Turisti v Brugesu v Belgiji. Foto: Reuters
Turisti v Brugesu v Belgiji. Foto: Reuters

V to številko, ki jo je sporočilo špansko ministrstvo za zdravje, pa niso vključeni podatki iz Kastilje-La Manche in Baskije.

To je najvišje število dnevnih okužb odkar je Španija junija odpravila splošno karanteno.

Skupno število do zdaj potrjenih okužb je v eni najhuje prizadetih evropskih držav, v kateri se epidemija znova slabša, že preseglo 300.000.

Plaža v San Sebastianu v Baskiji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Plaža v San Sebastianu v Baskiji. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Poleg tega je v zadnjem tednu umrlo še 34 bolnikov s covidom-19, s čimer se je skupno število smrtnih žrtev povzpelo na 28.498.

Španija je bila v pandemiji koronavirusne bolezni 19 ena najhuje prizadetih evropskih držav, v kateri so izredne razmere s strogimi omejitvenimi ukrepi trajale skoraj sto dni.

Na prizadetih območjih so oblasti med drugim omejile delovanje nočnih klubov in poostrile denarne kazni za tiste lokale, ki ne bi upoštevali omejitev, pa tudi za prebivalce, ki ne nosijo mask, kjer je to obvezno.

Vlada sicer zagotavlja, da so razmere pod nadzorom in da je Španija varna turistična destinacija.

  • V Belgiji skokovito naraščanje okužb

Belgija je v zadnjih dveh tednih v primežu novega skokovitega naraščanja okužb, zato oblasti znova zaostrujejo zaščitne ukrepe. Vsi, ki vstopajo v Belgijo, pa se morajo predhodno prijaviti na posebni spletni strani.

V Belgiji je po novem obvezna nošnja maske tudi na prostem. Foto: Reuters
V Belgiji je po novem obvezna nošnja maske tudi na prostem. Foto: Reuters

Nošenje obraznih mask je po novem obvezno tudi na tržnicah in nakupovalnih ulicah, kazen za kršilce je 250 evrov. Brez mask ni mogoče niti na plaže in promenade obmorskih letovišč.

Več kot polovica novih okuženih je z območja pristaniškega mesta Antwerpen, kjer so mestne oblasti uvedle policijsko uro, lokali se morajo zapreti ob 23. uri, do 6. ure pa gredo lahko na ulice le tisti, ki gredo na delo ali po najnujnejših opravkih.

11-milijonska Belgija je med najhuje prizadetimi evropskimi državami, od izbruha pandemije je bilo potrjeno okuženih več kot 70.000 ljudi, umrlo pa je že skoraj 10.000 ljudi.

  • Avstrija znova z dvomestnim številom novih okužb

V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 85 novih okužb z novim koronavirusom, od tega največ, 24, na Dunaju. To je že peti dan zapored, ko v državi zaznavajo dvomestno število novih okužb, potem ko jih je bilo prejšnji petek še 175.

V avstrijskih bolnišnicah se za covidom-19 trenutno zdravi 115 ljudi, od tega 25 na oddelkih za intenzivno nego.

Skupno so do zdaj v Avstriji potrdili več kot 21.500 okužb, skoraj 19.500 jih je že ozdravelo. Umrlo je 719 ljudi.

  • Grški premier za porast primerov krivi domačine

Grki naj bi se v zadnjem času preveč
Grki naj bi se v zadnjem času preveč "razpustili". Foto: Reuters

Znaten porast primerov zaznava tudi Grčija, ki je bila sicer ena manj prizadetih držav v pandemiji. A kljub precejšnjemu številu turistov, ki preživljajo dopust v državi, oblasti za skok okužb krivijo domačine in njihovo pretirano "sproščenost".

V torek so v Grčiji zaznali 121 novih primerov okužb, kar je največ od 22. aprila.

Kot je poudaril premier Kiriakos Micotakis, je le 10 odstotkov primerov vnesenih, zaradi česar porast pripisuje pretirani samozadovoljnosti Grkov in nedoslednemu spoštovanju ukrepov.

  • V Italiji rahljanje ukrepov

Slika je precej boljša v Italiji, kjer napovedujejo dodatno rahljanje ukrepov, ki so jih sprejeli v boju proti virusu.

V Italiji so napovedali dodatno rahljanje ukrepov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
V Italiji so napovedali dodatno rahljanje ukrepov. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Premier Giuseppe Conte namreč razmišlja o obuditvi turizma z ladjami za križarjenje in kongresi, dovolili bi tudi sejme, bodo pa še naprej ostale zaprte diskoteke.

"Glede diskotek moramo biti previdni. Razumem nestrpnost lastnikov, ki želijo začeti znova, ampak v diskotekah ne moremo vzdrževati razdalje, grožnja je prevelika," je dejal premier.

Conte je ob tem napovedal pomoč italijanskemu gostinstvu. Vlada naj bi razmišljala, da bi gostom restavracij povrnili 20 odstotkov njihovih izdatkov, če plačajo s kartico in to javijo prek posebne aplikacije.

Ukrep naj bi veljal od septembra do konca leta. Enkratni bonus v znesku 5000 evrov pa naj bi pomagal barom, kavarnam in restavracijam.

Vlada naj bi načrtovala tudi bon v znesku 500 evrov za revnejše družine, s katerim bi si lahko kupile računalnike ali tablice. V ta namen bo vlada sprostila 200 milijonov evrov. Še 20 milijonov evrov pa bo ministrstvo za kulturo namenilo organizatorjem razstav in dogodkov, ki so utrpeli škodo med krizo.

V Italiji je zaradi covida-19 umrlo skoraj 35.000 ljudi, skupno pa so potrdili več kot 243.000 okužb.

  • Azori s karanteno kršili ustavo

Azori. Foto: Reuters
Azori. Foto: Reuters

Zanimiva razsodba, vezana na epidemijo, pa prihaja iz Portugalske.

Tamkajšnje ustavno sodišče je namreč razsodilo, da so Azorski otoki, ki ležijo 1400 kilometrov od portugalske obale, kršili ustavo, ko so vsem letalskim potnikom ob prihodu na otočje odredili 14-dnevno karanteno.

Sodišče je zapisalo, da so otoške oblasti prišleke obravnavale, kot da služijo zaporno kazen, ko so jih obsodile na štiri hotelske stene, ne glede na to, ali so kazali simptome ali ne, poroča Guardian.

Regionalna vlada na Azorih je marca sklenila, da morajo vsi letalski potniki za 14 dni v hotelsko karanteno. Oblasti so sprva za hotelsko namestitev plačale, a so tistim, ki so na otočje prispeli od 8. maja dalje, dejali, da morajo stroške poravnati sami.