V številnih mestih po Braziliji je zdravstveni sistem na robu zloma. Foto: EPA
V številnih mestih po Braziliji je zdravstveni sistem na robu zloma. Foto: EPA

Skupno je doslej v povezavi s covidom-19 v Braziliji umrlo že več kot 282.000 ljudi. Potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom so našteli že več kot 11,6 milijona, od tega v zadnjem dnevu skoraj 84.000, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Brazilija, ki je januarja začela cepljenje proti covidu-19, je ena najhuje prizadetih držav v pandemiji. Tako po številu okužb kot smrti so pred njo le ZDA. Zdravstvene oblasti in znanstveniki se bojijo, da bo v državi kmalu v enem dnevu umrlo več kot 3000 covidnih bolnikov.

Epidemiološko stanje v državi se izrazito slabša vse od februarja, bolnišnice pa so marsikje na robu zloma. V 24 od 26 zveznih držav so postelje na enotah za intenzivno nego zasedene v 80 ali celo več odstotkih.

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki novemu koronavirusu vse od začetka ne pripisuje velikega pomena, že dvomi tudi o smiselnosti cepljenja. V ponedeljek je imenoval novega ministra za zdravje, že četrtega v obdobju pandemije covida-19.

V ZDA padec števila okužb in smrti

V ZDA medtem zadnje tedne opažajo padec števila okužb in smrti. Hkrati se pojavljajo nova posamezna žarišča, trenutno to velja za Michigan, Minnesoto, Maryland, New Jersey in mesto New York. V ZDA je v torek po podatkih ameriške Univerze Johnsa Hopkinsa umrlo 740 covidnih bolnikov, potrdili so 56.600 novih okužb.

Skupno število hospitaliziranih zaradi covida-19 v bolnišnicah po ZDA je padlo na 41.000. Cepljenje proti covidu-19 v ZDA poteka brez zapletov. Na dan v državi cepijo 2,4 milijona ljudi, vsaka zvezna država pa je doslej cepila najmanj deset odstotkov prebivalstva. V ZDA je doslej vsaj en odmerek cepiva prejela večina starejših od 65 let.

V ZDA je od začetka epidemije umrlo 537.000 covidnih bolnikov, okužbo z virusom pa so potrdili pri skupno 29,55 milijona ljudeh.

Umirjanje epidemije je v ZDA povečalo potovanja in od četrtka do nedelje so imeli na ameriških letališčih povprečno na dan od 1,2 do 1,3 milijona potnikov, kar je največ od začetka epidemije marca lani.

Direktorica ameriškega centra za nadzor nad nalezljivimi boleznimi (CDC) Rochelle Walensky je pozvala ljudi, naj ostanejo previdni, ker epidemija v ZDA še ni končana. Pri tem je opozorila na stanje po Evropi, posebej v Franciji in Italiji. "Preprosto so preusmerili pozornost in prosim vas, da to vzamete kot svarilo za nas," je sporočila Američanom.

Z vsaj enim odmerkom cepljenih 111 milijonov ljudi v ZDA