Poziv k podaljšanju časa, ki ga imajo za nakupe najranljivejše skupine, so na vlado naslovile številne organizacije in združenja. Mercator Foto: BoBo
Poziv k podaljšanju časa, ki ga imajo za nakupe najranljivejše skupine, so na vlado naslovile številne organizacije in združenja. Mercator Foto: BoBo
Vlada bo vztrajala pri napotitvi vojske na mejo, policija že izvaja nadzor znotraj države

Upokojenci lahko nakupe opravijo le v omenjenem času – med 8. in 10. uro ter v zadnji uri delovanja trgovine – so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Vlada je odlok spremenila na današnji dopisni seji in ga spremenjenega že objavila v uradnem listu.

Pozivom k daljšemu časovnemu intervalu, v katerem lahko trgovine obiščejo zgolj upokojenci in ranljive skupine, so se danes pridružili tudi pri Sindikatu upokojencev Slovenije in koalicijski stranki DeSUS. Slednja je gospodarskemu ministrstvu predlagala, da bi upokojenci lahko nakupovali med 8. in 10. uro ter med 13. in 15. uro.

Stranka DeSUS meni, da omejitev nakupovalnega intervala za upokojence in druge ranljive skupine na čas med 8. in 10. uro ni bila najustreznejša, saj je to okno za več kot 650.000 ljudi. K podaljšanju nakupovalnega časa za starejše, nosečnice in invalide sta v četrtek pozvala tudi zagovornik načela enakosti Miha Lobnik in združenje Srebrna nit. Oba sta predlagala, naj se časovno okno podaljša za dve uri, in sicer od 8. do 12. ure.

Vlada omejila prodajo nekaterih zdravil

"Varovanje ranljivih skupin pred okužbo s koronavirusom je prioriteta. Nujno pa je tudi, da imajo vsi dostop do nakupa osnovnih živil," je zapisal Lobnik in dodal, da se je v praksi izkazalo, da je odmerjeni nakupovalni čas za skupino, ki predstavlja skoraj tretjino prebivalstva Slovenije, prekratek.

Da se je kar nekaj upokojenk in upokojencev obrnilo na njih zaradi časovne omejitve nakupa v trgovinah, so sporočili tudi iz Zveze društev upokojencev Slovenije.

Najranljivejšim skupinam dodatna ura za nakupovanje
Upokojenci naj bi imeli za nakupe premalo časa
Razcvet spletne prodaje

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.