Kot je dejal Tonin, je že govoril z veleposlanikom Francem Butom v Nemčiji, "tudi oni se maksimalno trudijo, da bi ta zaplet razrešili, ker mi teh 1,5 milijona mask krvavo potrebujemo v Sloveniji".

Tonin je za Odmeve izrazil bojazen, da skušajo Nemci uveljaviti odločbo, da ne dovoljujejo izvoza zdravstvene opreme, ki jo potrebujejo. Drugi problem je, da so zastoji na meji, in če bo treba, bo Slovenija po te maske poslala tudi letalo.

Zgodil se je še en incident, je povedal Tonin. Z zahodne strani, prek Italije, bi moralo danes, najpozneje jutri, priti 3 milijone mask. Stik z voznikom, ki je te maske vozil, so danes izgubili, ne vedo, kje je, niti se ne javlja. Več v spodnjem videu:

Pogovor z ministrom Matejem Toninom

Obrambni minister Matej Tonin je pojasnil, da je med sejo vlade že dobil seznam številnih zdravstvenih zavodov in tudi nekaterih drugih institucij, med katere je bila razdeljena zaščitna oprema, ki so jo imeli v torek. Skladišča so zdaj prazna, zdaj pa čakajo na prevoz zaščitne opreme v Slovenijo. Takoj, ko jo prejmejo, bodo z logistiko civilne zaščite in Slovenske vojske opremo začeli deliti.

"Ko bo roba prišla v Slovenijo, bo nemudoma deljena po prioritetnem vrstnem redu," je pojasnil. Najprej bo tako namenjena zdravstvu, socialnim zavodom, nato kritični infrastrukturi in gospodarstvu.

Do zaščitnih mask tudi z donacijo iz Kitajske

Slovenija bo 300.000 zaščitnih mask prejela tudi s pomočjo donacije fundacije spletnega trgovskega velikana Alibaba in fundacije Jacka Maja. Kot so sporočili iz agencije Odmev, je pošiljka z maskami, namenjenimi tudi Sloveniji, danes že prispela na belgijsko letališče Liege, od koder nadaljuje pot v Slovenijo.

Ministrstvo za obrambo pošiljko pričakuje v četrtek zvečer ali petek zjutraj.

Po poročanju medijev je imel precej besede pri tem tudi predsednik Evropske nogometne zveze Aleksander Čeferin, ki je s prijateljem in ustanoviteljem podjetja Alibaba Jackom Majem poskrbel za veliko pošiljko tako želenih pripomočkov za omejevanje širjenja novega koronavirusa. "Drži. Po težki situaciji v boju proti zahrbtnemu virusu sem poklical svojega dobrega prijatelja Jacka Maja in ga prosil za pomoč. Takoj se je odzval in v Slovenijo prihaja donacija 300.000 zaščitnih mask in kasneje še druga oprema. Hvaležen sem prijatelju in upam, da zdaj vsi vidimo, da je solidarnost med vsemi ljudmi na svetu ključna za naše preživetje. Vlada je zagotovila logistiko v Belgiji in se odzvala resnično hitro, kar je zelo pohvalno," spletno Delo navaja Čeferina.

Pojasnila pristojnih ministrstev v zvezi s to pošiljko STA še pričakuje. Je pa slovensko zunanje ministrstvo objavo fundacije Jack Ma Foundation delilo na Twitterju. Kot so zapisali v fundaciji, je v pošiljki 1,5 milijona mask, ki jih bodo dostavili Sloveniji, Franciji in Belgiji.

Obrazne maske za pomoč Sloveniji pri spopadanju z novim koronavirusom sta donirali fundaciji Alibaba Foundation in Jack Ma Foundation. Belgijsko vozlišče družbe Alibaba je že doslej veliko prispevalo k učinkovitemu mednarodnemu prevozu blaga v zdravstveni krizi. Mreža Cainiao Network, logistični del družbe Alibaba, pa je v tem obdobju povečala število najetih tovornih poletov na pet na teden, so zapisali v agenciji Odmev.

Kot so še navedli, je bila pomoč omogočena tudi zaradi tesnega sodelovanja z ministrstvom za obrambo. Ukrepanje ministrstva je bilo ključno za hiter odziv in dostavo doniranih medicinskih potrebščin.

Fundaciji sta sicer doslej poskrbeli za dobavo različnih vrst medicinskih potrebščin tudi na območja drugih držav, ki jih je virus najbolj prizadel, prav tako sta financirali raziskave in razvoj možnosti zdravljenja bolezni covid-19 na Kitajskem. Nadaljnje donacije naj bi bile najavljene v prihodnjih dneh in tednih.

