V prvem delu epidemije Vipava ni imela okužb. Izvor tokratne okužbe v domu še ni znan. Foto: Zajem zaslona
V prvem delu epidemije Vipava ni imela okužb. Izvor tokratne okužbe v domu še ni znan. Foto: Zajem zaslona

Po podatkih vlade se zaradi covida-19 v bolnišnicah zdravi šest ljudi, nihče ni na intenzivni negi. Iz bolnišnice so odpustili enega bolnika. Za covidom-19 v soboto ni umrl nihče.

Podatki za minuli teden

Doslej so v Sloveniji opravili 106.368 testov na novi koronavirus in potrdili natanko 1700 okužb. V državi je doslej umrlo 111 bolnikov s covidom-19.

V povezavi z naraščanjem okužb v zadnjih dneh je predsednik vlade Janez Janša na Twitterju danes opozoril, da se virus širi znotraj države. "Beležimo izjemno veliko kršitev zakona o nalezljivih boleznih in omejitvenih odlokov, še posebej v gostinstvu in prekoračitvi omejitve zbiranja na 50 oseb. Pri kršitvah prednjačijo celo nekateri politiki," je zapisal.

Novo žarišče: Vipava

V Centru starejših Pristan v Vipavi so imeli v nedeljo do večera potrjenih 15 okužb z novim koronavirusom, od tega je okuženih devet stanovalcev in šest zaposlenih.

Center je zaprt za vse obiskovalce.

Do dopoldneva poznane primere so že premestili na infekcijsko kliniko, njihovo stanje je dobro, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal direktor doma Martin Kopatin.

"Stanje stanovalcev je dobro. Dva okužena imata povišano temperaturo, dva sta brez simptomov. Odločitev o tem, da se jih napoti na Infekcijsko kliniko v Ljubljano, so sprejeli zdravniki, sam se s to odločitvijo strinjam," je dejal Kopatin.

Je pa opozoril, da je precej primerov potrjeno okuženih brez simptomov bolezni covid-19, kar po njegovem mnenju predstavlja dodatno nevarnost tudi za vse druge. Vsem zaposlenim so zato dali navodila, da strogo spoštujejo vsa navodila NIJZ-ja glede ravnanja tudi v zasebnem življenju, zunaj delovnega mesta in stavbe centra.

Dom lahko sprejme 104 stanovalce, ki so razvrščeni v pet oddelkov, izmed katerih je eden posebej prilagojen stanovalcem, ki zaradi demence potrebujejo posebno pozornost. Foto: MMC RTV SLO
Dom lahko sprejme 104 stanovalce, ki so razvrščeni v pet oddelkov, izmed katerih je eden posebej prilagojen stanovalcem, ki zaradi demence potrebujejo posebno pozornost. Foto: MMC RTV SLO
Ljubljanski župan Janković na testu negativen, ostaja v karanteni

Zaradi pozitivnega testa družinskega člana, ki je bil za novi koronavirus testiran v soboto dopoldne in popoldne seznanjen z rezultatom, je župan Mestne občine Ljubljana Zoran Janković opravil testiranje na novi koronavirus. Izid je negativen, župan pa bo preventivno ostal v karanteni, so danes sporočili z Mestne občine Ljubljana.

Prvo okužbo so sicer v Centru starejših Pristan Vipava potrdili že v petek pri enem stanovalcu centra, pozneje so do nedelje zjutraj okužbe potrdili še pri treh stanovalcih in petih zaposlenih. Vsi okuženi v centru so z istega oddelka in vsi potrjeno okuženi zaposleni so bili v neposrednem stiku s potrjeno okuženimi stanovalci.

Vsi potrjeno okuženi zaposleni so v karanteni, v karanteni so tudi tisti zaposleni, ki so bili doslej na testih na novi koronavirus negativni, a so bili v stiku s potrjeno okuženimi.

To so prvi primeri okužb z novim koronavirusom v tem centru in na sploh prvi primeri okužb v občini Vipava. V Centru starejših Pristan so po besedah direktorja imeli pripravljen načrt za takšne primere, tako da so takoj uvedli drugačno organizacijo dela z vso potrebno zaščitno opremo in vsemi predvidenimi izolacijami po conah. V centru imajo skupno 108 stanovalcev.

