Velikonočni čokoladni zajčki, ki jih izdelujejo v Bernu, letos nosijo zaščitne maske. Foto: Reuters
Velikonočni čokoladni zajčki, ki jih izdelujejo v Bernu, letos nosijo zaščitne maske. Foto: Reuters

Zaradi koronavirusne bolezni 19 je umrlo 161 ljudi. Najhuje je v švicarskem kantonu Ticino, ki meji na Italijo, kjer so potrdili dve petini vseh smrti v državi.

Švica z 8,6 milijona prebivalcev sodi med države, kjer opravijo največ testov glede na število prebivalcev, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Od 24. februarja, ko so potrdili prvi primer, so opravili 91.400 testov, od tega jih je bilo 14 odstotkov pozitivnih, so sporočili iz Zvezne agencije za javno zdravje.

Nekatera mesta, denimo Luzern, so uvedla testiranja na t. i. drive-through točkah, kjer prebivalcem bris odvzamejo kar v avtomobilu.

"Maraton brez kilometrskih označb"

"Absolutno prezgodaj je govoriti o omilitvi prepovedi. Gre za maraton brez kilometrskih označb," je dejal predstavnik ministrstva za zdravje Daniel Koch.

V okviru ukrepov za zajezitev širjenja okužbe je vlada ukazala zaprtje šol, restavracij in trgovin, ki niso nujne za preživetje. Uvedli so tudi nadzor na mejah. Prejšnji petek so prepovedali tudi druženje skupin, v katerih je več kot pet ljudi. Vsem, ki ne upoštevajo varnostne medosebne razdalje dveh metrov, grozi kazen.

Prvič po drugi svetovni vojni so mobilizirali tudi švicarsko vojsko, ki pomaga zdravstvenim delavcem.

Švicarska vojska pomaga v bolnišnici v Neuchatelu. Foto: Reuters
Švicarska vojska pomaga v bolnišnici v Neuchatelu. Foto: Reuters

Swisscom bo oblastem omogočil dostop do podatkov o mobilnikih

Ta teden se je razkrilo, da bo telekomunikacijsko podjetje Swisscom, ki je v večinski državni lasti, oblastem omogočilo dostop do podatkov o telefonih, da bodo lahko nadzorovali, ali državljani upoštevajo ukrepe glede prepovedi druženja. Napoved je sprožila val ogorčenja v državi.

Koch je sicer pojasnil, da ne bodo nadzorovali gibanja državljanov v realnem času, ampak bodo podatke uporabili za retrospektivno analizo.

Podjetja hitijo po državna posojila

Država je ob tem razpisala 20 milijard švicarskih frankov (20,58 milijarde dolarjev) državnih posojil. Posojila do vrednosti 500.000 frankov so brez obresti.

Banka Credit Suisse je sporočila, da so prejeli 2700 vlog za posojila in da so do poldneva po hitrem postopku izplačali pol milijarde frankov.

Državni sekretariat za ekonomske zadeve je ob tem sporočil, da v programu sodeluje več kot sto bank. V 24 urah so sicer zaznali 70.000 prenosov datoteke za prošnjo za posojilo.

  • Več kot 10.000 okužb tudi v Združenem kraljestvu

Britanska vlada je sporočila, da se je število okuženih z novim koronavirusom z 9529 povzpelo na 11.658 okužb.

V zadnjem dnevu se je število umrlih prvič povzpelo nad 100. Umrlo je 115 ljudi, s čimer se je število smrtnih žrtev povišalo na 578.

Doslej so testirali 104.866 ljudi, od tega jih je bilo 11.658 pozitivnih. V zadnjem dnevu so tako potrdili več kot 2000 novih okužb.

Finančni minister Rishi Sunak je napovedal vladno pomoč za samozaposlene v državi. Vlado so namreč v preteklih dneh ostro kritizirali, da v svojih prvih svežnjih pomoči ni podprla te ranljive skupine.

Prazne ulice Lizbone. Stroga omejitev gibanja na Portugalskem naj bi veljala najmanj do 2. aprila. Foto: Reuters
Prazne ulice Lizbone. Stroga omejitev gibanja na Portugalskem naj bi veljala najmanj do 2. aprila. Foto: Reuters
  • Visok porast smrti na Portugalskem

Na Portugalskem se je v zadnjih 24 urah število smrtnih primerov zaradi koronavirusne bolezni 19 povzpelo za 40 odstotkov. Po navedbah tamkajšnjih zdravstvenih oblasti so potrdili 17 novih smrtnih primerov. Skupno je zaradi covida-19 na Portugalskem umrlo 60 ljudi.

Število potrjenih primerov okužb novega koronavirusa se je v zadnjih 24 urah povečalo za 18 odstotkov; skupno na več kot 3500.

