Izraelsko ministrstvo za zdravje je predlagalo, da bi okrepili cepljenje najstnikov, starih od 12 do 15 let. Foto: Reuters
Izraelsko ministrstvo za zdravje je predlagalo, da bi okrepili cepljenje najstnikov, starih od 12 do 15 let. Foto: Reuters

Na izraelskem ministrstvu za zdravje so sporočili, da je okoli 70 odstotkov novih okužb povezanih z različico novega koronavirusa delta.

Polovico novookuženih predstavljajo otroci. Tretjina tistih, pri katerih so potrdili okužbo, pa je že bila cepljenih proti covidu-19.

Sorodna novica Kampanja cepljenja razkriva bistvo izraelskega apartheidskega režima

Izraelsko ministrstvo za zdravje je že predlagalo, da bi zdaj okrepili cepljenje najstnikov, starih od 12 do 15 let. Do zdaj je to veljalo za tvegane skupine in tiste, ki so potovali v tujino.

V Izraelu z okoli devetimi milijoni prebivalcev je prvi odmerek cepiva proti covidu-19 prejelo okoli 5,5 milijona ljudi, več kot 5,1 milijona tudi drugi odmerek. Izrael medtem ni poskrbel tudi za cepljenje na palestinskih ozemljih pod njegovo okupacijo, čeprav je to njegova mednarodnopravna dolžnost.

V Izraelu so imeli še sredi junija enomestne številke novih okužb dnevno. V nedeljo so v dveh krajih, ko se je zgodil izbruh novih okužb v šolah, znova uvedli obvezno nošenje zaščitnih mask za šolarje. Na državni ravni so obvezne zaščitne maske zaradi majhnega števila novih okužb odpravili pred približno tednom dni.