Foto: EPA
Foto: EPA

Pandemija je najhuje prizadela Južno Afriko, Maroko, Egipt, Etiopijo in Nigerijo. V Namibiji s poltretjim milijonom prebivalcev so do zdaj potrdili le 38.000 primerov okužbe, v Tanzaniji in na delno avtonomnem otoku Zanzibarju pa so še pred enim tednom trdili, da pri njih te bolezni ni.

Oblasti v Tanzaniji uradnih podatkov o okužbah ne objavljajo vse od aprila, predsednik John Magufuli pa je razglasil, da covid-19 v državi ni več prisoten. Otok Zanzibar, ki je del Tanzanije, pa se predstavlja kot turistična destinacija, ki je koronavirus ni dosegel.

Preteklo nedeljo je tanzanijski predsednik vendarle priznal, da je državo zajela epidemija. To je storil štiri dni po tem, ko je podpredsednik Zanzibarja umrl za covidom-19, država pa mora omejitvene ukrepe še sprejeti.

Afrika je sicer celina, ki jo je pandemija najmanj prizadela. Eden izmed razlogov je, da je povprečna starost prebivalstva le 19 let. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) bo v okviru mednarodne pobude za pravično razdelitev cepiva Covax do konca leta revnejšim afriškim državam zagotovila skupno dve milijardi odmerkov cepiv proti covidu-19. Prve odmerke sta ta teden prejeli Gana in Slonokoščena obala.

"Slonokoščena obala spada med 27 tistih držav, ki so uspešno zajezile epidemijo in v katerih gospodarstvo ni utrpelo velike škode. Zato smo tudi dobili to pošiljko," je dejal zdravstveni minister Slonokoščene obale Euene Aka-Aouele.

V Južni Afriki so medtem začeli cepljenje prebivalstva, med drugim s cepivom podjetja Johnson & Johnson. To naj bi bilo učinkovito proti južnoafriški in brazilski različici koronavirusa, potreben pa je samo en odmerek.

V Afriki potrdili okoli štiri milijone okužb