Kdaj lahko pričakujemo vrh epidemije?

Glede širjenja bolezni pri nas je kot dober znak označila to, da "smo nekako dosegli, da nimamo eksponentnega širjenja". "Imamo pa t. i. posamezne skupke, predvsem v domu za starejše, kar predstavlja to povečano število, ki se pojavlja v zadnjih dneh," je dejala.

Vsakršne napovedi o tem, kdaj lahko pričakujemo vrh epidemije, pa so tvegane: "Vemo premalo o sami bolezni, da bi lahko natančno napovedovali. Iz kitajskih izkušenj nekako vemo, da so se njihovi ukrepi kot učinkoviti pojavili po 12 dneh od uvedbe, s tem, da so bili seveda bistveno strožji, kot so pri nas."

Ob tem počasnem širjenju sicer računajo, da bomo ostali nekje v tem počasnem porastu in izrazitega vrha epidemije ne bo, je še povedala Logarjeva.

Niso v nevarnosti samo starejši in bolehni

Pri novem koronavirusu sicer velja, da so najbolj ogroženi starejši ljudje in tisti s pridruženimi zdravstvenimi stanji, kot so na primer sladkorna bolezen, bolezni srca in podobno.
Generalni direktor UKC-ja Ljubljana Janez Poklukar pa je že včeraj mlade opozoril pred "nonšalantnim in brezbrižnim vedenjem" v povezavi z novim koronavirusom: "Med našimi kritično bolnimi so tudi mlajše osebe, zato apel vsem: bolezen ne izbira."

Tudi pri zdravih mladih se pojavljajo hujše oblike bolezni, zato je Poklukar mlade pozval, naj se držijo navodil o omejevanju socialnih stikov in upoštevajo pozive, naj ostanejo doma.

Izpoved iz prve roke

Da je novi koronavirus res nadvse zahrbten, dokazujejo tudi pričevanja obolelih. Andrej Feguš se je konec februarja okužil na večerji pri prijateljih v soboto zvečer, prve simptome je začel čutiti v sredo. Začelo se je kot prehlad, neka virozica, malo čutiš po mišicah, je ta teden v pogovoru za Televizijo Slovenija pripovedoval novinarki Špeli Lobe.

"Kje je največja težava tega virusa? Ta virus je v tebi in ti ga veselo trosiš okoli, ko pri tebi nima še nobenih učinkov. Ne veš, da si kužen, počutiš se popolnoma normalno, popolnoma zdrav. Pri stikih z drugimi, s komunikacijo, pa prenašaš to na druge," je opozoril.

Bolnik: Ne da bi se zavedal, sem okužil 15 do 20 ljudi

Ko še ni vedel, da je okužen, in ni kazal nobenih znakov bolezni, se je udeležil sestanka. Ko je izvedel, da je pozitiven, je obvestil epidemiologa in vse udeležence. "Okužil sem ljudi, ki so bili tri metre stran od mene, s katerimi se nisem rokoval, s katerimi nisem imel nobenega bližnjega stika, bili smo pa v zaprtem prostoru. Na sestanku nas je bilo 12, okužil sem jih 10 od teh," je poudaril.

Sam je bil nato en teden doma, stanje je nihalo: "Potem pa se začne okoli osmega, desetega dneva zadeva lomiti. Ali bo šlo na boljše ali pa na slabše."

Pri Andreju je šlo na slabše in so ga nazadnje tudi hospitalizirali ter je teden dni ležal na infekcijski kliniki. "Dobil sem hudo pljučnico, shujšal sem osem kilogramov. Na koncu sem imel srečo, da so vse izpeljali brez dodatnega kisika. Ampak vsi nimamo take sreče. Z mano je bil v sobi 50 let star športnik, ki so ga potem morali prestaviti na intenzivno nego," pripoveduje.

Kot polaga na srce, je bistvenega pomena, da je treba spoštovati vse, kar nam naročijo – da se ne družimo, da ostanemo doma. "Ljudje se moramo zavedati, da je ta stvar izjemno kužna – sam sem okužil 15, 20 ljudi, oni so okužili vsak po 10 ljudi," našteva.