Predstavniki centra starejših so imeli tudi sestanek s strokovnjaki iz novogoriške bolnišnice, dva od njih bosta v ponedeljek tudi obiskala Center starejših v Vipavi, da skupaj pogledajo in morda še kje izboljšajo stvari, je še povedal direktor. Doslej vir okužbe še ni znan, epidemiologinja je tudi danes v centru in išče stike.

Okuženih 9 stanovalcev in 6 zaposlenih v centru starejših v Vipavi

Župan Kodelja upa, da se virus ne razširi zunaj doma

Pojav večjega števila okuženih v domu starejših v Vipavi je presenetil župana občine Vipava Gorana Kodeljo. "Mi smo bili ena tistih občin, ki ji je ves čas uspevalo skozi prvi val epidemije ostajati brez okuženih primerov," je spomnil v izjavi za STA. Po podatkih NIJZ-ja so pri občanih Vipave prvi primer okužbe z novim koronavirusom namreč potrdili v petek, v soboto so potrdili še štiri, skupno je bilo do vključno sobote med prebivalci občine pet potrjeno okuženih.

Kako naprej, Kodelja še ne ve. Za TV Slovenija je povedal: "Če ostane znotraj zavoda, potem bomo rekli, da imamo stvari pod nadzorom. Če bi se razširilo, potem bodo potrebni dodatni restriktivni ukrepi."

"Če se bo okužba razširila, potem je to problem in bomo morali z ukrepi omejevanja – kakšnimi, je v tem trenutku težko napovedovati –, omejiti okužbo na maksimalno restriktiven način."

"Zaposleni so zagotovo težava. Moramo vedeti, da je Pristan eden večjih zaposlovalcev v občini Vipava. Imajo krepko več kot sto zaposlenih," je povedal župan.

Če bo potrebno, bodo v občini znova angažirali štab civilne zaščite, ki je v času razglašene epidemije po županovih besedah dobro deloval.

Pozval je vse, ne le občane občine, v kateri je župan, da s preventivnim ravnanjem prispevajo k preprečevanju širjenja virusa. "Gre za najbolj elementarne ukrepe, kot so fizična distanca, higiena rok in nošenje mask v zaprtih prostorih. Strokovnjaki pravijo, da so to trije ukrepi, ki najbolj preprečujejo, da bi se virus širil. Pozivam vse, da se ne združujejo v večjem številu, kot je dovoljeno. Ker vsi preventivni ukrepi vseh nas ne bodo imeli učinka, če del populacije tega ne upošteva in z neprimernim vedenjem pospešuje širjenje virusa," je še dejal župan.

Opozorila, da domovi niso nič bolje pripravljeni na okužbe

Krek v soboto: Situacijo obvladujemo

V petek je bilo sicer v državi ugotovljenih 30 novih okužb, kar je največ po 16. aprilu, ko jih je bilo 36. Direktor NIJZ-ja Milan Krek je dejal, da kljub porastu številk še ni potrebe po vnovični razglasitvi epidemije. Zatrdil je, da bolnišnice, druge zdravstvene strukture in epidemiologi položaj še vedno "zelo dobro" obvladujejo.

Podatki covidsledilnika

Število potrjenih primerov po občinah:
4: Vipava
3: Slovenska Bistrica
2: Ljubljana, Sevnica
1: Dravograd, Maribor, Ajdovščina, Sežana, Kamnik, Nova Gorica, Postojna, Dobrova - Polhov Gradec, Logatec, Rače - Fram


Razpored po starostnih skupinah:
Medtem ko so v preteklem tednu obolevali praviloma mlajši in tisti v srednjih letih, so se jim tokrat pridružili tudi nekateri starejši.
- Do 44 let je bilo 16 okuženih (od tega en mlajši od štirih let).
- Med 54 in 64 sta bila 2.
- Trije pa spadajo v skupino nad 64 let, ki je izrazito bolj ogrožena.

Vir: Covid-sledilnik

Večina okuženih je mladih