Nekaj postelj je po njegovih besedah še na razpolago, prav tako pa njihovo število dodatno dnevno povečujejo tako na običajnih oddelkih kot v intenzivnih enotah. Poudaril je tudi, da je vedno večja težava tudi naraščajoče število okuženih zdravstvenih delavcev.

Tomaž Gantar. Foto: BoBo
Tomaž Gantar. Foto: BoBo

Kaj se lahko glede na sprejete ukrepe še stori?
"Nihče ni razmišljal, da bo učinek takojšen. Pričakujemo lahko umiritev v roku tedna, desetih dni, ne pa dosti prej. Upam, da to obdobje zdržimo. Naredili bomo vse, da se bodo lahko ljudje, ki bodo potrebovali bolnišnično zdravljenje, zdravili naprej. In da bodo ukrepi ustavili ogromno širjenje števila okuženih. Dejansko to predstavlja veliko obremenitev za zdravstveni sistem," je za TV Slovenija še povedal minister Gantar.

Prekinitev nenujnih operativnih in preventivnih storitev

Z odredbo, ki jo je izdalo ministrstvo za zdravje, se začasno prekinja izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev in nenujnih operativnih posegov, če njihova opustitev nima neposrednih negativnih posledic za paciente. Izjeme so onkološke storitve ter obravnave nosečnic in novorojencev, cepljenja in medicina športa, piše v danes objavljeni odredbi.

Kot je zapisano, se prekine izvajanje vseh preventivnih zdravstvenih storitev, vključno z zdravstvenimi storitvami v centrih za krepitev zdravja in zdravstvenovzgojnih centrih ter s preventivnimi storitvami v ambulantah družinske medicine (referenčne ambulante).

Izjema so presejalni programi za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka, preventivna obravnava nosečnic, porodnic in novorojencev, preventivni pregledi otrok do dopolnjenega prvega leta starosti, preventivne storitve na področju medicine dela, prometa in športa, cepljenje in druge preventivne zdravstvene storitve, katerih opustitev bi lahko imela neposredne negativne posledice za zdravje pacienta, piše v odredbi, ki je danes objavljena v uradnem listu.

Bolnišnice bodo prilagajale število specialističnih pregledov in prekinile izvajanje operativnih posegov, razen tistih s stopnjo nujno in zelo hitro, onkoloških storitev ter obravnav nosečnic, porodnic in novorojencev.

Odredba predvideva tudi, da se koncesionarji lahko vključujejo v delo izvajalcev zdravstvene dejavnosti, ki izvajajo bolnišnično zdravstveno dejavnost, v okviru dejavnosti in na območju, kjer koncesionar opravlja koncesijsko dejavnost.

Strokovno utemeljenost ukrepov iz te odredbe minister za zdravje ugotavlja vsakih 14 dni.

Bojana Beović. Foto: BoBo
Bojana Beović. Foto: BoBo

Beović: Številke bodo še rasle
Vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je za Radio Slovenija dejala, da je visoke številke okuženih ne presenečajo: "Tak potek je neizogiben, če poznamo, kako se bolezen širi."

"Številke bodo naraščale. Vprašanje, ali ne bomo ob tako visokem številu pozitivnih testov spremenili načina testiranja, saj je takšno delo nemogoče, podatke o gibanju epidemije pa dobimo že iz podatka, koliko ljudi je sprejetih v bolnišnico," je dejala.

Strokovna skupina ne razmišlja o dodatnih ukrepih, saj bi že ti, ki so v veljavi zdaj, morali učinkovati, je še pojasnila.

Dogajanje, povezano z novimi ukrepi in epidemiološkimi razmerami v državi, ves dan ažurno spremljamo v spodnji aplikaciji.