Po podatkih Sledilnika za covid-19 je bil delež pozitivnih izvidov med PCR-testi 25,9-odstoten, delež odkritih okužb med hitrimi testi pa 5,1-odstoten. Povprečje preteklih sedmih dni je 1297 okužb. V bolnišnici se zdravi 1178 bolnikov s covidom-19, intenzivno nego jih potrebuje 181. V torek je umrlo 26 obolelih s covidom-19.

Prehajanje v fazo, ki predvideva sproščanje ukrepov

Potem ko je dnevno povprečje okuženih v zadnjem tednu po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje že prej padlo pod mejo 1350 (po podatkih za ponedeljek je znašalo 1327), kar je pogoj za prehod v rdečo fazo ukrepov, je pod mejo, ki predvideva sproščanje ukrepov po podatkih za torek padlo tudi število hospitaliziranih.

Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Prehod v rdečo fazo je predviden, ko se število hospitaliziranih spusti pod mejo 1200. V bolnišnicah se je v torek zdravilo 22 bolnikov manj kot dan prej, šest manj jih je potrebovalo intenzivno nego, in sicer 181.

Zdravstveni inšpektorat odkril 297 cepljenj mimo strategije

Zvečer je vlada sporočila, da se je seznanila s poročilom o izvajanju nadzora cepljenja proti covidu-19. ZIRS je nadzor opravil na 20 cepilnih mestih iz seznama Nacionalne strategije, poleg njih tudi na Onkološkem inštitutu zaradi sumov na neskladnosti. V postopku je bilo ugotovljenih 14.144 skladnih cepljenj in 297 neskladnih cepljenj. Vnosi cepljenj v ErCO so bili do 17. januarja 2021 v 86 odstotkih nepopolni in v 14 odstotkih popolni.

V 6 zdravstvenih ustanovah je bilo zaznano cepljenje oseb zunaj nacionalne strategije, največ na Onkološkem inštitutu kjer so zaznali 233 cepljenih oseb zunaj strategije cepljenja, v ZD-ju Velenje 25, v ZD-ju Grosuplje 23, v SB-ju Jesenice 10, v ZD-ju Domžale 5 in v SB-ju Nova Gorica 1.

Opravljen je bil tudi nadzor uporabe šeste doze. Največ jih je bilo s 6. odmerkom cepljenih v UKC-ju Ljubljana, najboljšo procentualno realizacijo (20 odstotkov) pa so imeli v bolnišnici Golnik, SB Murska Sobota, Onkološki inštitut in SB Slovenj Gradec.

Epidemiološke razmere v podravski regiji

Na tiskovni konferenci je predstojnik Območne enote NIJZ-ja Maribor Simonovič podrobneje predstavil epidemiološke razmere v podravski regiji: "Od začetka decembra naprej zaznavamo zelo počasen, vendar stabilen upad števila novih primerov okužbe. V predpreteklih dveh tednih smo ugotovili 1005 primerov na 100 tisoč prebivalcev v 14 dneh, kar nas je že takrat uvrstilo pod povprečje Slovenije." Trenutno je največ okužb v starostnih skupinah med 35. in 64. letom starosti.

Razveseljuje to, da je v teh največjih urbanih središčih v regiji – v mestni občini Maribor, v Slovenski Bistrici in na Ptuju – obremenjenost prebivalstva z novimi okužbami vse manjša.

Zoran Simonovič

Tudi 7-dnevna incidenca po njegovih besedah kaže na dober trend. "Če upoštevamo še podatke za 18. in 19. januar, je v podravski regiji številka okužb že pod 200 primerov v povprečju na dan v enotedenskem obdobju. To podravsko regijo uvršča iz črne epidemiološke faze v rdečo."

Predvsem je pomembno, dodaja Simonovič, da je delež umrlih stanovalcev domov za starostnike v dnevnem številu vseh umrlih vse nižji.

Nove bolezni otrok, povezane s covidom

Podatki o viru okužbe v prvih dveh tednih januarja

Glede na okužene, pri katerih je epidemiološki službi uspelo ugotoviti, kje je najverjetneje prišlo do okužbe, lahko po besedah Simonoviča ugotavljajo, da se največji delež novih okužb zgodi znotraj družine. Nekoliko je v porastu tudi delež tistih, ki se najverjetneje okužijo na delovnem mestu. Na drugem oziroma tretjem mestu pa še vedno ostajajo zasebna druženja, ki so kljub vsemu pomemben vir nadaljnjega širjenja okužbe.

"Razveseljuje pa, da je vse manjši delež tistih, ki se okužijo v DSO-jih oz. socialnovarstvenih zavodih." Novembra in decembra so znaten delež med vsemi potrjenimi primeri predstavljali oskrbovanci DSO-jev. V januarju je teh vedno manj. Razloga sta lahko dva, nadaljuje Simonovič: eden je povezan s tem, da je velika večina stanovalcev za covidom-19 že zbolela – pri veliki večini teh institucij je prišlo do okužbe med 60 in 90 odstotki vseh oskrbovancev. Le v treh domovih se je okužilo med 30 in 50 odstotki stanovalcev – drugi pa je lahko tudi cepljenje. V mariborski regiji so po njegovih besedah začeli cepiti takoj naslednji dan po prejetju cepiva – v nedeljo, 27. decembra.

Cepiva še vedno daleč premalo

V ptujskem domu upokojencev cepili skoraj polovico stanovalcev

V Domu upokojencev Ptuj, ki z okoli 700 posteljami v petih enotah velja za enega večjih v državi, so doslej cepili 293 stanovalcev, ki so danes prejeli še drugi odmerek cepiva. Čeprav so se v prvem valu okužbam z novim koronavirusom izognili, so v drugem tudi pri njih našteli veliko obolelih, a sodijo v spodnji del lestvice umrljivosti v državi.

Sorodna novica Trenutno v Sloveniji proti covidu-19 cepljena dva odstotka ljudi

Načrt, ko bodo količine cepiv velike

Trenutno se v regiji intenzivno pripravljajo na čas, ko bodo v državo prihajale večje količine cepiva različnih proizvajalcev. "Želimo si čim hitrejšega cepljenja vseh starostnikov po prednostnih starostnih skupinah," poudarja predstojnik Območne enote NIJZ-ja. Nekatera cepilna mesta razvijajo rešitve za avtomatizirano naročanje tako velikega števila cepljenih na dan. "Po pogovoru z vsemi cepilnimi mesti lahko povem, da smo v regiji tudi pripravljeni na cepljenje do 20 tisoč oseb na teden," je še dodal.

Tudi država pripravlja poseben načrt, ko bodo začele prihajati velike količine cepiv. Slovenija si je do konca leta zagotovila dobrih šest milijonov in pol odmerkov, kar je več, kot potrebujemo, preostalo pa bo, kot se je odločila Evropska komisija, solidarnostno namenjeno revnejšim državam.

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, pristojen za koordinacijo logističnega dela cepljenja proti covidu-19, Jelko Kacin, je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil, da bo predvidoma prihodnji teden vladi predstavil logistični načrt izvedbe množičnega cepljenja proti covidu-19, ki ga pripravlja. Tako danes o podrobnostih načrta ni želel govoriti.

Prehajanje v rdečo fazo z rahljanjem vred?
Sorodna novica Brez pomoči nekateri trgovci in gostinci ne bodo preživeli