V portugalskih bolnišnicah zaradi covida-19 zdravijo 252 bolnikov, od tega 61 na intenzivnih oddelkih.

"Zelo je pomembno, da vsi okuženi ne zbolijo hkrati," je na omejene zmožnosti portugalskega zdravstvenega sistema na novinarski konferenci opozoril državni sekretar na portugalskem ministrstvu za zdravje Antonio Sales.

Izredne razmere prvič po ponovni uvedbi demokracije

Portugalska je prvič po ponovni uvedbi demokracije leta 1976 pretekli teden razglasila izredne razmere.

Izredne razmere vladi pod vodstvom premierja Antonia Coste dovoljujejo, da omeji svobodo gibanja ter delovanje medijev in podjetij. Stroge omejitve svobode gibanja naj bi na Portugalskem veljale do najmanj 2. aprila.

V ruski prestolnici Moskvi so uvedli prve ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Foto: Reuters
V ruski prestolnici Moskvi so uvedli prve ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Foto: Reuters
  • Rusija upa na "zmago" v od dveh do treh mesecih

Ruski predsednik Vladimir Putin upa, da bo Rusija v od dveh do treh mesecih premagala novi koronavirus, če bodo uvedli stroge ukrepe. V državi so že odpovedali vse mednarodne polete, v Moskvi pa odredili zaprtje večine trgovin.

V zadnjih 24 urah so potrdili 182 novih okužb, kar je najvišji dnevni porast. S tem se je skupno število okuženih v Rusiji povzpelo na 840.

Država bo s petkom prepovedala vse redne in čarterske letalske polete v druge države in iz njih, s čimer želi preprečiti nadaljnje širjenje novega koronavirusa. Izjema bodo sicer poleti, s katerimi se bodo Rusi vračali v domovino.

Hitro širjenje novega koronavirusa tudi v Rusiji

Rusija je sicer uvedla stroge ukrepe za vse, ki vstopajo v državo, in za vse, ki bi lahko bili v stiku z okuženimi. Država se medtem ni odločila za drastičnejše ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, ki so jih medtem sprejele sosednja Kitajska in številne evropske države – so pa že konec januarja zaprli celotno kopensko mejo s Kitajsko.

Župan Moskve: Število okuženih višje od uradnega

Moskovski župan Sergej Sobjanin je predsednika Putina ta teden opozoril, da je dejansko število okuženih verjetno precej višje od uradne statistike.

V Moskvi in okolici so oznanili zaprtje vseh restavracij, barov in trgovin razen prodajaln hrane in zdravil. Ukrep bo veljal od sobote do najmanj 5. aprila.

Karantena za starejše

Ruski predsednik upa, da bodo novi koronavirus
Ruski predsednik upa, da bodo novi koronavirus "premagali" v dveh do treh mesecih. Foto: Reuters

V ruski prestolnici od danes sicer velja karantena za skoraj 1,9 milijona starejših in bolnih meščanov. Po napovedih moskovskih oblasti bo karantena v veljavi dobre tri tedne. Karantena velja za prebivalce, ki so starejši od 65 let ali kronični bolniki. Izjemoma bodo lahko svoje domovanje zapustili le, če bodo odšli k zdravniku ali v lekarno. Tudi takrat bodo domovanje lahko zapustili le, če si bodo nadeli zaščitno masko, je pojasnil moskovski župan Sobjanin.

Moskovske oblasti bodo sicer vsem, ki bodo spoštovali karanteno, nakazale dodatnih 4000 rubljev (približno 46 evrov). Moskva je tudi uvedla posebno telefonsko številko, na kateri je mogoče naročiti zdravila, življenjske potrebščine ali pomoč. "Najbolje, kar lahko storite, je, da se odpeljete na dačo, še posebej, ker bo postalo toplo," je še svetoval moskovski župan.

V drugem največjem ruskem mestu Sankt Peterburg so prepovedali vsa religiozna zborovanja do 5. aprila, vendar bodo duhovnikom še vedno dovolili vstop v cerkve.

Okužba v Kremlju?

Ruska vlada je medtem sporočila, da so človeka, ki bi lahko bil okužen z novim koronavirusom, poslali v karanteno. Vsi ljudje, s katerimi je bil v stiku, pa so na opazovanju. Vlada je še sporočila, da njegove teste dodatno preverjajo. Razkužili so vsa vladna poslopja, ki jih je domnevno okuženi obiskal v zadnjih dneh. Njegovih osebnih podatkov oziroma položaja v vladi niso razkrili.

  • Slovaška: Dostop do podatkov na mobilnikih

Slovaške oblasti želijo z nadzorom mobilnikov preverjati, ali državljani upoštevajo pravila karantene. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo
Slovaške oblasti želijo z nadzorom mobilnikov preverjati, ali državljani upoštevajo pravila karantene. (Fotografija je simbolična.) Foto: BoBo

Slovaški parlament je v sredo po nujnem postopku potrdil spremembo zakona, ki bo državi v času pandemije novega koronavirusa omogočila dostop do podatkov na mobilnih telefonih državljanov.