Podjetja naj sporočijo svoje potrebe

Obrambni minister Matej Tonin. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.
Obrambni minister Matej Tonin. Foto: BoBo/Žiga Živulović jr.

Potem ko je Tonin v torek v izjavi za POP TV podjetja pozval, naj občinskim civilnim zaščitam sporočijo potrebe po zaščitni opremi, so številni iz gospodarstva po njegovih besedah razumeli, da štabi civilne zaščite opremo že imajo. Kot je ponovil, pa nanjo še čakajo. "Lahko je kaos, ker na občinske civilne zaščite že pritiskajo podjetja, naj jim dajo opremo," je dejal pred sejo vlade.

Komentiral je tudi opozorila, da imajo na kranjski vstopni točki le štiri maske za odvzem brisov. "Urgentno delamo 24 ur za dobavo zaščitne opreme. Ko smo prevzeli dolžnosti, je bilo skladišče prazno, zdaj po celem svetu iščemo blago, da ga lahko razdelimo naprej," je povedal.

Sorodna novica Kako ohranjati duševno zdravje v času osamitve?

Pričakovanja drugih ministrov

Novi minister za zdravje Tomaž Gantar ob opozorilih, da so države, ki so ogrožene zaradi koronavirusa, začele omejevati izvoz zaščitnih sredstev, vendarle pričakuje, da se bo preskrbljenost z zaščitno opremo v prihodnjih dneh izboljšala. Razdelili jo bodo tja, kjer jo najbolj potrebujejo, začenši v zdravstvene ustanove, nato pa v domove za starejše, kritično infrastrukturo in podjetja.

Po napovedih gospodarskega ministra Zdravka Počivalška lahko Slovenija kmalu pričakuje več kot tri milijone zaščitnih mask. Milijon in pol mask tipa dva bo dobavljenih danes, še milijon učinkovitejših mask tipa tri pa v ponedeljek. "Ta dobava bo omogočila, da se bosta poleg nujnih ustanov oskrbovali tudi industrija oz. proizvodnja, ki je nujna za delovanje države," je dejal minister, ki ga je vlada v sredo pooblastila za sprostitev zaščitne opreme iz državnih blagovnih rezerv.

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec je pred sejo dejal, da se dnevno borijo za pretok tovornih vozil, kar je zelo pomembno za dobavo blaga in medicinske opreme.

Na kranjski vstopni točki skoraj zmanjkalo mask

Težave z zaščitno opremo v Kranju

Potem ko je že kazalo, da bo kranjska vstopna točka za domnevno okužene bolnike s koronavirusom zaradi pomanjkanja zaščitne opreme danes morala zapreti svoja vrata, je nato dopoldne vendarle dobila potrebne zaščitne maske. Prejela je okoli 200 kompletov zaščitne opreme, še več opreme pa se v Kranju nadejajo v prihodnjih dneh.

Kot je povedala direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lili Gantar Žura, so na njene pozive danes dopoldne vendarle prejeli potrebno opremo. Ministrstvo za zdravje jim je tako priskrbelo 200 kompletov zaščitne opreme, ki vsebujejo ustrezne maske, plašče, rokavice, očala in kape.

Ta oprema bo zadostovala do konca tedna, na poti pa naj bi bila tudi že dodatna oprema. V kranjskem zdravstvenem domu bi za normalno delovanje za dva tedna potrebovali približno 1300 kompletov opreme. "Mislim, da se zadeve zdaj rešujejo in gredo v pravo smer," je ocenila Žura.

Kot je poudarila, je za normalno delovanje zdravstvenih domov ključno, da imajo ustrezno opremo in da vedo, da jo lahko dobijo. "Da se ne tresemo iz dneva v dan, ali bomo imeli opremo ali ne," je poudarila.

Ob tem je spomnila, da so danes zjutraj, preden so dobili novo opremo, imeli na voljo zgolj še tri maske in so bili tik pred tem, da bi vstopno točko zaprli, saj je, kot je poudarila Žura, zdravje zaposlenih in bolnikov na prvem mestu.

V kranjski vstopni točki so od začetka delovanja do torka zvečer vzeli 262 brisov, od katerih jih je bilo pet pozitivnih. Ob tem velja, da v zadnjih dneh jemljejo bistveno manj brisov kot prej, in sicer testirajo na koronavirus večinoma le zdravstvene delavce in bolnike, ki potrebujejo sprejem v bolnišnico. Tako dnevno vzamejo od 10 do 15 brisov.

