Mariborski DSO-ji so začeli cepiti stanovalce. Foto: BoBo
Mariborski DSO-ji so začeli cepiti stanovalce. Foto: BoBo

Po oceni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je v Sloveniji trenutno 18.178 aktivnih primerov okužbe, kar je 76 manj kot dan prej.

Sedemdnevno povprečje potrjenih primerov trenutno znaša 1240, kar je sedem manj kot dan prej, število potrjenih primerov v zadnjih 14 dneh na 100.000 prebivalcev pa je trenutno 861, kar je tri manj kot dan prej.

Z enim odmerkom je cepljenih 1.266.378 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.222.838, še navaja NIJZ.

Mariborski DSO-ji začeli cepiti stanovalce

V mariborskih domovih za starejše se je v teh dneh že začelo cepljenje proti covidu-19 s poživitvenimi odmerki. V Domu Danice Vogrinec sta se zanj odločili dve tretjini stanovalcev. V mariborskem Zdravstvenem domu je medtem zanimanje za cepljenje še vedno skromno, je za Radio Slovenija poročala Katarina Klep Černejšek.

Silva Merdavsl iz Doma Danice Vogrinec na Pobrežju v Mariboru je bila ena izmed 250 stanovalcev, ki so jih cepili s poživitvenim odmerkom: "Priporočam vsakemu, da se cepi, ker če do česa pride, imaš olajšave."

Sorodna novica Komisija odobrila novi cepivi proti koronavirusu, pri nas ju lahko pričakujemo sredi septembra

Prihodnji teden bodo cepili še 140 stanovalcev na matični lokaciji doma in nekaj več kot 100 v enoti Tabor. Z odzivom stanovalcev, pravi vodja zdravstvene nege in oskrbe Tomaž Teran, so v domu z več kot 800 stanovalci zadovoljni. "Nekako se je v tem delu odločilo približno dve tretjini, proti 70 odstotkom stanovalcev. Zdaj nekateri so cepljeni s tretjim, nekateri s četrtim odmerkom," je pojasnil.

Večjega izbruha okužb in resneje obolelih v zadnjem času niso imeli, še dodaja sogovornik. Medtem je delež pozitivnih na testiranju v mariborskem zdravstvenem domu velik, med 50 in 70 odstotkov, pojasnjuje direktor Jernej Završnik. Zanimanje za cepljenje je majhno. Mnogi s cepljenjem odlašajo in čakajo na omikronu prilagojeno cepivo.

"Tisto, kar pričakujemo, je seveda odločitev ministrstva za zdravje, ali se bo odločilo za nabavo cepiva, ki vsebuje originalni vuhanski sev in omikron ba 1 oziroma ali bo prišlo do odločitve, da se bo šlo v nabavo cepiva, ki vsebuje po originalnem vuhanskem sevu še podseve omikrona ba 4 in ba 5," je povedal Završnik.

Z obstoječim poživitvenim odmerkom se je doslej v mariborskem Zdravstvenem domu cepilo 899 ljudi.

Cepivo proti omikronski različici že odobreno

Evropska komisija je v petek, dan za Evropsko agencijo za zdravila, odobrila posodobljeni cepivi proti covidu-19 proizvajalcev Pfizer in Moderna, ki ščitita tudi proti omikronski različici koronavirusa BA1. Slovenija bo 370 tisoč odmerkov teh cepiv prejela sredi meseca.