V Sloveniji je bilo do zdaj skupno potrjenih 95.481 okužb z novim koronavirusom. Foto: UKC Ljubljana
V Sloveniji je bilo do zdaj skupno potrjenih 95.481 okužb z novim koronavirusom. Foto: UKC Ljubljana
Sorodna novica Trgovine in storitvene dejavnosti bodo zaprte še teden dni, v nedeljo razprava o drugih ukrepih

"Epidemiološka slika je, če gledamo celo državo, približno taka, kot je bila, čeprav se med regijami kažejo precejšnje razlike," je v izjavi za Televizijo Slovenija dejal vladni govorec Jelko Kacin. Pojasnil je, da štiri statistične regije kažejo boljše rezultate, stanje pa se izboljšuje tudi v Zasavju. "Medtem so v drugih regijah te številke bistveno večje, tudi dvakrat večje," je dejal. Po podatkih NIJZ-ja sicer glede na 14-dnevno število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev najbolje kaže osrednjeslovenski, goriški, obalno-kraški, gorenjski in zasavski statistični regiji.

Pri tem je Kacin omenil možnost, da bi lahko statistične regije z boljšo epidemiološko sliko kmalu dočakale postopno sproščanje omejevalnih ukrepov. Več o tem bo znano po današnjih posvetih vlade z direktorji bolnišnic, inštitutov in zdravstvenih domov in s predstavniki delodajalcev oziroma gospodarstva.

Kacin: "Spremembe so majhne, čakamo, da bi se zgodilo kaj več"

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 je po podatkih ministrstva za zdravje znova nekoliko večje. V slovenskih bolnišnicah se zdravi 1276 bolnikov, kar je osem več kot dan pred tem. Na oddelkih za intenzivno nego se je število bolnikov s covidom-19 zmanjšalo za tri in trenutno znaša 193. Po vladnih podatkih so v petek iz bolnišnic odpustili 121 covidnih bolnikov. V petek je umrlo 43 bolnikov s covidom-19, skupno do zdaj 2041.

Kot je dejal vladni govorec, razmere v bolnišnicah nihajo, a je to nihanje relativno šibko, zasedenost postelj, tako navadnih kot intenzivnih, pa ostaja visoko. "Sprememba za dva, tri gor, dol – to so majhne spremembe. Čakamo, da bi se zgodilo kaj več," je dejal Kacin.

"Res je, da smo imeli nekaj manj smrti, kar je vsekakor dobro. Ampak še vedno prihajajo novi in novi bolniki, huje bolni, ki potrebujejo oskrbo v bolnišnicah," je opozoril vladni govorec. Ob tem je sporočil, da je bilo v petek v domovih starejših občanov na novo okuženih 150 stanovalcev in zaposlenih. "To so velike številke in velik del teh stanovalcev pride tudi v bolnišnice in ta pritisk ostaja. Je manjši, kot je bil, a je še vedno visok," je razmere komentiral Kacin.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Janša: Pandemije še zdaleč ni konec

Po podatkih sledilnika za covid-19 je v državi trenutno 21.150 aktivnih okužb, kar je 147 več kot dan prej. Povprečje novih okužb v zadnjih sedmih dneh po podatkih sledilnika za petek znaša 1526, kar je za en odstotek več kot dan prej.

V petek so v Ljubljani potrdili 146 okužb, v Mariboru pa 62. Med občinami z največ novimi potrjenimi okužbami izstopata tudi Novo mesto (57) in Slovenska Bistrica (55), po več kot 40 so jih potrdili v Laškem, Sevnici, Krškem in Kranju. Najvišji delež aktivno okuženih je v Kobilju (3,85 odstotka) in Veliki Polani (3,4 odstotka).

Premier Janez Janša je ob tem na Twitterju poobjavil poziv avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza in pripisal, da poziv in prošnjo ponavljajo po vsej Evropski uniji. "Moj poziv vsem ljudem v naši državi: držite se vseh veljavnih ukrepov! Tudi če se številke znižajo, je raven številk previsoka in razmere še zdaleč niso rešene. Pandemije še zdaleč ni konec," je prevedel poziv Sebastiana Kurza.