaša 501. 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa znaša 297.

Po podatkih NIJZ-ja je v državi trenutno 6325 aktivnih okužb.

Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 180 bolnikov, več kot desetino več kot v četrtek (162). Intenzivno nego pa potrebuje 41 bolnikov. S covidom-19 ni umrl noben bolnik.

UKC Ljubljana: Najmlajši bolnik na intenzivni negi ima 24 let

UKC Ljubljana je objavil podatke o bolnikih, ki se zaradi covida-19 zdravijo na njihovih oddelkih. Povprečna starost bolnikov na navadnih oddelkih je 62 let, najmlajši je star 34 let, najstarejši pa 91.

Povprečna starost bolnikov na intenzivni negi je 59 let, najmlajši ima 24 let, najstarejši 83. Ob tem niso upoštevane porodnice na ginekologiji, ki so stare 26, 37 in 41 let.

Med 47 bolniki s covidom-19 na navadnih oddelkih je bilo osem bolnikov izmed 47 polno cepljenih, na intenzivni negi pa trije od 16.

Prepoved obiskov v celjski bolnišnici, izjeme morajo izpolnjevati PCT-pogoje

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Splošna bolnišnica Celje zaradi slabšanja epidemiološke situacije in skokovitega naraščanja števila okuženih s covidom-19 od sobote prepoveduje obiske vseh hospitaliziranih. Do preklica ali spremembe ukrepa bodo dovoljeni le obiski kritično bolnih, porodnic, ki jih bo lahko obiskal le oče novorojenčka, ter otrok, ki jih bo lahko obiskal le eden od staršev ali skrbnikov.

Obiski so omejeni na eno zdravo osebo, trajajo pa lahko največ 15 minut v času med 15. in 16. uro. Spremstvo porodnice pri porodu bo dovoljeno.

Obisk posameznega bolnika bo mogoč z dovolilnico, ki jo bo izdal odgovorni zdravnik. Obiskovalci morajo za obisk v bolnišnici izpolnjevati PCT-pogoj, ki ga bodo preverjali varnostniki in zdravstveno osebje na vhodih v bolnišnico.

Foto: Twitter/UKC Ljubljana
Foto: Twitter/UKC Ljubljana