"Vsi se še vedno ne zavedajo resnosti te situacije – ostani doma, to ni parola, to ni pamflet, to je dejstvo in to je treba spoštovati. Izoliraj se, bodi odgovoren do drugih, če že ne do sebe," je sklenil.

Okužen tudi zapornik na Dobu

V petek se je sicer število okuženih povečalo za 52, na 684. Okužena sta tudi dva od 42 ljudi, ki so v karanteni v Velenju. Za MMC pa so tudi v Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni potrdili, da je pri njih prišlo do okužbe.

"Imamo prvi potrjen primer okužbe med zaprtimi osebami v ZPKZ Dob pri Mirni. Takoj so bili izpeljani postopki, ki smo jih predvideli v primeru potrjene okužbe. Sledili sta identifikacija in osamitev vseh, ki so bili z zaprto osebo v stiku. Gre za približno 20 ljudi," so nam sporočili z Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij. Dodajajo, da zaprti ni hospitaliziran in se dobro počuti.

Paznike, ki so bili v stiku z njim, so že napotili v domačo izolacijo. Foto: BoBo
Paznike, ki so bili v stiku z njim, so že napotili v domačo izolacijo. Foto: BoBo

V Španiji vsi negativni, v Sloveniji ne več

Ministrstvo za zdravje pa je potrdilo, da sta v Velenju, kamor so nastanili potnike iz Španije, okužena dva mlajša človeka, ki se dobro počutita, tako da ostajata v karanteni v Velenju. Po prihodu v karanteno v Velenje so vseh 42 potnikov znova testirali na okužbo z novim koronavirusom.

Na testiranju v Španiji so bili namreč izvidi vseh negativni. Testiranje bodo ponovili čez šest in nato še čez 14 dni, je pojasnil velenjski podžupan Peter Dermol.

Foto: BoBo
Foto: BoBo

V Postojni bodo testirali zaposlene in 40 stanovalcev doma starejših

Okužena sta tudi dva oskrbovanca ljutomerskega doma, okužbo pa so potrdili še pri zaposlenem v postojnskem zasebnem domu starejših Talita kum.

"Epidemiološka služba je takoj sprožila vse postopke po protokolu," so na Facebooku zapisali v Regijskem štabu Civilne zaščite (CZ) za Notranjsko. Zagotovili so potrebno število opreme za jemanje brisov, ki jo bodo prevzeli in pripeljali v Postojno. Postojnski zdravstveni dom bo zagotovil dodatno medicinsko osebje, ki bo na vstopni točki pred postojnskim zdravstvenim domom še danes vzelo brise vsem zaposlenim in približno 40 stanovalcem doma starejših.

V domu v Šmarju pri Jelšah so samo danes potrdili sedem novih primerov okužbe, skupaj je okuženih devet zaposlenih in 47 stanovalcev.

Na severnem Primorskem je potrjena še ena okužba z novim koronavirusom, in sicer v občini Idrija. To je drugi primer na Idrijskem, sicer pa je skupno število uradno okuženih v regiji zdaj devet. V samoosamitvi sta tudi tamkajšnji župan in poveljnik občinskega štaba civilne zaščite.

V bolnišnici 90 ljudi

V petek se je število okuženih povečalo za 52, na 684. Opravili so 1.387 testov, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupno je bilo doslej 19.756 testiranj.

Doslej je v Sloveniji za boleznijo covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus, umrlo devet ljudi.

Kot je na novinarski konferenci dejal govorec vlade Jelko Kacin, je 90 ljudi v bolnišnici, 25 jih je na intenzivni negi. Večina tistih, ki so na intenzivni negi, potrebuje pomoč pri dihanju.

Trije okuženi v zavodu za blagovne rezerve

Okužen direktor zavoda za blagovne rezerve

Med na novo okuženimi je tudi direktor blagovnih rezerv Anton Zakrajšek. Po besedah Jelka Kacina so v zavodu za blagovne rezerve potrjene tri okužbe, vsi delajo, delo poteka nemoteno. Kacin je še zatrdil, da v vladi ni okužen nihče. "Ste pa opazili, da vlada večinoma zaseda v večjih prostorih kot doslej, da je med udeleženci primerna razdalja, po potrebi nosimo zaščitne maske. Zaščitni ukrepi in samozaščita so najboljša pot, da se ne okužimo," je poudaril Kacin.

