Posvet z direktorji in strokovnimi direktorji vseh slovenskih bolnišnic se je na Brdu pri Kranju začel ob 16. uri, potem je sledil posvet z gospodarstveniki. Sklepi vlade o morebitnih spremembah ukrepov še niso znani. Foto: Vlada RS
Posvet z direktorji in strokovnimi direktorji vseh slovenskih bolnišnic se je na Brdu pri Kranju začel ob 16. uri, potem je sledil posvet z gospodarstveniki. Sklepi vlade o morebitnih spremembah ukrepov še niso znani. Foto: Vlada RS

Ker se epidemiološka slika v Sloveniji ne izboljšuje, je vlada v soboto izdala nov odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na območju Slovenije, ki je vsebinsko enak obstoječemu, so sporočili iz vladnega urada za komuniciranje. Odlok o podaljšanju za teden dni bo veljal od nedelje.

"Posvet vlade z gospodarstveniki na Brdu še kar poteka. Zato je vlada ukrep ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo medtem na dopisni seji morala podaljšati, je pa za jutri zvečer že sklicana seja vlade v covidnem formatu, da bi o teh ukrepih lahko razpravljala, jih celovito ocenila in odločila, kako naprej," je pozno zvečer na Twitterju sporočil vladni govorec Jelko Kacin.

Vlada je imela v soboto dva posveta, prvega z direktorji vseh bolnišnic, inštitutov in zdravstvenih domov, drugega pa s predstavniki delodajalcev oziroma gospodarstva. Skupaj sta posveta trajala kar osem ur, proučevali pa so možnosti za morebitno sproščanje ukrepov na posameznih področjih.

Gospodarstveniki: Vlada prisluhnila, pričakujejo postopno sproščanje ukrepov

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je po posvetu dejal, da je vlada prisluhnila argumentom gospodarstva, zato pričakujejo, da bo v kratkem začela nekatere ukrepe postopno sproščati. "Govorili smo predvsem o regionalnem odpiranju frizerskih in masažnih salonov, cvetličarn ter trgovin s tekstilom," je razkril. Dodal je, da so ob tem jasno izrazili zavezanost spoštovanju zaščitnih ukrepov.

Med mogočimi sprostitvami se omenja tudi odprtje trgovin z oblačili in čevlji. Skoraj zagotovo pa bodo do konca leta ostale zaprte šole, pred prazniki ni pričakovati niti odprave omejitev zbiranja. Foto: BoBo
Med mogočimi sprostitvami se omenja tudi odprtje trgovin z oblačili in čevlji. Skoraj zagotovo pa bodo do konca leta ostale zaprte šole, pred prazniki ni pričakovati niti odprave omejitev zbiranja. Foto: BoBo

Tudi predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup je za STA ocenil, da je vlada prisluhnila argumentom gospodarstva in bo v prihodnjih dneh začela nekatere ukrepe postopno sproščati.

Odprtje frizerskih salonov, trgovin z oblačili in čevlji v "boljših" regijah?

Po poročanju Televizije Slovenija je verjetno, da bi vlada sprostila določene storitvene dejavnosti – tiste, kjer je lahko v prostoru le ena stranka, kot so na primer frizerji in čistilnice. Mogoče je tudi odprtje trgovin z oblačili in čevlji. Skoraj zagotovo pa bodo do konca leta ostale zaprte šole, pred prazniki ni pričakovati niti odprave omejitev zbiranja. Ob tem je najbolj verjetno, da bi vlada sprostitve dejavnosti najprej omogočila v regijah z boljšo epidemiološko sliko.

Tudi vladni govorec Jelko Kacin je pred obema posvetoma za Televizijo Slovenija spomnil, da je predsednik vlade Janez Janša že napovedal, da se razmišlja o tem, da bi se sproščanje omejitev začelo v regijah z boljšo epidemiološko sliko. "Ali bo res tako, bomo videli šele po končanih obeh posvetih," je dejal Kacin.

Po navedbah vladnega govorca je premier Janez Janša napovedal, da se razmišlja o tem, da bi v nekaterih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko vendarle poiskali možnosti za sproščanje.  Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Po navedbah vladnega govorca je premier Janez Janša napovedal, da se razmišlja o tem, da bi v nekaterih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko vendarle poiskali možnosti za sproščanje. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

V zdravstvu rezerv zelo malo

Minister za obrambo Matej Tonin je na Twitterju po posvetu z zdravstveno stroko sporočil, da je dodatnih rezerv zdravstva zelo malo in da utegnejo biti prihodnji trije meseci najtežji. Ob tem je opomnil na potrebo po večji vključenosti zdravstvenih domov pri obvladovanju izbruhov v domovih za starejše občane in napovedal izdatne naložbe v zdravstvo.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom po statističnih regijah. Foto: Twitter/Vlada RS
Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužbe z novim koronavirusom po statističnih regijah. Foto: Twitter/Vlada RS

