Stopnja širjenja okužb, ki pove, koliko ljudem okužena oseba prenese virus, je trenutno v Nemčiji 2,76. Foto: Reuters
Stopnja širjenja okužb, ki pove, koliko ljudem okužena oseba prenese virus, je trenutno v Nemčiji 2,76. Foto: Reuters

Gre za prvo ponovno uvedbo tovrstnih omejitvenih ukrepov po začetku njihovega rahljanja maja. "Prvič v Nemčiji bomo za celoten okraj vrnili ukrepe, kakršni so veljali pred več tedni," je dejal ministrski predsednik dežele Severno Porenje - Vestfalija Armin Laschet.

Izbruh v okraju Gütersloh je po njegovih besedah največji tako v deželi kot v vsej državi, a kot je poudaril, gre v veliki večini primerov za zaposlene v obratu Tönnies.

Izmed 7000 delavcev so prisotnost novega koronavirusa doslej potrdili pri nekaj več kot 1500. Okuženih, ki niso zaposleni v obratu, je zgolj 24, bodo pa oblasti v prihodnjih dneh močno okrepile in razširile testiranje.

Omejevalni ukrepi bodo spet ‒ za zdaj do 30. junija ‒ veljali za celoten okraj Gütersloh, na območju katerega živi približno 370.000 ljudi. Ukrepi med drugim zajemajo zaprtje telovadnic, kinodvoran in barov ter odpoved številnih kulturnih prireditev. Šole in vrtce so zaprli že pred tem.

Zaposleni tega podjetja so že nekaj dni v karanteni. Da bi zagotovili njeno dosledno upoštevanje, so oblasti na območje napotile okrog 300 policistov, je še povedal Laschet.

Nemčija je bila deležna številnih pohval zaradi svojega odziva na epidemijo, a v zadnjem času se krepi zaskrbljenost zaradi novega naraščanja okužb.

Vodja nacionalnega inštituta za javno zdravje Robert Koch Lothar Wieler je med tem za novinarje dejal, da obstaja tveganje drugega vala, a je optimističen, da ga je še mogoče preprečiti. Oblasti namreč poudarjajo, da novi izbruh ostaja lokaliziran.

Stopnja širjenja okužb, ki pove, koliko ljudem okužena oseba prenese virus, je trenutno v Nemčiji 2,76, za uspešno nadzorovanje širjenja bolezni pa mora biti ta stopnja nižja od ena.

Lizbona. Foto: Reuters
Lizbona. Foto: Reuters

Tudi v Lizboni spet uvajajo nekatere omejitve

Medtem je portugalski premier Antonio Costa sporočil, da bodo v Lizboni spet uvedli nekatere omejitve za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Ukrepi, ki bodo začeli veljati v torek, vključujejo omejitev zbiranja na največ deset ljudi in skrajšanje delovnega časa trgovin in barov, ki bodo morali vrata zapreti ob 20. uri.

Premier je po sestanku z župani občin na območju glavnega mesta sporočil, da bodo nekateri ukrepi veljali tudi na širšem območju Lizbone.

Po uradnih podatkih so na Portugalskem med 21. majem in 21. junijem potrdili 9221 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, pri čemer so večino primerov zaznali v Lizboni in dolini reke Tejo.

"To je ogenj in kot ob vsakem ognju moramo odgovoriti z nujnimi ukrepi za preprečitev njegovega širjenja," je dejal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Antonio Lacerda Sales.

Portugalska je ob epidemiji covida-19 že razmeroma zgodaj uvedla omejitvene ukrepe. V državi so zaznali 1534 smrtnih primerov in 39.392 okužb.

Finska odpravila karanteno za določene države

Finska vlada pa se je medtem odločila, da s 13. julijem v državo brez karantene spusti tudi turiste iz določenih evropskih držav, kot sta Italija in Nemčija - pod pogojem, da se epidemiološka slika ne bo slabšala.

Oblasti bodo v državo spustile turiste iz evropskih držav, kjer okužbe ostajajo pri največ 8 primerov na 100.000 prebivalcev.

Še vedno pa na Finsko ne bodo mogli državljani sosednje Švedske.