Omejitve vstopa v državo so rahlo zrahljane. Foto: Pixabay
Omejitve vstopa v državo so rahlo zrahljane. Foto: Pixabay

V petek je bilo opravljenih tudi 44.479 hitrih antigenskih testov.

Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi 201 bolnik, 52 jih potrebuje intenzivno nego.

Sedemdnevno povprečje okužb znaša 244 in je upadlo, saj je v četrtek namreč znašalo 259. V zadnjih 14 dneh je bilo na 100.000 prebivalcev Slovenije potrjenih 174 primerov, kažejo podatki Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Več kot 700.000 cepljenih s prvim odmerkom

Kot je še sporočil NIJZ, smo presegli 700.000 cepljenih s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19. Oba odmerka je dobilo skoraj 470.000 prebivalcev oziroma 22,4 odstotka.

PCR- ali hitri test

Za vstop v Slovenijo je poleg negativnega izvida PCR-testa po novem veljaven tudi hitri test, ki ne sme biti starejši od 48 ur od odvzema brisa. Za osebe, ki so prebolele covid-19, in cepljene osebe ni sprememb in lahko vstopijo brez napotitve v karanteno.

Kljub temu so na nekaterih mejnih prehodih na južni meji nastale kolone za vstop v državo. Tako je treba denimo na Gruškovju čakati več kot dve uri, do ene ure pa na Obrežju in Vinici.

Prvi pravi poletni konec tedna

Hitri test je ustrezen, če je opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, na Novi Zelandiji, v Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet, pa tudi, če je opravljen v Turčiji in je naveden na seznamu hitrih testov EU-ja.

Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

PCR-test pa je ustrezen, če je opravljen v državah članicah EU-ja, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, na Novi Zelandiji, v Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali ZDA, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet, pa tudi, če je opravljen v Turčiji.

Vlada je spremenila tudi pogoje za prihod z območja, ki ni na rdečem ali temnordečem seznamu. Oseba, ki prihaja s takšnega območja, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če ob vstopu predloži dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki ni na rdečem ali temnordečem seznamu.

Novost je, da mora oseba dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od petih dni. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na rdečem oziroma temnordečem seznamu.

Potovanja po Evropi in svetu so še vedno precej otežena. Foto: Pixabay
Potovanja po Evropi in svetu so še vedno precej otežena. Foto: Pixabay

V tri države s potrdilom o cepljenju, kamor koli drugam še PCR-test

Slovenija je po svojem lastnem semaforju sicer že prepričljivo v zeleni fazi, po evropskih merilih pa še ne, kar je treba upoštevati pri morebitnem načrtovanju potovanj. Počasi so tudi pri potovanjih slovenskih državljanov v tujino sproščanja, ampak s temi potrdili si za zdaj kaj veliko še ne moremo pomagati, je za Radio Slovenija dejal Andrej Šter z zunanjega ministrstva. "Z dokumenti, ki potrjujejo naše cepljenje, lahko vstopimo na Hrvaško, Madžarsko in v Grčijo."

Pogoj za vstop v druge države ostaja takšen kot doslej, dodaja Šter: "Potrebna dokumentacija za kamor koli drugam je obvezen PCR-test, ki ga zahteva že letalski prevoznik, ampak v resnih državah se po testiranju izvede še enkrat."

Omejitve torej še ostajajo, ampak gotovo bosta poletje in turizem kmalu omehčala tudi ta pravila. Kot je znano, je po novem na Hrvaško mogoče priti tudi po prejetem prvem odmerku cepiva ali z negativnim izvidom testa, ki ni starejši od 72 ur – doslej je veljala omejitev 48 ur. Brez testa pa je recimo že nekaj dni omogočen tudi prehod prebivalcev obmejnih predelov z Italijo.