Največ novih okužb je v Zagrebu. Foto: EPA
Največ novih okužb je v Zagrebu. Foto: EPA

Francija: Skoraj 17.000 novih okužb

V Franciji so v zadnjih 24 urah potrdili 16.972 novih okužb, skupno so jih doslej 606.625, je sporočilo francosko zdravstveno ministrstvo. Prejšnji rekord je bil iz prejšnjega tedna, 16.096. V zadnjem dnevu je umrlo 49 bolnikov s covidom-19, skupno 32.198.

Hrvaška: Največ novih okužb v Zagrebu

Trenutno je na Hrvaškem 1447 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah je na zdravljenju 289 bolnikov, od katerih jih je na medicinskih ventilatorjih 23. V samoizolaciji je 8973 ljudi, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Poročila županijskih štabov civilne zaščite kažejo, da je največ novih okužb v Zagrebu, in sicer 72. V Zagrebški županiji je 23 novih okužb, v Vukovarsko-sremski 21. V Siško-moslavaški županiji so potrdili 27 novih okužb, od tega 20 na območju Popovače, v glavnem v kraju Gornje Jelenske, kjer so po zborovanju konec septembra okužbo potrdili pri 76 ljudeh.

V Primorsko-goranski županiji so potrdili 18 novih okužb, v Dubrovniško-neretvanski osem, v Istrski županiji pa dva. Med okuženimi je tudi zaposlena v vrtcu v Novigradu, zaradi česar je v samoizolaciji 120 otrok in 30 zaposlenih v vrtcu.

V petek je potekal tudi sestanek štaba z gostinci, na katerem pa niso sprejeli novih ukrepov, kot so tišje predvajanje glasbe v lokalih, o katerem se je govorilo, niti niso prepovedali alkoholnih pijač, poroča portal index.hr.

V državi so doslej potrdili 17.401 okužbo, umrlo je 293 bolnikov.

Španska vlada je ostre ukrepe v Madridu uvedla, čeprav jim regionalne konservativne oblasti nasprotujejo. Foto: Reuters
Španska vlada je ostre ukrepe v Madridu uvedla, čeprav jim regionalne konservativne oblasti nasprotujejo. Foto: Reuters

V Madridu uvedli stroge protikoronske ukrepe

V Madridu od petka zvečer veljajo strogi protikoronski ukrepi, ki jih je španska vlada uvedla kljub nasprotovanju regionalne vlade. Okoli 6,6 milijona prebivalcev Madrida in devetih bližnjih mest ne sme zapustiti brez upravičenega razloga. Ukrep bo veljal najmanj dva tedna.

Mesta bodo lahko prebivalci zapustili le zaradi dela, šolanja ali zdravstvenih in pravnih razlogov. Se pa prebivalci lahko svobodno gibljejo v svojih mestih in jim ni treba ostati na svojih domovih, kot je to veljalo med strogo karanteno, ki je bila razglašena marca. Oblasti so ob tem prebivalce pozvale, naj se izogibajo nenujnih poti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Lokali in restavracije ne smejo več streči gostov po 22. uri, dovoljena pa so zbiranja največ šestih ljudi.

Predsednica regije Isabel Díaz Ayuso je v petek na ustavnem sodišču vložila zahtevo po ustavitvi ukrepa, dokler sodišče ne bo odločilo o njegovi zakonitosti. Konservativna predsednica namreč trdi, da so se razmere glede širjenja novega koronavirusa v pokrajini v zadnjih dneh izboljšale. Socialističnega španskega premierja Pedra Sáncheza je obtožila, da proti njej vodi politično vojno in da se nezakonito vmešava v regionalne zadeve, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Regionalni notranji in pravosodni minister Enrique López pa je ocenil, da bodo nove omejitve sprožile "kaos, negotovost in nemire" ter tedensko povzročile izgubo dveh milijard evrov.

Nova vladna pravila veljajo za vsa mesta z več kot 100.000 prebivalci, kjer bodo v 14 dneh potrdili več kot 500 novih okužb, kjer bo več kot deset odstotkov testov pozitivnih in kjer bodo več kot 35 odstotkov postelj na intenzivnih oddelkih bolnišnic napolnili bolniki s covidom-19.

V Madridu so imeli v zadnjih dveh tednih 730 okužb na 100.000 prebivalcev, medtem ko so jih drugje po Španiji okoli 300, kar je sicer najvišja stopnja okužb v Evropski uniji.