Donacija mask iz Kitajske. Foto: BoBo
Donacija mask iz Kitajske. Foto: BoBo
Sorodna novica Čeferinov klic prijatelju Jacku Maju Sloveniji zagotovil 300.000 zaščitnih mask

"S tem se bo še nekoliko razbremenil pritisk na zdravstveni sistem, to bo dodatno olajšanje," je ob prevzemu novih 300.000 mask povedal obrambni minister Matej Tonin. Minister se je posebej zahvalil predsedniku Evropske nogometne zveze Aleksandru Čeferinu, fundacijam, ki so donacijo omogočile, pa tudi transportnemu podjetju, ki je prevoz opravilo brezplačno. Precej besede pri donaciji je namreč imel Čeferin, ki je poklical svojega prijatelja in ustanovitelja podjetja Alibaba Jacka Maja in ga prosil za pomoč. Prevoz zaščitnih mask iz Belgije je organizirala Uprava RS za zaščito in reševanje.

Tonin je poudaril, da dnevno dobivajo informacije o potrebah zdravstvenega sistema. "Dnevno naši logisti po vsej Sloveniji razvažajo najnujnejšo opremo." Kot je dodal, vsak dan dobijo tudi poročilo, koliko opreme je prišlo v njihova skladišča in koliko robe je bilo izdane. Skupaj s četrtkovo donacijo bi tako imeli 800.000 zaščitnih mask, a je številka že padla, saj jih sproti delijo zdravstvenim zavodom, ki jih najbolj potrebujejo, je povedal minister. Civilna zaščita je namreč v četrtek prejela 413.000 zaščitnih mask, prednostno so bile razdeljene med zdravstvene ustanove in domove za starejše.

Tonin je ob prevzemu povedal, da je bil v stiku tudi z generalnim direktorjem Slovenskih železnic Dušanom Mesom, ki je napovedal dodatno donacijo 100.000 kirurških mask. Prav tako se je obrambni minister znova zahvalil tudi gospodarski in obrtni zbornici, ki nameravata angažirati svoje člane pri zagotavljanju zaščitne opreme.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je na Twitterju znova obvestil vse ponudnike zaščitne opreme, naj ponudbe naslovijo na Zavod RS za blagovne rezerve, saj ta vodi postopke javnih naročil za nakup vse zaščitne opreme za preprečevanje širjenja virusa.

Kaj je s pošiljko v Hamburgu?

Še vedno pa ni znano, kaj je z 1,5 milijona mask, ki naj bi v sredo prispela na letališče v Hamburgu v Nemčiji. Za njimi poizveduje tudi diplomatsko-konzularno predstavništvo v Berlinu, zelo se je angažiral še veleposlanik Franc But. Medtem pa gospodarski minister Zdravko Počivalšek verjame, da bodo kljub težavam v logistiki zaščitno opremo lahko zagotovili tako zdravstvenim delavcem kot v nadaljevanju preostalim javnim službam in gospodarstvu.

Podjetja UKC-ju donirala svoje maske, GZS in OZS spodbujata k donacijam

V podjetjih se tudi sami oskrbujejo, zaščitne maske so začeli šivati že v nekaterih zdravstvenih ustanovah, tudi v UKC-ju Ljubljana. Kot so sporočili iz največje slovenske bolnišnice, so jim na pomoč priskočila tudi podjetja. Varovalno opremo so jim podarili: Gorenje, Elan, Cinkarna, Celje, Kemis, Danfoss Trata, Hella Saturnus, Revoz, Sava, Total Novo mesto, Obi, Intersport in Bauhaus.

V Domu starejših občanov Lipa v Štorah dopoldne še brez zaščitne opreme

A v Dom starejših občanov Lipa v Štorah, v katerem je bila v nedeljo potrjena okužba z novim koronavirusom pri eni zaposleni, od pristojnih dopoldne niso prejeli še niti enega kosa zaščitne opreme. "Prepuščeni smo svoji iznajdljivosti, predvsem glede zaščitnih mask, ki jih sami kupujemo," je povedala direktorica doma Marinka Hrnčič. Do danes so imeli še nekaj zaloge, ker so se na razmere pripravili, kolikor so se lahko.

V Domu starejših občanov Lipa v Štorah se število okuženih za zdaj ni povečalo. Po potrjeni nedeljski okužbi so odvzeli brise 13 zaposlenim, ki so bili z okuženo v stiku, vsi so bili negativni.

So pa še zaostrili že prej sprejete ukrepe. Vseh 215 stanovalcev obroke jé v svojih sobah, ukinjena so druženja. Zanje skrbi 98 zaposlenih.

Tudi Gospodarska zbornica Slovenije in Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije sta direktorje podjetij pozvali, naj morebitne zaloge mask in druge zaščitne opreme, ki jo lahko pogrešajo 14 dni, začasno odstopijo zdravstvenemu sektorju, če je ne potrebujejo, pa naj jo donirajo. "Če pade zdravstvo, pademo vsi," so opozorili v skupnem pozivu.