Na Gorenjskem sta sicer danes ob kranjski in jeseniški začeli delovati še vstopni točki v Škofji Loki in na Bledu. S pomočjo dodatne zaščitne opreme, ki so jo danes dobili v Kranju, pa bosta lahko od četrtka naprej normalno delali tudi obe ločeni zobozdravstveni ambulanti, in sicer za zdrave na polikliniki v Kranju ter za potencialno okužene na Osnovni šoli Staneta Žagarja, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik.

Kranjski zdravstveni dom je z zaščitno opremo, ki jo je dobil danes, priskočil na pomoč tudi Bolnišnici za ginekologijo in porodništvo Kranj, kjer so praktično brez kompletov zaščitne opreme. Potrebovali pa bi jo, če bi bil pri kateri njihovi porodnici ali bolnici izkazan sum na okužbo z novim koronavirusom.

Medtem se v regijskem štabu civilne zaščite in kranjski izpostavi uprave za zaščito in reševanje ukvarjajo s seznami, kakšne so potrebe po zaščitnih maskah ter čakajo, da prispejo v Slovenijo. Prioritetno bodo maske namenjene zdravstvenim ustanovam, domovom za ostarele in podobnih zavodom. Potem bodo na vrsti trgovine in lekarne, ogromne potrebe po maskah pa so tudi v gospodarstvu, v podjetjih, ki še naprej obratujejo.

V številnih domovih za ostarele zaščitne opreme le za sproti

V domovih za ostarele na Dolenjskem, v Beli krajini in Posavju imajo zaščitne opreme oz. zaščitnih mask le za sprotno delovanje, dodatno opremo so naročili in jo pričakujejo do konca tedna.

S četrtkom bo začel spet vsaj delno delovati Zdravstveni dom Metlika, ki je zaprt vse od potrditve okužbe pri enem od tam zaposlenih zdravnikov. Kot je zapisano na spletnih straneh ZD Metlika, bodo v četrtek začeli izvajati nujno medicinsko pomoč, nujno patronažno službo in reševalne prevoze, a izključno za bolnike, ki ne kažejo znakov akutne okužbe dihal. Vse bolnike z znaki akutne okužbe dihal bodo obravnavali, kot da so lahko okuženi z novim koronavirusom. ZD Metlika sicer glede na odredbo ministrstva za zdravje ostaja zaprt še do prihodnje srede.

V Istri potrebujejo nekaj tisoč kosov zaščitne opreme

Slovenska Istra. Foto: Radio Koper
Slovenska Istra. Foto: Radio Koper

V občinah slovenske Istre so v torek po občinah že razdelili del zaščitne opreme za najbolj ogrožene zaradi koronavirusa, dodatno pošiljko pa pričakujejo danes. Kljub temu poveljnik regijske civilne zaščite Rok Kamenšek ocenjuje, da bi okvirno potrebovali še nekaj tisoč kosov zaščitne opreme. Gre sicer za grobe ocene, saj zahteve posameznih občin še zbirajo, so pa številke visoke.

Sorodna novica Trgovci krajšajo delovni čas, Univerza v Ljubljani ukrepe podaljšale do sredine aprila

Po zadnjih podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so v obalno-kraški regiji do zdaj sicer zabeležili osem potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom.

Čeprav je zaščitna oprema prioritetno namenjena zaposlenim v centrih za socialno delo in drugih nujnih službah, so po besedah Kamenška potrebe večje od zmožnosti.

Obalne občine so sicer vzpostavile dežurne telefonske službe za pomoč obolelim in nepokretnim za razvoz hrane in drugih nujnih potrebščin na dom. Vse, ki te storitve opravljajo, pa skušajo ustrezno usposobiti in jih tudi opozoriti na pozornost v povezavi z osebno higieno in priporočili, ki so jih izdale pristojne službe.

V civilni zaščiti imajo za zdaj dovolj prostovoljcev, vsi, od centrov za socialno delo do službe za zaščito in reševanje, pa so začasno omejili aktivnosti na nujne programe, naloge in dežurstva, s čimer skušajo tudi zagotavljati, da bodo imele te osebe čim manj nepotrebnih stikov.

Glede ravnanja ljudi, ki se v nekaterih primerih še vedno zadržujejo na javnih površinah ali uporabljajo igrišča, pa občine po Kamenškovih zagotovilih že izvajajo več aktivnosti ozaveščanja preko spleta in družbenih omrežij o upoštevanju samozaščitnih ukrepov, kar naj bi v prihodnje še okrepili tudi s prisotnostjo na terenu.