Glede na to, da število bolnikov s covidom-19, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, vztraja blizu 1300, je sicer težko pričakovati, da bi direktorji bolnišnic podprli kakršno koli večje sproščanje ukrepov. Kot je z Brda pri Kranju poročala novinarka Televizije Slovenija Špela Lobe, so predstavniki vlade in stroke na posvetu pregledali podatke o zasedenosti bolnišnic v različnih statističnih regijah, a rezerv ni veliko. Direktorji bolnišnic so opozorili tudi, da bodo potrebe po bolnišnični obravnavi bolnikov januarja lahko še za 30 odstotkov večje. Prihajajo namreč še druge okužbe dihal, ki prav tako lahko ljudem povzročajo velike težave. Konkretnega zaostrovanja ukrepov predstavniki stroke sicer niso predlagali.

Sorodna novica Janša: Ustavitve industrije ne bo, morebitno sproščanje ukrepov bo omejeno na regije

"Glede na podatke, ki jih vsi dobro poznate, smo zamudili tisto možnost, da bi si pred božično-novoletnimi prazniki znižali število obolelih in pritisk na bolnišnice. Kaj se bo na koncu vlada odločila, ne znam povedati," je pred posvetom za Televizijo Slovenija povedal direktor Univerzitetne klinike Golnik Aleš Rozman. "Lahko zagotovimo recimo še sto dodatnih postelj. Ampak to ne pomeni samo sto dodatnih postelj, to pomeni še sto hudo bolnih ljudi, več umrlih, več ljudi z dolgotrajnimi posledicami," je ob tem opozorila vodja strokovne posvetovalne skupine na ministrstvu za zdravje Bojana Beović.

Vlada je s predstavniki stroke razpravljala tudi o investicijah na področju zdravstva. "Voditelji EU-ja so namreč sprostili sredstva, ki so namenjena za obnovo in rast in Slovenija bo velik del teh sredstev namenila prav področju zdravstva," je dejal Jelko Kacin.

Se obeta sproščanje nekaterih storitev?

Odslej maske ne moreta nadomeščati ruta ali šal

S soboto je sicer začel veljati odlok, s katerim je vlada podaljšala pouk na daljavo, in tisti, s katerim je vlada še za sedem dni podaljšala ustavitev javnega prometa. Odlok o začasni prepovedi ponujanja kulturnih in kinematografskih storitev pa medtem med izjemami poleg dostopa do knjižnic zdaj dovoljuje še dostop in ogled kulturne dediščine brez organiziranega vodenja na ograjenih odprtih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino. Sem spadajo arheološki parki in botanični vrtovi.

Od danes je obvezna nošnja mask (kirurških ali pralnih), ni več dovolj ruta ali šal. Foto: Pixabay
Od danes je obvezna nošnja mask (kirurških ali pralnih), ni več dovolj ruta ali šal. Foto: Pixabay

Novost je, da za zaščito nosno-ustnega predela ne zadostujeta več zgolj ruta ali šal, ampak je primerna le zaščitna maska – kirurška ali iz blaga. Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Marije Magajne so se za spremembo odločili, ker je pomembno, da se zaščita oprime obraza, česar pa šali in rute ne omogočajo. To omogoča zaščitna maska, pri čemer po njenih besedah ni nujno, da je ta kirurška. Primerne so tudi šivane, pralne maske, ki dovolj dobro varujejo pred prehajanjem kapljic, ki nosijo delce virusa.

Veljati začenja tudi nov odlok o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni covid-19 na mejnih prehodih na zunanji meji in na nadzornih točkah na notranjih mejah. Z njim je vlada na seznam rdečih držav dodala Nemčijo. V celoti sta po novem rdeča tudi Združeno kraljestvo Velike Britanije in Severne Irske ter Estonija. Na oranžni seznam je vlada uvrstila Irsko in Islandijo, ki sta bili do zdaj na rdečem, kar pomeni, da za vstop iz njih ni omejitev in karantene.

Sorodna novica V petek 1744 okužb, skupno do zdaj umrlo več kot dva tisoč bolnikov s covidom-19

Strokovna skupina nima nobenih novih predlogov

Vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je sicer v petkovih Odmevih dejala, da skupina nima pripravljenih nobenih novih predlogov ali ukrepov. Kot je spomnila, je bil prejšnji teden na podlagi predloga strokovne svetovalne skupine sprejet načrt odpiranja dejavnosti in sprejeta so bila merila, kdaj je mogoče v kakšnih razmerah posamezne segmente odpirati. "Mislim, da je še vedno smiselno, da se takega načrta držimo in da odpiramo dejavnosti tako, kot smo predvideli," je dejala vodja svetovalne skupine.

Poudarila je, da strokovna skupina s svojimi predlogi pokriva zdravstveni del. "Če se vlada na podlagi drugih predlogov odloči drugače, je to mogoče. Treba je upoštevati tudi druge sfere življenja," je dejala.

Vlada tehta med argumenti zdravstva in gospodarstva