Če hitri test pokaže, da so v krvi prisotna protitelesa IGG, pomeni, da je človek prebolel okužbo. Če so prisotna protitelesa IGM, pa pomeni, da je prebolel to okužbo pred kratkim oziroma celo da je morda že vedno okužen. Foto: TV Slovenija
Če hitri test pokaže, da so v krvi prisotna protitelesa IGG, pomeni, da je človek prebolel okužbo. Če so prisotna protitelesa IGM, pa pomeni, da je prebolel to okužbo pred kratkim oziroma celo da je morda že vedno okužen. Foto: TV Slovenija

Na testiranje, ki so ga v osrednjem laboratoriju na Sodni ulici v središču Maribora začeli v ponedeljek, se je obvezno predhodno naročiti po telefonu, stane pa 20 evrov. Testiranje se opravi na odvzetem vzorcu krvi in rezultat je znan v nekaj urah. Zanimanje javnosti za takšno testiranje je po besedah pomočnika direktorja zdravstvenega doma Aleksandra Jusa precejšnje.

Sorodna novica Tri potrjene okužbe - ena v Metliki, dve v Ljutomeru. En bolnik umrl.

Pristojni ob tem opozarjajo, da test ne pokaže, ali je oseba trenutno okužena z novim koronavirusom, zato na primer ne zadostuje za nemoten prehod državne meje ali nadomestilo obvezne karantene. Predhodna okužba namreč ne zagotavlja, da človek ne bo znova zbolel. "Še vedno se ne ve, ali je nekdo, ki je bil enkrat okužen, vnaprej zaščiten ali pa lahko pride do nove okužbe," je pojasnil Jus. "Če so prisotna v krvi protitelesa IGG, pomeni, da je človek prebolel okužbo. Če so prisotna protitelesa IGM, pa to pomeni, da je prebolel to okužbo pred kratkim oziroma bi bil lahko morebiti še okužen," je opozoril.

"Pomembno je spremljanje vseh mogočih rezultatov"

Testi, ki prikazujejo trenutno okuženost z novim koronavirusom, se še vedno izvajajo z brisom žrela, in sicer le na napotilo zdravnika in na vstopni točki, ki je v Mariboru postavljena v šotoru na Cesti proletarskih brigad na Taboru. Tam so od začetka marca testirali okoli 3500 ljudi.

Pred dnevi so mediji poročali o samoplačniških testih na dunajskem letališču, ki stanejo 190 evrov, a Jus ne ve, ali gre za podobne teste. "Mi smo pač dobili ponudbo dobavitelja in se odločili, da to ponudimo občanom, če kdo želi vedeti, da je prebolel koronavirus," je povedal.
Ne ve, ali so takšni testi na voljo še v kakšnem drugem zdravstvenem zavodu v Sloveniji, saj obstaja več ponudnikov takšnih testov. "Mi želimo s temi testi dodatno prispevati k čim boljši prepoznavi in nadaljnjemu ukrepanju ob epidemiji. Zdi se nam namreč zelo pomembno, da spremljamo vse mogoče rezultate in na vse mogoče načine skušamo ugotoviti stanje," je še dejal Jus.

V ljubljanskem zdravstvenem domu se za takšno možnost niso odločili. "V ZD Ljubljana ne izvajamo samoplačniških testiranj na novi koronavirus in jih zaenkrat tudi ne načrtujemo. Pri odločanju o napotitvi na testiranje sledimo strokovni doktrini in usmeritvam NIJZ-ja in ministrstva za zdravje," so danes povedali za STA.

Pogovor z Aleksandrom Jusom iz mariborskega Zdravstvenega doma

Stroka opozarja na nezanesljivost in nejasnost testov

Kot je na dopoldanski novinarski konferenci poudaril predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec, morajo biti testi ustrezne kakovosti, izvajati pa jih mora usposobljeno osebje. Dejal je, da pridejo samoplačniški testi, kot jih nudijo v Mariboru, v poštev za potešitev radovednosti posameznikov, sicer pa vrednosti takega testiranja trenutno ne vidi.

Rezultate je treba ocenjevati kritično, saj tudi ob prisotnosti protiteles še ni jasno, ali smo imuni, je poudaril.

Sorodna novica Raziskava: Vsaj en simptom okužbe navajalo 65 odstotkov prekuženih oseb

"Kot v večini držav bi tudi v Sloveniji moralo veljati pravilo, da mikrobiološke teste izvajajo tisti, ki so za to usposobljeni," se je strinjal tudi Mario Poljak, glavni in odgovorni raziskovalec v nacionalni raziskavi o pojavnosti novega koronavirusa v Sloveniji. "Mi kot medicinska stroka se ne moremo strinjati, da mikrobiološke teste izvaja kdor koli drug, samoplačniško, brezplačno ali na kakršen koli drug način," je bil jasen in tako kot Petrovec izpostavil nejasnost teh testov. Povedal je, da je Španija vrnila 30 milijonov hitrih testov, podobno je bilo po njegovih navedbah tudi v Veliki Britaniji in Španiji. "Ne želimo si, da se ob tako kakovostni raziskavi nekateri poslužujejo alternativnih načinov, ki jim prinašajo dobiček," je dejal Poljak.

Okužbe se prenašajo predvsem znotraj družin

Na vstopni točki mariborskega zdravstvenega doma se v zadnjih dneh število testiranj sicer manjša. Ob tem opažajo, da se okužbe prenašajo predvsem med družinskimi člani, zato še naprej pozivajo k upoštevanju ukrepov. Bodo pa še v tem mesecu spremenili organizacijo dela vstopne točke. Vstopna točka za odvzem brisov pri otrocih se je že včeraj preselila z zdravstvene postaje Tabor v ambulante na Teznem. S tem bodo omogočili lažje testiranje in hkrati sprostili prostore na Jezdarski, kamor se počasi vračajo pediatri.

Maribor: Samoplačniške hitri testi na covid-19