Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc je pojasnil, da bodo nekatere nove izjeme veljale v devetih statističnih regijah z ugodnejšo epidemiološko sliko.

Med izjeme spadajo tudi specializirane prodajalne z otroškim programom, ki bodo edine smele prodajati otroška oblačila in obutev.

Druge trgovine še vedno ne bodo smele ponujati omenjenega otroškega programa.

Med nove izjeme spadajo še premične stojnice za prodajo kmetijskih izdelkov in proizvodov kmetovalcev ter servisne delavnice, kjer se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerji, avtomehaniki, avtoličarji, servisi koles ...). Avtopralnice med izjeme niso vključene.

Prodaje storitev in blaga, ki so trenutno dovoljene

Po vsej državi so trenutno lahko odprte le živilske trgovine, lekarne, bencinski servisi, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki in kmetijske prodajalne.

Dovoljene so poštne, finančne in geodetske storitve, dimnikarske storitve (pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo dimnikarske storitve, prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave) in dostavna služba.

Dovoljena so gradbena dela, pri izvajanju katerih ni stika s potrošniki, ter individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve. Mogoč je osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalen stik s potrošniki, med 6. in 21. uro. Konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno. Delujejo lahko tudi tržnice s hrano, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij, čistilni servisi in čistilnice ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja, mogoče pa so tudi storitve frizerskih salonov ter medicinske pedikure in manikure.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

1445 okužb

V sredo je bilo po 4813 PCR-testih potrjenih 1166 okužb. Po 6786 hitrih antigenskih testih (HAT) pa je bilo potrjenih 279 okužb. V bolnišnici se zdravi 1159 bolnikov s covidom-19, 183 jih potrebuje intenzivno nego. V sredo je umrlo 27 bolnikov s covidom-19.

Pozitivnih je bilo 24,2 odstotka odvzetih PCR-brisov in 4,1 odstotka vseh HAT-testov. Skupno je bilo potrjenih 1445 okužb.

Največ okužb je bilo v Ajdovščini (21), Brežicah (32), Celju (33), Domžalah (26), Kopru (46), Krškem (29), Murski Soboti (25), Novi Gorici (33), Novem mestu (58). V Ljubljani je bilo potrjenih 176 okužb, v Mariboru pa 75.

Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh znaša 1225, število hospitaliziranih pa se je znižalo in je znašalo 1159. Trenutno se nahajamo v rdeči fazi vladnega načrta sproščanja ukrepov.

Štirinajstdnevna incidenca, število potrjenih primerov na 100.000 v zadnjih 14 dneh, na ravni države trenutno znaša 922, najvišja ostaja v regijah Goriška, Posavska in JV Slovenija, medtem ko je najnižja v primorsko-notranjski, osrednjeslovenski in obalno-kraški regiji.

Na ravni države sedemdnevna incidenca (potrjeni primeri na 100.000 prebivalcev) znaša 408. Najvišja je v posavski regiji (634), sledita Goriška in JV Slovenija. Najnižja je v koroški regiji (304), sledita podravska in osrednjeslovenska regija.

Odločitev za sproščanje ukrepov je temeljila na torkovih podatkih. Med 12 regijami je devet rdečih in tri črne. Podatki NIJZ-ja o sedemdnevnih okužbah kažejo, da sedemdnevno povprečje v osrednjeslovenski regiji znaša 292 potrjenih primerov, v koroški in primorsko-notranjski regiji pa znaša 30.

Kakšni so zadnji epidemiološki podatki?

1159 bolnikov v bolnišnicah

V sredo je bilo v bolnišnice sprejetih 100 bolnikov, 26 manj kot v torek. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 95 pacientov, kar je manj kot v torek, ko jih je bilo odpuščenih 125. Na intenzivni negi se je zdravilo 183 bolnikov s covidom-19, dva več kot v torek. Skupno je bolnišnično oskrbo potrebovalo 1159 bolnikov, 19 manj kot v torek.

V UKC Ljubljana so imeli 305 covidnih bolnikov, sedem manj kot dan prej; 51 jih je potrebovalo intenzivno terapijo. V bolnišnicah je umrlo 25 bolnikov s covidom-19, dva pa v domovih za starejše, skupaj 27.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Inšpektorji izrekli 28 sankcij

V preteklem tednu je zdravstveni inšpektorat skupaj z drugimi inšpekcijskimi organi opravil 3615 nadzorov, povezanih z obvladovanjem epidemije covida-19. Izrekli so 28 prekrškovnih sankcij, 337 opozoril in izvedli 91 upravnih ukrepov.

Policija pa je med 12. in 18. januarjem izrekla 967 opozoril in uvedla 431 prekrškovnih postopkov. 92 je bilo prijav o kršitvah odloka na policijo, sami policisti pa so odkrili 1237 kršitev. Na meji je v tem obdobju policija izdala 4312 potrdil o napotitvi v karanteno na domu, kar je za 39 odstotkov manj kot teden prej. Glede na državo prihoda je bilo največ napotitev v karanteno za tiste, ki so pripotovali iz Bosne in Hercegovine, Kosova, Severne Makedonije in Hrvaške.

Prvo rahljanje omejitev ukrepov