Foto: BoBo
Foto: BoBo

"V sodelovanju z epidemiološko službo Nacionalnega inštituta za javno zdravje so poiskani vsi potencialni stiki, odrejenih je osem samoizolacij. Opravljenih je 31 testov, od katerih je 29 negativnih, na dva izvida še čakamo," so sporočili iz Zdravstvenega doma dr. A. Drolca Maribor.

Pomočnik direktorja zdravstvenega doma Aleksander Jus je za TV Slovenija povedal, da so dejavnosti začeli v ponedeljek popoldne, takoj ko so izvedeli za okužbe. "Takoj smo jim odredili samoizolacijo, hkrati smo na testiranje poslali vse naše zaposlene iz te organizacijske enote in izvedli potrebno samoizolacijo tistih, ki so bili v neposrednem stiku z njimi, torej bili so v ožjem timu, ki je izvajal nujno medicinsko pomoč," je dejal.

S koliko bolniki so bili okuženi zdravniki v stiku, še ne vedo. "Teh podatkov za zdaj nimamo," je dejal Jus. Več naj bi bilo znanega v torek.

Po poročanju Večera v UKC-ju Maribor in ZD-ju Maribor potekajo obširno zbiranje stikov okuženih in testiranja vseh zaposlenih, iščejo tudi izvor okužbe. Urgentni center sicer deluje normalno.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

V karanteni 6380 ljudi

Ministrstvo za zdravje je od začetka junija odredilo 7190 karanten, trenutno pa je v karanteni 6380 ljudi. Vlada se ob naraščanju števila okužb z novim koronavirusom tako v Sloveniji kot v regiji zavzema za večji nadzor odrejenih karanten.

Minister za zdravje lahko na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) karanteno odredi zdravemu človeku, če je bil v tesnem stiku z okuženimi, in se ga tako obravnava kot visoko tveganega. V 14-dnevno karanteno morajo tudi potniki, ki prihajajo iz držav s slabšo epidemiološko sliko in jih je vlada uvrstila na rdeči seznam.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je na novinarski konferenci poudaril, da je za ohranitev ugodne epidemiološke slike v Sloveniji treba povečati učinkovitost nadzora nad izvajanjem karantenskih odločb, ki je po njegovem mnenju "absolutno nezadostna".

Ministrstvo za notranje zadeve je zato v nedeljo ponudilo pomoč pri obiskovanju ljudi, ki jim je bila izdana karantena, in preverjanju njihovega zadrževanja v osamitvi. To je sicer pristojnost zdravstvenega inšpektorata.

Vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović je ocenila, da bi morala ta intenzivirati svoje delo in pregledati več karanten, ekipo pa bi lahko okrepili s pomočjo drugih inšpektoratov.

Slovenija je presegla 100 tisoč testiranj na novi koronavirus – do zdaj jih je bilo opravljenih 100.513. Foto: Pixabay
Slovenija je presegla 100 tisoč testiranj na novi koronavirus – do zdaj jih je bilo opravljenih 100.513. Foto: Pixabay

Štiri nove okužbe

V nedeljo je bilo opravljenih 300 testiranj na novi koronavirus, potrjeni pa so bili štirje novi primeri okužb. Zaradi covida-19 se v bolnišnicah zdravi osem ljudi, nihče izmed hospitaliziranih pa ne potrebuje intenzivne nege. Umrl ni noben bolnik.

Skupno je bilo do zdaj v Sloveniji potrjenih 1585 okužb z novim koronavirusom. Kljub nizkemu številu opravljenih testov (300) so bili včeraj potrjeni štirje novi primeri.

Glede na podatke sledilnika covid-19 so bili trije primeri potrjeni v Ravnah na Koroškem, eden pa v Ljubljani.

V nedeljo ni umrl noben bolnik s covidom-19, tako da skupno število umrlih ostaja pri 111. Prav tako ni bil nihče odpuščen z bolnišničnega zdravljenja to je sicer do zdaj uspešno prestalo 298 bolnikov s covidom-19.

Število aktivnih primerov okužbe je po ocenah NIJZ-ja zraslo na 89, kar je tri več kot dan prej.

Trije primeri okužb z novim koronavirusom, ki so jih v nedeljo potrdili na območju občine Ravne na Koroškem, so povezani s potrjenim primerom dan prej, pa so za STA pojasnili na ravenski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Do zdaj so podali en predlog za karanteno, preverjanje stikov pa poteka. "Epidemiološka preiskava še poteka, po vsej verjetnosti gre za vnesen primer," so v povezavi s primerom okužbe, ki so ga potrdili v soboto, pojasnili na ravenski območni enoti NIJZ-ja.

Pri prebivalcih z območja Raven na Koroškem so do zdaj potrdili skupno 13 primerov okužb z novim koronavirusom.

V celotni koroški regiji pa so pred sobotnim primerom zadnji primer okužbe z novim koronavirusom potrdili 8. maja. To pomeni, da v regiji sedem tednov niso potrdili nobene okužbe.