V Podravju nestrpno čakajo nove pošiljke

Mariborska vstopna točka. Foto: BoBo
Mariborska vstopna točka. Foto: BoBo

V Podravju nestrpno čakajo na nove pošiljke zaščitne opreme, saj je povpraševanja po njej zelo veliko. Kar dobijo, takoj razdelijo, je za Slovensko tiskovno agencijo povedala vodja mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje Ivanka Grilanc. Mariborska izpostava pokriva 22 občin.

Dosedanje zaloge so razdelili občinam predvsem za ranljive skupine, kot so domovi za starejše, centri za pomoč na domu, pogrebna služba in taksi službe.

Da zaloge zaščitne opreme hitro kopnijo, je povedal tudi vodja štaba Civilne zaščite Mestne občine Maribor Aleš Ciringer. Upa, da bodo državne oblasti držale obljubo in dobavile več takšne opreme, saj je povpraševanja res veliko. "Razumem, da je zdravstvo na prvem mestu, so pa določena javna podjetja, ki morajo prav tako delati, da se vse skupaj ne ustavi," je dejal.

V mariborskem zdravstvenem domu imajo zaščitne opreme za zdaj dovolj. Pomočnik direktorja zdravstvenega doma Aleksander Jus je ob tem pozval ljudi k racionalni rabi, da bo te opreme dovolj za vse. "Vsi moramo skrbno ravnati s to opremo," je poudaril.

Tudi v Podravju, kjer imajo za zdaj potrjenih 28 primerov okužb z novim koronavirusom, ugotavljajo, da ljudje še vedno ne upoštevajo izdanih priporočil.

Lenarške trgovke so v javnem pozivu opozorile, da kupci, ki prihajajo v trgovino, še vedno ne upoštevajo navodil o uporabi rokavic. Nekateri se celo posmehujejo razkuževanju nakupovalnih vozičkov in košar, ali pa trgovkam, ki nosijo zaščitno opremo. Zato je občinski štab Civilne zaščite znova opozoril občane, da je položaj resen in da se morajo tega tudi zavedati.

Že v torek so v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor opozorili, naj ljudje, ki so v samoizolaciji, ne hodijo okoli in se hvalijo, da so okuženi in da jim nič ni. "Da, tudi take imamo," so navedli.

Mestna občina Maribor je danes vzpostavila spletno stran za občane, na kateri bodo podajali ključne lokalne informacije glede delovanja mesta v izrednih razmerah spopadanja z novim koronavirusom. Na njej bodo lahko posamezniki ponujali svojo pomoč ali pa prosili zanjo, v prihodnjih dneh pa načrtujejo tudi objavo bloga mladih mariborskih zdravnikov v zvezi z virusom.

Mariborske ulice in trgi sicer te dni samevajo, saj delujejo le najnujnejše službe in storitve. Sameva tudi največje mariborsko nakupovalno središče Europark, saj poslujejo le prodajalne z živili, medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, lekarna, pošta in banka.

Župan Občine Hoče - Slivnica Marko Soršak je danes na družbenih omrežjih objavil seznam ponudnikov hrane iz občine in okolice, ki imajo v ponudbi živila in zagotavljajo dostavo ali prevzem na lokaciji. "Spodbujanje lokalnih ponudnikov in krepitev zdravja z lokalno pridelano kvalitetno hrano je sedaj ključnega pomena," je zapisal.

Kot še v nekaterih drugih občinah so tudi v občinah Duplek in Sveti Andraž v Slovenskih goricah danes izdali prepoved kurjenja v naravnem okolju, da ne bi morebitni požari dodatno obremenjevali lokalnih gasilcev.

Pahor prosil za pospešitev naročanja

Foto: STA/Nebojša Tejić
Foto: STA/Nebojša Tejić

Predsednik države Borut Pahor je v videokonferenci s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen prosil, da Evropska komisija pospeši proces javnega naročanja za medicinsko opremo, so sporočili z njegovega urada. Von der Leyenova je povedala, da je najkrajši možni rok za prijavo ponudnikov šest dni, vendar je problem na strani ponudbe, komisija pa da vlaga velike napore.

Sogovornika sta se strinjala v oceni, da bo pandemija novega koronavirusa upočasnila gospodarsko rast, na kar je treba biti pripravljen. Predsednica komisije je predstavila ključne ukrepe na področju državnih pomoči in pakta stabilnosti in rasti, s pomočjo katerih države same lahko ukrepajo, da zaščitijo predvsem mala in srednja podjetja.