Prizor s plaže v galicijskem mestu La Coruna, od katerega je La Marina oddaljena okoli 140 kilometrov vzhodno. Foto: EPA
Prizor s plaže v galicijskem mestu La Coruna, od katerega je La Marina oddaljena okoli 140 kilometrov vzhodno. Foto: EPA

Vsi prebivalci mesta La Marina ne bodo smeli zapustiti območja. Da bi omejili možnost okužbe, je prepovedano tudi zbiranje več kot desetih ljudi.

Odločitev so oblasti sprejele le dan po tem, ko so katalonske oblasti uvedle karanteno za prebivalce mesta Lleida in tamkajšnje okrožje Segria, kjer živi približno 200.000 ljudi.

V Galiciji so na območju mesta La Marina potrdili 106 pozitivnih primerov, dan prej pa 21 potrjenih, je predstavnik pokrajinskih zdravstvenih oblasti pojasnil vzrok za uvedbo strožjih omejitev, s katerimi nameravajo preprečiti eksponentno rast okužb.

V Španiji, ki je med najbolj prizadetimi evropskimi državami zaradi novega koronavirusa, so po po marčnem izbruhu epidemije uvedli strogo karanteno, ki so jo ukinili med zadnjimi. Novi koronavirus je v Španiji zahteval visok davek – umrlo je več kot 28.000 ljudi, potrdili so več kot 250.000 okužb.

Okužbe v treh avstrijskih klavnicah

Po več kot 1500 okužbah v klavnici Tönnies na severozahodu Nemčije so primere novega koronavirusa odkrili tudi v treh avstrijskih klavnicah v Zgornji Avstriji.

Logotip nemške klavnice Tönnies, kjer so med zaposlenimi potrdili 1500 okužb, nad lastnike pa so se zgrnile kritike obravnave delovne sile iz Romunije. Foto: EPA
Logotip nemške klavnice Tönnies, kjer so med zaposlenimi potrdili 1500 okužb, nad lastnike pa so se zgrnile kritike obravnave delovne sile iz Romunije. Foto: EPA

Krizni štab zvezne dežele Zgornja Avstrija je potrdil, da so doslej med zaposlenimi potrdili 12 okužb. Več zaposlenih v treh klavnicah še testirajo, število okužb pa bi lahko še naraslo, poroča Deutsche Welle.

Sedem okužb so potrdili v klavnici okrožja Ried im Innkreis blizu meje z Nemčijo, v okrožju Branau dve in še tri v kraju Wels-Land.

Od začetka epidemije novega koronavirusa so o več izbruhih okužb v mesnopredelovalni industriji poročali tudi iz ZDA in Nemčije. Najodmevnejši primer je klavnica Tönnies v nemškem okrožju Gütersloh, kjer so v zadnjih tednih potrdili več kot 1500 okužb med 6000 zaposlenimi. Zaradi razširjanja okužbe so za Gütersloh in sosednji okraj Warendorf uvedli karanteno.

Delavci iz Romunije spregovorili o slabih razmerah
Več delavcev iz Romunije je po izbruhu za Deutsche Welle spregovorilo o slabih delovnih razmerah v klavnici Tönnies.

Delodajalci naj ne bi poskrbeli za ustrezne ukrepe med epidemijo, na delovnem mestu pa so delavci ob težaškem delu in neplačanih nadurah deležni še groženj za primer bolniške odsotnosti.

Številni romunski delavci so v Nemčiji zaposleni prek zunanjih izvajalcev v Romuniji, ki jim oddajo tudi namestitev. Delavci iz klavnice Tönnies so se pritožili tudi nad higienskimi razmerami in prenatrpanostjo v skupinskih nastanitvah, v katerih so bivali tudi med karanteno.