Zbornici se zavedata, kako močno gospodarstvo potrebuje zaščitno opremo za zaščito zaposlenih in nadaljevanje dela, zato se trudita, da bi bila ta oprema čim prej na voljo, piše v skupnem sporočilu za javnost. "A v tem trenutku jo še bolj potrebujejo v zdravstvu. Trenutne zaloge naj bi zdržale zelo kratek čas, za nekatere vrste celo le dan ali dva," sta opozorili.

GZS in OZS zato prosita direktorje in direktorice podjetij, da morebitne zaloge mask in druge zaščitne opreme začasno odstopijo zdravstvenemu sektorju ali jih donirajo, če jih ne potrebujejo. "Če imate na zalogi tudi samo nekaj presežnih kosov, lahko ti, ko jih zberemo skupaj, pomenijo dodatne dni, ki pomagajo požrtvovalnemu medicinskemu osebju," sta še pozvali zbornici.

V vmesnem času na GZS-ju in OZS-ju pričakujejo, da bodo izvedene že naročene dobave in da bo stekla potrebna proizvodnja tudi v Sloveniji. Zbornici sta pripravili spletni obrazec, s katerim lahko podjetja sporočijo, koliko opreme lahko posodijo oz. donirajo. Zaščitno opremo, razkužila in drugo opremo bo prevzela civilna zaščita na regionalni ravni. Za povratne informacije zbornici prosita takoj.

Obrambni minister Matej Tonin je komentiral tudi napoved premierja Janeza Janše, da bo Slovenska vojska v prihodnjih dneh začela popolnjevati svoje enote s prostovoljno rezervo. Kot je napovedal, bodo danes prek službe za odnose z javnostmi posredovali enotno kontaktno točko. Prek nje se bodo po njegovih besedah lahko prijavili prostovoljci, ki jih služenje domovini zanima. Bodo pa morali opraviti varnostno in zdravstveno preverjanje. Foto: BoBo
Obrambni minister Matej Tonin je komentiral tudi napoved premierja Janeza Janše, da bo Slovenska vojska v prihodnjih dneh začela popolnjevati svoje enote s prostovoljno rezervo. Kot je napovedal, bodo danes prek službe za odnose z javnostmi posredovali enotno kontaktno točko. Prek nje se bodo po njegovih besedah lahko prijavili prostovoljci, ki jih služenje domovini zanima. Bodo pa morali opraviti varnostno in zdravstveno preverjanje. Foto: BoBo

Šivanje zaščitnih mask

V kidričevskem podjetju Boxmark naj bi proizvodnjo mask izključno za državo začeli v ponedeljek, dnevno pa naj bi jih naredili od 40.000 do 45.000. Zaščitne maske pa bo začelo šivati tudi celjsko podjetje Prevent&Deloza, ki se ukvarja z izdelavo zaščitnih oblačil. V prihodnjih petih tednih naj bi predvidoma proizvedli vsaj 300.000 pralnih obraznih mask, ki ščitijo pred okužbami z virusi in bakterijami.

Občine sporočajo potrebe

Občine morajo danes regijskim štabom posredovati potrebe po zaščitnih sredstvih, predvsem za potrebe delavcev v energetiki in komunali, dodaten seznam pa naj bi bil namenjen potrebam trgovin in podjetij.

V Kranju proizvodnja improviziranih mask

V kranjski mestni občini med čakanjem na zaščitno opremo na ravni države tudi sami intenzivno iščejo rešitev. Kot je povedal poveljnik kranjske civilne zaščite Sašo Govekar, so se z lokalnim podjetjem dogovorili za proizvodnjo improviziranih mask. Prve vzorce so že prejeli, zdaj pa iščejo še boljšo rešitev za namestitev mask, ki so sicer narejene iz močnejših prtičkov in nudijo vsaj nekaj osnovne zaščite.

Maske bodo najprej razdelili tistim, ki so trenutno najbolj izpostavljeni tveganju za okužbo s koronavirusom. To so enote civilne zaščite, ključni uslužbenci kranjske občine, ki delujejo na terenu, prostovoljci, ki pomagajo pri varstvu otrok in pri dobavi prehranskih paketov starejšim in tistim v samoizolaciji. Dobili jih bodo tudi tisti, ki delajo v zavetišču za brezdomce in razdelilnici hrane, ter prodajalke Mercatorja, ki polnijo škatle z nujnimi osnovnimi živili za kranjske občane, ki sami ne morejo po hrano.

Na občini zbirajo tudi potrebe po zaščitni opremi do tega upravičenih kranjskih podjetij. Za zdaj se je oglasilo približno 30 podjetij, ki bi skupno potrebovala okoli 30.000 zaščitnih mask za svoje zaposlene. Prejela pa jih bodo, ko bodo na voljo oziroma ko jih bo država dobavila, so sporočili s kranjske mestne občine.