Ameriški zdravstveni regulatorji so proti tretjemu odmerku Pfizerjevega cepiva. Foto: EPA
Ameriški zdravstveni regulatorji so proti tretjemu odmerku Pfizerjevega cepiva. Foto: EPA

FDA in Center za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) sta skoraj nemudoma odgovorila, da tretji odmerek za zdaj ni potreben.

Ministrstvo za zdravje ZDA je po sestanku s Pfizerjem sporočilo, da v tem trenutku cepljeni Američani ne potrebujejo tretjega odmerka. Pfizer je sporočil le, da je bil sestanek produktiven, kmalu pa bodo objavili več podatkov.

"Cepiva zagotavljajo visoko stopnjo zaščite. Vlada bo pripravljena na tretji odmerek, če in ko bo znanost pokazala, da je potreben. Priporočilo FDA in CDC bo prišlo šele po temeljitem pregledu. Uradniki bodo še naprej spremljali podatke in javnost bo o vsem pravočasno obveščena," je sporočilo ministrstvo.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je v ponedeljek poudarila, da številni po svetu še vedno čakajo na prvi ali drugi odmerek cepiva, zagotavljanje cepiva revnim državam pa bi morala biti prioriteta.

FDA z novim opozorilom o neželenih učinkih cepiva Johnson & Johnson

Redek stranski učinek cepljenja s cepivom podjetja Johnson & Johnson je lahko razvoj redke nevrološke motnje. Foto: Reuters
Redek stranski učinek cepljenja s cepivom podjetja Johnson & Johnson je lahko razvoj redke nevrološke motnje. Foto: Reuters

Ameriška uprava za hrano in zdravila (FDA) je izdala novo opozorilo o neželenih učinkih cepiva Janssen podjetja Johnson & Johnson, in sicer o povečanem tveganju za razvoj redke nevrološke motnje v šestih tednih po cepljenju. Možnost za pojav Guillain-Barrejevega sindroma (GBS) po cepljenju so sicer "zelo majhne", je sporočila FDA.

Ob tem je opozorila, naj tisti, ki so bili cepljeni s cepivom Johnson & Johnson, poiščejo zdravniško pomoč, če čutijo oslabelost mišic, mravljince, se težko premikajo ali če imajo težave z mimiko.

V ZDA je bilo s cepivom Johnson & Johnson cepljenih okoli 12,8 milijona ljudi, doslej so prijavili 100 primerov pojava omenjenega sindroma, ki povzroči oslabelost mišic ali celo ohromelost, kar pa ne traja dolgo. Imunski sistem napada mielinsko ovojnico živcev, kar se kaže kot oslabelost, mravljinčenje ali omrtvičenost okončin, pogost simptom je prizadetost obraznih mišic.

Tisti, ki so poročali o sindromu, so večinoma moški, starejši od 50 let. Večino so hospitalizirali, en človek pa je umrl. V ZDA na leto potrdijo od 3000 do 6000 primerov omenjenega sindroma.

FDA je dodala, da pri cepivu Moderne in Pfizerja niso potrdili primerov Guillain-Barrejevega sindroma.

V Indiji bodo proizvajali Sputnik V

Ruske oblasti so z indijskim proizvajalcem cepiv Serum Institute dosegle dogovor, da bo ta proizvajal po 300 milijonov odmerkov cepiva Sputnik V na leto. Prve odmerke pričakujejo septembra.

"Strateško partnerstvo je pomembna etapa za bistveno povečanje naših proizvodnih zmogljivosti," je povedal Kiril Dmitrijev, direktor ruskega investicijskega sklada (RDIF), ki je financiral razvoj Sputnika V. Dejal je, da se je prenos tehnologije že začel in da začetek proizvodnje pričakujejo v prihodnjih mesecih.

Izvršni direktor podjetja Serum Institute Adar Poonawalla je ob tem povedal, da je ob potrditvi visoke učinkovitosti in varnosti ruskega cepiva pomembno, da bo Sputnik V čim prej na voljo ljudem v Indiji in po svetu.

Sputnik je bil sprva sprejet z nezaupanjem, saj so ga odobrili še pred obsežnim testiranjem na ljudeh, t. i. tretjo klinično fazo testiranja. Pozneje so ga podprli mednarodni strokovnjaki, s čimer se je povečalo tudi zaupanje vanj. Doslej so ga v 67 državah odobrili za uporabo.

Indijsko podjetje sicer proizvaja tudi več drugih cepiv proti covidu-19, med drugim cepivo britansko-švedskega podjetja AstraZeneca.