Nekateri cepilni centri bodo delali tudi ob koncu tedna. Foto: BoBo/Borut Živulović
Nekateri cepilni centri bodo delali tudi ob koncu tedna. Foto: BoBo/Borut Živulović

Prošnja ministra za zdravje Janeza Poklukarja zdravstvenim domovom in bolnišnicam na četrtkovem skupnem sestanku naj bi zato bila, da naj bodo cepilni centri odprti vsaj v soboto, po možnosti pa tudi v nedeljo.

Rozmanova je potrdila, da bo cepilni center v Zdravstvenem domu (ZD) Trebnje v soboto odprt od 8. do 11. ure. Nekaj težav pri zagotavljanju kadra so sicer imeli, vendar so jih že rešili. Da bodo v soboto cepili v zdravstvenem domu in na dveh lokacijah z mobilnimi enotami, je potrdil tudi direktor ZD Kamnik Sašo Rebolj.

"Zaradi povečanega zanimanja splošne populacije za cepljenje proti covidu-19 bo v cepilnem centru Celje v soboto od 9. do 12. ure potekalo cepljenje za nenaročene, cepili bomo s cepivom Pfizer/BioNTech," so sporočili tudi iz ZD-ja Celje.

Sorodna novica Logar: Pogoj PC za državno upravo dodatna odločitev vlade

Cepljenje brez naročanja

Ta konec tedna bo odprt tudi cepilni center Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor, kjer bodo v soboto in nedeljo cepili med 8. in 16. uro. Cepljenje brez naročanja bo potekalo pred stavbo mariborske infekcijske klinike. Vsi zaninteresirani lahko izbirajo med cepivom Pfizer/BioNTech in Janssen. "Za cepljene pripravimo tudi evropsko covidno potrdilo," so še sporočili z UKC Maribor.

Možnost cepljenja bo tudi v ljubljanskem nakupovalnem središču Citypark, kjer bo cepljenje potekalo danes in v petek, 24. septembra. Vsi zainteresirani se lahko cepijo od 16. do 19. ure. "Mobilna enota ima na voljo dve različni cepivi, Pfizer/BioNTech in Janssen," so sporočili iz Cityparka.

V ZD Koper bodo množično cepljenje v cepilnem središču na Dellavalejevi ulici 3 izvajali v soboto med 9. in 16. uro in v nedeljo med 9. in 12. uro.

Tudi nekateri gorenjski zdravstveni domovi zaradi izrednega zanimanja za cepljenje ta konec tedna pripravljajo posebne cepilne akcije. ZD Kranj na cepljenje v kranjsko vojašnico vabi v soboto med 9. in 15. uro. Na voljo bodo cepiva Pfizer/BioNTech, Moderna in AstraZeneca.

V ZD Tržič dodaten termin odprtega cepljenja pripravljajo v soboto od 8.30 do 12.30 oziroma do porabe zalog cepiva. Na voljo bosta cepivi Pfizer/BioNTech in Janssen. Cepili bodo po vrstnem redu glede na prihod, pri tem pa ljudi prosijo za strpnost.

V ZD Škofja Loka bodo cepili tako v soboto kot v nedeljo med 9. in 18. uro, in sicer na vhodu pri lekarni.

6528 PCR-testov in 1143 okužb, umrlo šest bolnikov

V četrtek so opravili 6528 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom, 1143 jih je bilo pozitivnih, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Delež pozitivnih testov je bil 17,5-odstoten. Po oceni NIJZ-ja je v državi trenutno 12.422 aktivnih primerov okužbe, kar je 533 več kot dan prej.

V bolnišnicah se zdravi 348 covidnih bolnikov, od tega jih je 86 na intenzivni negi.

V četrtek je umrlo šest covidnih bolnikov.

Delež pozitivnih PCR-testov je bil v četrtek za 2,2 odstotne točke nižji kot dan prej.

V četrtek so opravili tudi 31.268 hitrih testov, ki jih v primeru pozitivnega izvida preverijo še s PCR-testom.

V zadnjih dveh tednih so pri nas potrdili 587 okužb na 100.000 prebivalcev, to povprečje se je v primerjavi z dnevom prej povečalo za 25. Povprečje v zadnjih sedmih dneh je 1017 okužb, to je 20 več kot dan prej.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.068.987 ljudi, z vsemi odmerki pa 958.803 ljudi, kažejo podatki NIJZ-ja.