Kot je še pojasnil Kacin, so se začele tudi priprave na novo koordinacijo med zdravniki, zdravstvenimi domovi in domovi za starejše. V teh se namreč hitro povečuje število okuženih. Na koordinaciji bodo med drugim pregledali, ali je storjeno vse, da bi preprečili vnos virusa v domove za ostarele.

Osem od devetih žrtev so oskrbovanci v domovih za starejše

Največ umrlih je v domu za starejše občane v Metliki, kjer so umrli štirje varovanci. Še štirje umrli so bili varovanci Doma starejših občanov Šmarje pri Jelšah. Deveta žrtev je bil 67-letni moški, ki je imel več pridruženih bolezni.

20 respiratorjev že v Celju

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je popoldne prek Twitterja sporočil, da je v Splošno bolnišnico Celje že prispela pošiljka 20 respiratorjev oz. medicinskih ventilatorjev – naprav, ki pomagajo bolniku dihati tako, da prek cevi polnijo pljuča s kisikom in skozi drugo cev odstranjujejo ogljikov dioksid. "Zdaj lahko vsi lažje zadihamo," je dodal.

Zaščitne opreme je dovolj še vsaj za teden

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan je danes zatrdil, da je zaščitne opreme vsaj za teden dni še dovolj. S številkami glede količin v skladišču ne želi več operirati v javnosti. Ob tem je dodal, da jim primanjkuje le najbolj zahtevnih mask standarda FFP2 in FFP3, ki so namenjene predvsem zdravstvenemu osebju. "S temi bo treba zelo varčevati, da jih ne bomo dajali nikomur drugemu kot zdravstvu," je dejal prvi mož civilne zaščite.

Na vprašanje, kaj lahko pričakujejo v kratkem, ni mogel odgovoriti, saj je to v pristojnosti zavoda za blagovne rezerve oziroma gospodarskega ministrstva, kjer načrtujejo nabavo, medtem ko sami kakšen dan ali le nekaj ur prej prejmejo obvestilo in v ta namen pripravijo prostor v skladišču ali izvedejo transport.

Sorodna novica "V domovih za starejše je za stanovalce zelo dobro poskrbljeno"

"Prejšnji teden, ko je oprema prihajala, smo se dogovorili, da lahko 30 odstotkov porabimo zunaj zdravstva, torej za vse preostale, ki jo potrebujejo. Ker vemo, da je vsega premalo, tudi teh 30 odstotkov doslej še nismo porabili. Več kot 90 odstotkov je doslej šlo za zdravstvo, kar je tudi prav," je dejal Šestan. Med prejemniki večine opreme so bolnišnice, druge zdravstvene ustanove, domovi starejših občanov, lekarne in delujoče zobozdravstvene ustanove, preostali manjši delež pa gre za druge ustanove, ki spadajo pod posamezna ministrstva ali delujejo na ravni občine, torej tudi pogrebni zavodi, zapori, taksisti, službe za varovanje in podobno.

O tem, da nekateri stalno opozarjajo na kritične razmere glede razpoložljive opreme, kakršen je tudi primer Šmarja pri Jelšah, pravi, da ne more ocenjevati, ali to drži. Prepričan je, da je prav v ta dom in občino šlo veliko zaščitne opreme. "Ali je to dovolj ali ne, oni verjetno sami najbolje vedo. Treba pa je razumeti tamkajšnje razmere in da je nekaj več vznemirjenja," meni Šestan.

Zaščitne opreme hitro zmanjkuje, marsikje po državi zaščitne maske delajo kar posamezniki. Foto: BoBo
Zaščitne opreme hitro zmanjkuje, marsikje po državi zaščitne maske delajo kar posamezniki. Foto: BoBo

Zgledno sodelovanje z vlado

Sodelovanje med vsemi pristojnimi na državni ravni je ocenil kot zgledno. Tudi odločitev vlade o imenovanju kriznega štaba za čas, ko so se ministri uvedli v delo, je bila po njegovem mnenju dobra. "Ko je premier ocenil, da so to dosegli, je krizni štab razpustil. Menim, da je odločitev pravilna, sam pa z vsemi ministri in drugimi sodelujem zelo dobro," je še dejal Šestan.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.