Vlada konservativnega premierja Igorja Matoviča, ki je posle prevzela v soboto, želi tako preverjati, ali ljudje kršijo pravila karantene. Ukrep predvideva, da če bi bil posameznik pozitiven na testu za covid-19, ki ga povzroča virus, bi ljudje, ki so bili v stiku z njim, dobili obvestilo.

Vladni predlog je sprva predvideval tudi spremljanje telefonskih klicev in SMS sporočil, a je bilo to po protestu opozicijskih socialdemokratov izključeno iz predloga. Opozicija je opozarjala, da bi zakon lahko ogrozil državljanske pravice in vladi omogočil vohunjenje za državljani.

Sorodna novica HDZ bi uvedel nadzor mobilnih telefonov, Srbija bo omejila sprehajanje psov

Tudi v drugih evropskih državah skušajo vlade z različnimi aplikacijami nadzorovati širjenje novega koronavirusa in ljudi, ki so v samoizolaciji. Pri tem pa se pojavljajo številna vprašanja glede spoštovanja pravic do zaščite podatkov in zasebnosti.

  • Poljska: Za zdaj prostovoljna uporaba aplikacije Domača karantena

Na Poljskem je vlada začela z uporabo aplikacije Domača karantena, in sicer za državljane, ki so se v domovino vrnili po 15. marcu in morajo biti dva tedna v samoizolaciji. Uporaba te aplikacije je za zdaj prostovoljna, notranji minister je v sredo napovedal, da načrtuje, da bo uporaba obvezna za vsakogar, ki je v domači karanteni. Upoštevanje karantene sicer preverja policija.

Nemčija: Takojšnja zavrnitev dostopa do podatka mobilnikov

V Nemčiji je zdravstveni minister Jens Spahn predlagal dostop do podatkov na mobilnih telefonih državljanov, brez da bi bilo za to potrebno dovoljenje sodišča, kar so Socialni demokrati (SPD) blokirali. "To bi bil velik vdor v državljanske pravice," je dejala pravosodna ministrica Christine Lambrecht.

  • Avstrija: Največ okuženih na Tirolskem

Sorodna novica Španska vlada prek mobilnikov sledi gibanju prebivalcev

V Avstriji je do danes zaradi koronavirusne bolezni 19 umrlo najmanj 52 ljudi. Z novim koronavirusom je okužen 6601 človek. Skupno so opravili 35.995 testov na okužbo, poroča avstrijski dnevnik Kronen Zeitung.

Zadnja smrtna žrtev v Avstriji je 79-letnik, ki je hkrati tudi prva smrtna žrtev v zvezni deželi Predarlsko. V Avstriji tako sedaj ni več nobene zvezne dežele, ki ne bi imela tudi smrtnega primera zaradi covida-19, še poroča časnik.

Največ potrjenih okužb ima Tirolska, 1623, sledita Zgornja Avstrija s 1054 in Spodnja Avstrija s 873 potrjenimi okužbami. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 699 okužb, na avstrijskem Koroškem 183. Najmanj okužb z novim koronavirusom, 115, so doslej potrdili na Gradiščanskem. Po besedah avstrijskega ministrstva za zdravje Rudolfa Anschoberja je imelo slabih 89 odstotkov okuženih blage bolezenske znake in so okrevali v domači oskrbi.

Tako kot druge države tudi Avstrija kopiči zaščitno opremo. Foto: Reuters
Tako kot druge države tudi Avstrija kopiči zaščitno opremo. Foto: Reuters
  • Izgube norveškega državnega sklada

Norveški državni naložbeni sklad, sicer največji na svetu, je od začetka letošnjega leta izgubil 1330 milijard norveških kron (115,3 milijarde evrov) premoženja. Izguba je posledica izbruha novega koronavirusa in ukrepov za njegovo zajezitev, je sporočilo vodstvo sklada.

Potem ko je sklad od 16. januarja do 25. marca imel 16-odstoten negativen donos, je bil v sredo vreden 10.100 milijard norveških kron (876,6 milijarde evrov), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To je čuden čas za družbo, čuden čas za gospodarstvo in tudi čuden čas za svetovne finančne trge," je novinarjem dejal odhajajoči vodja sklada Yngve Slyngstad.

Ne glede na to, da je bil padec vrednosti premoženja sklada letos velik, pa še ni izničil donosa iz lanskega leta, ki je znašal kar 1690 milijard norveških kron (146,6 milijarde evrov). A v prihodnjih tednih lahko sledijo še "velikanska nihanja", je opozoril Slyngstad.

Švedska z drugačnim pristopom ostaja pri nizkih številkah